Afbeelding
Foto:

Foto-expositie

Dorpskerk Hoog-Keppel

Hoog-Keppel - Op 12 en 13 september vindt de Open Monumentendag plaats. Ook de Dorpskerk in Hoog-Keppel is dan opengesteld van 12.00 tot 17.00 uur.

Behalve de kerk als eeuwenoud monument is er ook een tentoonstelling van een deel van het werk van de Apeldoornse fotograaf René Mathon. De expositie heeft geen specifiek thema, maar geeft een indruk van zijn veelzijdigheid. De fotograaf is overigens zelf op beide middagen aanwezig en kan toelichtingen geven o.a. over zijn specialiteit: belichting. De toegang is vrij.


Crossers uit regio

op WK in Assen

Bronckhorst - In het weekend van 29 en 30 augustus werd op het TT Circuit Assen het WK Motorcross verreden. Met man en macht was er gewerkt om duizenden vrachtwagens met zand op een vooraf, afgedekt, asfalt heen te leggen. Normaal gesproken wordt er op het TT Circuit alleen maar op asfalt gereden maar voor deze gelegenheid moest er een kunstmatige baan worden aangelegd. Een aantal leden van de VAMC "DE Graafschaprijders" uit Vorden, TCD Hummelo enHalmac Halle deden mee aan het evenement. Met name in de klasse VMX Veteranen klasse waren enkele streekgenoten aanwezig die op een speciale manier van zich lieten horen.

Het bekende WPM KTM Team, die zich hoofdzakelijk richt op enduro wedstrijden werd vanuit Nieuw Zeeland benaderd door niemand minder dan Darryll King (2 voudigvice Wereldkampioen Motorcross 500cc). Met het verzoek of zij hem konden helpen om deel te nemen aan de wedstrijd in Assen, om een poging te doen om de WK titel te veroveren in de World Veterans ( ex GP rijders van boven de 40 jaar.) Lang hoeft de eigenaar van WPM motors, daar niet over na te denken. Hij had namelijk in 2001 de jongere broer van King een jaar onderdak verschaft om Grand prix's te rijden. Na een kort overleg werd er een 2016 KTM 450 SFX geregeld en Mark Wassink, de monteur van WPM motors en zelf bekend enduro rijder (uitkomend voor de club uit Vorden en daarmee diverse Nederlandse titels behaald) ging meteen aan de slag om de motor in top conditie te maken.

Bij de start van de eerste wedstrijd bleek dat King maar één doel had, vol er tegenaan, want hij vertrok als een raket en pakte meteen de leiding . Een stuurfoutje bracht hem terug naar plaats 2, maar die wist hij met gemak vast te houden tot aan de finish, met de 3e man op meer dan 30 seconden achterstand. Wassink begon meteen te sleutelen aan de KTM en deze stond er voor de 2e wedsstrijd later op de dag er weer als nieuw bij. De start van de 2e wedstrijd was iets minder voor King. Toch wist hij na enkele honderden meters de kop over te nemen van de Zweedse rijder Mats Nilsson die de 1e manche had gewonnen. Het werd een geweldig mooi gevecht met drie mannen die voor de winst gingen. King pakte wederom de 2e plaats en Nilsson werd 3e.

De uit Hummelo afkomstige Peter Bergsma had zich voor deze gelegenheid evenals Eddie Looman uit Zelhem ook ingeschreven om aan deze wedstrijden te mogen deelnemen. Bergsma deed het vooral in de 1e manche uitstekend en werd 13e. In de 2e zat hij wat verder naar achteren en werd 22e van de 50 rijders die meereden. Bergsma kon terugkijken op een goede dag waar vooral het plezier voorop stond. Eddie Looman uit Zelhem genoot ook van het rijden op het TT Circuit en voor zoveel publiek had hij nog nooit gereden. Looman reed mooi mee in de middenmoot en werd 26e in de eerste heat en 27e plaats was zijn deel in heat 2. De Spaanse rijder Jorge PradoGarcia pakte de Europese titel bij de EK 125cc nadat hij de eerste race met overmacht had gewonnen In de klasse EK 250cc werd de Nederlander Nick Kouwenberg Europees kampioen. De Sloveense rijder Tim Gajser pakte de dag overwinning in de klasse WK MX2 en de Engelse rijder Shaun Simpson werd winnaar in de WK MX1. De Franse rijder Romain Febvre werd in Assen wereldkampioen in de MX1 categorie.De 35.000 bezoekers kregen in Assen wel waar voor hun geld met een overzichtelijke baan en de diverse kampioenen die gehuldigd mochten worden op het TT Circuit. Organisator Lee van Dam (LPD) en perschef Fred Lubbers waren uitermate tevreden over het in grote getale opgekomen publiek op beide dagen. Van Dam was zichtbaar een gelukkig man en werd door de voorzitter van het TT circuit, Arjen Bos, ook nog geëerd voor zijn verdiensten, o.a het organiseren van de Gamma Racing Day en nu de MXGP wedstrijden