Bram Hoogenkamp in actie op kabelwaterskibaan Stroombroek in Braamt. Foto: Burry van den Brink
Bram Hoogenkamp in actie op kabelwaterskibaan Stroombroek in Braamt. Foto: Burry van den Brink Foto: Burry van den Brink

Bram Hoogenkamp, talentvolle wakeboarder uit Drempt

DREMPT/BRAAMT– Toen hij 15 jaar was stond Bram Hoogenkamp voor het eerst op een wakeboard. Nu is hij 19 jaar en behoort hij tot de top van Nederland. Na een tweede en derde plek op de Nederlandse Kampioenschappen bij de zogenaamde Junior Men (jeugd) maakt hij nu de overstap naar de Open Men (19 jaar en ouder).

Door Hans Hissink

Bram Hoogenkamp, geboren en getogen in Drempt, stond voor het eerst op een wakeboard achter een boot van vrienden. "Dat was zo'n mooie ervaring dat ik dat vaker wilde doen. Ik heb het vervolgens bij kabelwaterskibaan Stroombroek in Braamt geprobeerd en dat beviel zo goed dat ik een seizoenskaart genomen heb. Op een gegeven moment was ik er iedere dag te vinden, in de weekenden, maar ook na school", vertelt Bram Hoogenkamp enthousiast.

Actie
Doordat Hoogenkamp iedere dag op zijn wakeboard stond bleef zijn talent niet onopgemerkt.

"In Braamt kwam een vrouw naar mij toe. Die had mij een paar keer in actie gezien en gaf mij het advies om mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen. De vrouw was Loes de Haan. Zij is jurylid bij de Nederlandse en Europese kampioenschappen. Ik heb haar advies opgevolgd en ben elfde geworden bij mijn eerste optreden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Toen was ik 16 jaar", aldus de talentvolle wakeboarder.
Wakeboarden is in principe een individuele sport. Echter kent het ook een nationaal team. Bram Hoogenkamp hierover: "Tijdens landenwedstrijden blijft Nederland altijd een beetje achter bij de toplanden. Echter op individueel gebied heeft Nederland verschillende successen gekend op Europese- en wereldkampioenschappen."

'Er zitten sprongen tussen van drie meter hoog'

Een wedstrijd bestaat uit verschillende runs waarin de deelnemers laten zien wat zij kunnen. Hoe spectaculairder de sprongen en de hindernissen worden genomen, hoe hoger de waardering van de jury. Hoogenkamp heeft veel op de kabelwaterskibaan in Braamt getraind.

"Ik ben nu veel in Zwolle te vinden. Daar hangen de kabels hoger dan in Braamt en is de kabelspanning groter. Hierdoor kunnen hogere sprongen gemaakt worden. Daarnaast liggen er veel meer hindernissen die genomen kunnen worden. In Zwolle vindt ook de begeleiding van de Nederlandse toppers plaats."

Elektrisch
In totaal zijn er zestien banen in Nederland die elektrisch aangedreven worden. Dat laatste is tevens een belemmering voor de status van de sport. "Omdat je elektrisch wordt voortgetrokken wordt het lastig om wakeboarden een Olympische sport te laten worden."

Bram Hoogenkamp traint op dit moment zo'n vier keer per week. Daarnaast doet hij veel aan krachttraining. "De krachttraining is heel belangrijk om blessures te voorkomen. De knieën en de rug vangen de meeste klappen op. Er zitten vaak sprongen tussen van drie meter hoog. Dat geeft in de lucht en bij de landing een enorme belasting. Toen ik 17 jaar was ben ik vanwege een blessure en door een operatie aan mijn knie een jaar uit de running geweest. Dat wil ik nooit meer meemaken."

School
Het wakeboarden is nog steeds goed te combineren met school. "Op dit moment volg ik de opleiding grafisch ontwerper op het Graafschap College in Doetinchem. Wat tijd betreft is dat goed te combineren. Vorig jaar ben ik een maand in Zuid Afrika geweest om daar te trainen. De school heeft eraan mee gewerkt dat ik daar naar toe kon. Op financieel gebied word ik gesponsord door 365BoardSports. Van hen krijg ik alles wat ik voor de sport nodig heb."

Het in Dremptse wakeboardtalent heeft geen specifieke doelen voor de toekomst.
"Deelname aan de Nederlandse en Europese kampioenschappen bij de Open Men is voor mij het belangrijkste. Internationaal wil ik in ieder geval op een hoger niveau komen", besluit bram Hoogenkamp.


Collecte voor Multiple Sclerose (MS)

Halle/Zelhem - In deze week gaan zo'n 15.000 vrijwilligers op pad om zoveel mogelijk geld op te halen voor Multiple Sclerose (MS).

MS is een slopende ziekte die niet alleen de persoon met MS raakt, maar ook zijn omgeving.
Eén op de duizend Nederlanders krijgt MS. De ziekte is de meest voorkomende invaliderende aandoening onder jongeren in Nederland.

Daarom heeft de stichting geld nodig. Wie de collectant niet aan de deur treft, kan een gift overmaken op giro 5057.

Wilt u meer informatie? Kijk op de site.


www.nationaalmsfonds.nl