Iedereen laat zich de soep- en brood-maaltijd goed smaken.
Iedereen laat zich de soep- en brood-maaltijd goed smaken. Foto: Alice Rouwhorst

Sfeervolle entourage bij drukbezochte brunch en borrel

Baak – Het eerste gedeelte van de viering van het 125 jaar bestaan van de St. Martinuskerk, de Parel van Baak en het café De Bierkaai/Het Wapen van Baak was een zeer geslaagde zondag 6 september.

De dag begon met een druk bezochte woord- en communieviering, die werd afgesloten met een voor deze bijzondere dienst een aangepaste versie van het Baakse lied. De gewijzigde tekst van Jan Hubers ging uiteraard over de grote, mooie kerk die van heinde en ver te zien is.

Na deze ode aan de Parel verplaatsten de aanwezigen zich naar het achterste gedeelte van de kerk, die sfeervol ingericht was met verschillende vaandels van de parochie, een expositie van de Historische Vereniging Steenderen over de geschiedenis van de kerk en het dorp, gezellige gegroepeerde tafels en stoelen en vele bloemen en planten.

Onder het genot van een verse kop koffie en een plak cake heette de voorzitter van de stichting de Vrienden van de Parel van Baak, Gerrie Snelder, iedereen van harte welkom. Zij vertelt kort over de werkzaamheden van de stichting en attendeert de mensen op de grote kroonluchter die boven haar hangt. Het is een object met akoestische cilinders van geluidsabsorberend schuim. De Stichting is hiervoor fondsen aan het werven om er veertien te kunnen bekostigen, vier grote en tien kleine. Deze zorgen ervoor dat de lange nagalm in de kerk gereduceerd wordt tot een acceptabele twee seconden. Dan is het mogelijk om concerten en dergelijke in de kerk te houden en kan de Stichting de broodnodige inkomsten verwerven om het achterste gedeelte van de kerk in stand te houden.

Locoburgemeester Paul Seesing feliciteert de gemeenschap en stelt dat Baak trots mag zijn op zo'n prachtige kerk en sprak de hoop uit dat het gebouw behouden blijft voor het nageslacht.

Geschiedenis
Inmiddels zitten de gasten gezellig aan de borrel en krijgt het feest al een reünie-achtig karakter. Henk Samberg duikt met hen de geschiedenis in van de kerk en Baak.

Geschiedenis geprojecteerd via beamer

Het verleden komt weer tot leven, helemaal als de baron Van der Heijden, bewoner van Huize Baak en gestorven in 1868 in de kerk komt en de gemeenschap toespreekt. Hij zegt blij te zijn dat de bevolking van Baak zijn erfenis die hij hen had nagelaten voor het bouwen van een kerk goed besteed heeft. Samberg vervolgt zijn geschiedenisles aan de hand van oude foto's en ander materiaal die via een beamer op een scherm worden geprojecteerd. Hij wordt bijgestaan door Hubers, die hem aanvult met leuke anekdotes. Na deze uiteenzetting borrelt men gezellig verder en bekijkt menigeen de expositie met veel fotomateriaal of de films over het honderd jaar bestaan van de kerk en het eerste openluchtspel in Baak in 1990.

Brunch
Vanuit achterin de kerk komen muzikale klanken van Gerrit Hiddink die menig Nederlands en Achterhoeks lied ten gehore brengt. Ook drijven geurige dampen van heerlijke groentesoep de kerk in die de smaakpapillen prikkelen. Maar alvorens eenieder de honger mag stillen, spreekt de nieuwe pastoor van de parochie, Scheven de aanwezigen kort toe en gaat hij voor in gebed.

Van de jongste (8) tot de oudste (95) gast laat de soep en de broodmaaltijd goed smaken en ervaart het als bijzonder om met zoveel (oud)dorpsgenoten samen in de kerk te eten.

Dank
De Stichting Parel van Baak bedankt in het bijzonder, de Parochiële Caritas Instelling (PCI), het Wit Gele Kruis Leefbaarheidsfonds in beheer van Baaks Belang en de Stichting Familie Helmich-fonds voor hun financiële bijdrage. Maar ook alle andere betrokkenen die op welke manier dan ook hebben bijgedragen aan het welslagen van deze feestelijke eerste viering van 125 jaar St. Martinuskerk en café de Bierkaai in Baak.

Tweede viering in teken van muziek
De tweede viering van het 125 jaar bestaan van kerk en café vindt plaats op zondag 27 september met een optreden van het pop- en gospelkoor 'A sign of frienship' en het swingend jazz orkest 'Jay Jay's Border Jazzmen' om 11.30 uur in de kerk en daarna in het café. De toegang is gratis.