Hike in 'de Tol'. Foto: PR
Hike in 'de Tol'. Foto: PR Foto:

HIKE op kroegentocht bij café 'de Tol'

Wittebrink - De Gelderse coverband HIKE is tijdens de kroegentocht op vrijdag 4 december te gast bij café de Tol.

De band werd al twee keer uitgeroepen tot beste feestband van Nederland. Een mooie titel, die misschien wel een beetje een vertekend beeld geeft, want HIKE is in eerste instantie een coverband die zich richt op hits van vroeger en nu. Van U2 tot Queen, van Normaal tot Kensington, van Joe Cocker tot Rage Against The Machine. Maar ook voor een feestnummertje draaien de heren ook hun hand niet om (vandaar de titel), maar verwacht zeer zeker niet de hele avond hoempapa. Het optreden begint rond de klok van 21.30 uur en de entree, of Tolheffing zoals ze in de Wittebrink zeggen, bedraagt 5 euro.

In de lente en in de zomer treedt de band op in feesttenten en in discotheken, maar in de herfst en winter is het meestal wat rustiger. En dat is niks voor de podiumdieren van HIKE. Daarom besloten ze om het eens in de cafés te proberen. Bassist Remco Wijnands: "We hebben een fotootje laten schieten in een kroeg met bier en een pakje kaarten erbij. Dat plaatje hebben we op onze Facebookpagina gezet met de vraag: "In welk café moeten we per se gaan spelen?" Binnen een paar dagen was dat bericht meer dan 50.000 keer bekeken. Er waren honderden cafés getagd. Natuurlijk kon Café De Tol daarbij niet ontbreken.

HIKE raast al sinds 1998 door het Nederlandse muziekcircuit en heeft al meer dan tweeduizend optredens op haar naam staan. In 2013 werd eerste de cd met eigen werk uitgebracht en de hitsingle 'Lekker lekker in de zon' bereikte binnen no-time 1,5 miljoen hits op YouTube. Naast bassist Remco Wijnands bestaat HIKE uit zanger Robin Slutter, gitarist Michael Kock, drummer Willem Kossink en toetsenist Joost Raben. De rolverdeling ligt overigens niet vast, want de heren wisselen vaak en graag van rol. Een optreden van HIKE is uitbundig en energiek en kenmerkt zich ook door het vakmanschap van de musici. Ook voor verfijnd vijfstemmig koorwerk zijn de mannen niet bang.

Voor de kroegentocht werd het repertoire enigszins aangepast met nummers van onder andere Joe Cocker en Toto. "Echte kroegmuziek", aldus Remco Wijnands.