Marieke Peulers met een berg kinderkleertjes. Foto: Josée Gruwel.
Marieke Peulers met een berg kinderkleertjes. Foto: Josée Gruwel. Foto: Josée Gruwel

Medewerkers Slingeland

goed voorbereid naar Ethiopisch ziekenhuis

DOETINCHEM – Op het moment dat deze krant van de persen rolde, stonden vijf medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis op Schiphol om naar het Soddo Christian Hospital in Ethiopië te gaan. De reis betalen ze zelf, de hulp geven ze belangeloos en de materialen die ze brengen komen van de Stichting Steun Ethiopische Vrouwen. Het doel was 10 duizend euro, maar de teller staat inmiddels op zo'n 30 duizend.

Door Josée Gruwel

Gynaecoloog Kirsten Smeets, anesthesie verpleegkundige Toon Hendriks, kraamverpleegkundige Anne Marie Besselink, klinisch verloskundigen Thea Borra en klinisch verloskundige Marieke Peulers gaan drie weken werken in Soddo. "Hard bikkelen", volgens Marieke. Hun activiteiten zullen zich afspelen in verlos- en operatiekamers en de kraamafdeling van het ziekenhuis. Het doel is om de moederlijke en kinderlijke sterfte te helpen verlagen door kennisoverdracht aan de Ethiopische collega's. In 2013 was Marieke enkele weken in het ziekenhuis in Soddo voor haar studie. "In die korte tijd stierven er drie vrouwen. Dat was schokkend. Ook stierven er enkele babytjes door de kou 's nachts. Het ziekenhuis ligt 2200 meter hoog. Maar dit sterven had niet gehoeven." Marieke deed destijds wat ze kon. Ze gaf les in hygiëne, ontwierp maandverband, maakte een begin aan een naaiatelier voor maandverband, schonk onder andere een wasmachine en een warmtelamp. Terug in Doetinchem werden collega's uit het Slingeland geraakt door haar ervaringen. De Stichting Steun Ethiopische Vrouwen werd opgericht en Marieke onderhield het goede contact met de collega's uit Soddo.

Het naaiatelier zit inmiddels in een stenen gebouwtje en werkt op volle kracht. Ondertussen zijn ook de meisjes in de regio, die zich als ze ongesteld waren ,behielpen met bananenbladeren en mos, enthousiast over het stoffen maandverband. "Wij geven nu extra naaimachines en de inrichting, zoals kasten, werktafels, stoelen en ventilatoren. De volgende stap is het maken van incontinentiemateriaal. We hebben de materialen voor dit nieuw op te zetten atelier bij ons. Want vrouwen die incontinent zijn worden nu verstoten en moeten zich in een hutje buiten het dorp zien te redden."
Ook wil het vijftal van het Slingeland de baby's in de luiers hebben. "We hebben driehonderd stuks, met veiligheidsspelden, broekjes en strikslips bij ons. Pampers zijn geen optie, want die zijn te duur en het afvalsysteem werkt onvoldoende." Inwoners uit Doetinchem en de regio dachten mee. "Rompertjes, spuuglapjes, badcapejes werden bij ons gebracht. Heel indrukwekkend." Daarnaast wordt er in Soddo ingezet op wondverzorging en zitten er verbandmiddelen en medicijnen in de koffers. Ook premature voeding is een item. Voor de circa twintig lokale vroedvrouwen in de buitengebieden van Soddo is een cursus opgezet. Met een tolk krijgen ze les in hygiëne en herkennen van complicaties en ontvangen ze instrumenten als navelstrengschaar, bloeddrukmeter en stethoscoop. "Wij helpen, maar na een jaar moeten de naaiateliers bijvoorbeeld zelfstandig draaien. Dan trekken we ons terug."
Het vijftal volgen? Dat kan via onderstaande link.


steunethiopischevrouwen.reislogger.nl