Gerdy van der Graaf.
Gerdy van der Graaf. Foto:

Keijenborgse in finale Open Podium

Keijenorgse Gerdy staat in finale Open Podium Doetinchem

Keijenborg - Singer/songwriter Gerdy van der Graaf zal op 19 september in een kwartier haar talent de vrije loop laten in Amphion te Doetinchem. Dan vindt de finale plaats van Open Podium. Met dit initiatief geeft de schouwburg regionaal talent de gelegenheid om zich waar te maken op een professioneel podium. Allerlei vormen van kleinkunst komen tijdens dit jaarlijkse evenement voorbij. Een lied, verhaal, cabaret of poëzie, instrumentaal of een dansje.

Gerdy is er zelf nog beduusd van. "Op maandag 11 mei kreeg ik het verzoek van Francis Huls van Amphion om in de derde voorronde in te vallen voor iemand. Binnen negen dagen moest ik een 20 minuten durend optreden realiseren. Ik nam de uitdaging aan. En het publiek heeft mij gekozen. Wat een verrassing."

Ze vindt het een eer dat Amphion haar de kans biedt om haar werk aan een groot publiek te presenteren. "Het is een hele bijzondere ervaring om aan zo'n evenement te mogen meedoen. Spannend ook. Maar, zoals ik in een liedje beweer: Doe het dan."

Gerdy moet het opnemen tegen vier finalisten

Zaterdag 19 september gaat het gebeuren.
Gerdy moet het dan opnemen tegen de vier finalisten uit de drie voorrondes van het afgelopen seizoen.

Haar gedichten en luisterliedjes hebben als titel: Waar draait het om?

Gerdy: "Ik vind het heerlijk om te zingen voor mensen die met bewustwording bezig zijn. Mensen die de reis naar binnen zijn begonnen. Bijdragen tot een stukje verwerking, verdieping."

Behalve het zingen voor speciale gelegenheden, vallen onder haar activiteiten ook privésessies en workshops.
De teksten wellen in haar op als een situatie of persoon haar raakt. Spontaan, hartelijk en warm komt ze de mensen tegemoet. En die voelen zich meteen thuis bij haar.

Zo heb ik haar ook leren kennen toen zij in mijn tuin de bezoekers toezong. Dat was ter gelegenheid van het opentuinweekend van 29 en 30 augustus. Sommige gasten pinkten heimelijk een traantje weg.

In haar huis in het buitengebied van Keijenborg, waar gezellige kippen op het erf rondscharrelen, oefent Gerdy nu voor de laatste race. Wat wordt het voor optreden: uitbundig of verstild? We zullen het zien.

Meer over Gerdy vind je via de website.


www.gerdyvandergraaf.nl


'Weekend van het Varken'

Achterhoek – In het weekend van 12 en 13 september organiseert www.stapindestal.nl weer het "Weekend van het varken".

Om de varkenshouderij in Nederland beter te leren kennen zetten 36 varkenshouders verspreid door het hele land (b.v Boerderij Bongers in Doetinchem, boerderij Rootink& boerderij Van Schijndel in Aalten, boerderij Wikkerink in Sinderen en boerderij Kelholt in Lochem) de deur van hun bedrijf open.
Zo kan men zien, proeven, voelen en ruiken hoe het gaat op een modern varkensbedrijf.

Natuurlijk kan men ook met vragen bij de boer terecht.
Meestal worden er nog extra activiteiten georganiseerd zoals knutselen, schminken, rondleidingen, proeverijen en dergelijke.

Ook Johan en Ineke Braakman van Boerderij-Kelholtheten het publiek welkom.
Dit is een biologische vleesvarkensbedrijf gelegen aan de Vordenseweg 10 te Lochem en is beide dagen open van 11.00 uur tot 16.00 uur.


www.stapindestal.nl


Rondreizend trio zoekt dialoog

Bronckhorst - Tijdens de jaarlijkse Monumentendagen op 12 & 13 september zullen Willem te Voortwis, Jorn Snelting en Robin van Reenen namens het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek rondreizen in de Achterhoek.

Dit rondreizende trio zal in gesprek gaan met de bezoekers en betrokkenen van de Monumentendagen over het belang en de betekenis van erfgoed in de Achterhoek.


www.openmonumentendag.nl