Vrieshuisplan Aviko, gezien vanaf de Dolfingweg. Rechts de bestaande gebouwen van Aviko. Bron: rapport Landschapsanalyse Aviko, maart 2014
Vrieshuisplan Aviko, gezien vanaf de Dolfingweg. Rechts de bestaande gebouwen van Aviko. Bron: rapport Landschapsanalyse Aviko, maart 2014 Foto:

Verzoek tot opschorten plan Aviko vrieshuis

STEENDEREN - De Gemeenteraad van Bronckhorst is op 17 december 2015 akkoord gegaan met de bestemmingsplanwijziging die nodig was om het mega-vrieshuis te kunnen bouwen. Toch is er het verzoek om het plan op te schorten, zoals in onderstaande brief duidelijk wordt.

Geachte leden van de Statencie RLW,

In uw commissievergaderingen in november en december 2015 heeft u (naar aanleiding van de inbreng van de heer Kok uit Bronkhorst) gesproken over het plan van Aviko om aan de dorpsrand van Steenderen een mega-vrieshuis te bouwen van 90 x 85 meter in omvang en 35 meter hoog (even hoog als de kerktorens van het dorp). In uw vergadering donderdag 14 januari komt dit onderwerp opnieuw aan de orde.
Wij roepen mede namens vele omwonenden van Aviko uw Commissie op om de bouw van dit mega-vrieshuis (te vergelijken met 4 megastallen bovenop elkaar) te stoppen, of in ieder geval op te schorten.

De Gemeenteraad van Bronckhorst is op 17 december j.l. akkoord gegaan met de bestemmingsplanwijziging die nodig was om het mega-vrieshuis te kunnen bouwen. Daarbij heeft de Raad o.a. overwogen (citaat uit reactienota op zienswijzen):
'Het is ontegenzeggelijk waar dat het beoogde vrieshuis de dorpse schaal en maat van Steenderen overstijgt. De landschappelijke effecten zijn aanzienlijk. De gemeente is daarom in algemene zin ook geen voorstander van gebouwhoogten van 35 m binnen haar gemeentegrenzen. Een dergelijke maat sluit, zeker in combinatie met de hier aan de orde zijnde gevellengtes, niet goed aan bij het dorpse bebouwingskarakter van de kernen binnen de gemeente, noch bij de bebouwing in het buitengebied. Indien er goede alternatieven zijn, dan zal de gemeente ook daarvoor kiezen.'
In dit geval is er echter geen geschikt alternatief.

Dat er geen geschikt alternatief is, is aantoonbaar onjuist. Er zijn vele alternatieven aangedragen door Aviko zelf en door omwonenden, maar die zijn allemaal door de gemeente terzijde geschoven, met als argument dat die te duur worden, en dat Aviko dat niet wil. Hiermee is het criterium 'geschikt' (in 'er is geen geschikt alternatief') wel heel erg beperkt geïnterpreteerd, als louter een financiële afweging! Terwijl een financiële afweging nota bene helemaal geen rol kan en mag spelen bij een ruimtelijke toetsing!

Voor het verlenen van de Omgevingsvergunning voor het mega-vrieshuis is de provincie Gelderland Bevoegd gezag. De Provincie kan dit onzalige plan dus tegenhouden, en op zijn minst opschorten door de Omgevingsvergunning - vooralsnog - niet te verlenen.

Wij stellen u, Commissieleden, daarom voor om een motie van de volgende strekking in te dienen en aan te nemen:

Ondergetekenden, leden van Provinciale Staten van Gelderland,
overwegende dat het plan van Aviko om een mega-vrieshuis te bouwen aan de dorpsrand van Steenderen leidt tot een niet omkeerbare aantasting van het landschap rondom Steenderen en Bronkhorst, en leidt tot een forse achteruitgang van de toeristische (en dus economische) aantrekkingskracht en kwaliteit van de stad Bronkhorst,
overwegende dat door Aviko zelf en door omwonenden meerdere alternatieven zijn ingebracht die beter in het landschap inpasbaar zijn en die bovendien duurzamer, kwalitatief hoogwaardiger en meer toekomstvast kunnen worden uitgewerkt dan het mega-vrieshuisplan,
roepen Gedeputeerde Staten op:
om vooralsnog geen Omgevingsvergunning te verstrekken voor de bouw van het mega-vrieshuis door Aviko,
en om samen met alle betrokken partijen serieus op zoek te gaan naar alternatieven die wél passen in het landschap van Steenderen en Bronkhorst, en in de duurzame agenda van de provincie Gelderland.

Ik wens u succes bij uw besluitvorming,

Namens vele omwonenden van Aviko,
Frank van Heijst,
Steenderen