Waarnemend burgemeester Huijbregts past voor de laatste keer haar hoed bij hoedenmaakster Frida Pelgrum
Waarnemend burgemeester Huijbregts past voor de laatste keer haar hoed bij hoedenmaakster Frida Pelgrum Foto: Alice Rouwhorst

Goed gemutst naar Ridderzaal

Vorden – Nog een week en het is weer de derde dinsdag in september, Prinsjesdag. De dag waarop de regering haar plannen voor het komend regeringsjaar bekend maakt. Een belangrijke ceremoniële dag voor de regering en het parlement met veel tradities, zoals de rit van de Gouden Koets, de troonrede in de Ridderzaal, het koffertje met de Miljoenennota én niet te vergeten de hoeden van de dames.

Waarnemend burgemeester Helmi Huijbregts van de gemeente Bronckhorst is als lid van de VVD-fractie van de Eerste Kamer aanwezig bij deze bijzondere dag. "Elke keer neem ik één van mijn kleinkinderen mee als gast. De jongste twee zijn nog te jong om mee te kunnen, dus ik moet nog wel even door blijven werken, zodat zij er ook een keer bij kunnen zijn", zegt ze lachend in het atelier van hoedenmaakster Frida Pelgrum aan de Hamminkweg in Vorden. "Want waar kan ik nou beter een hoed uitzoeken voor deze dag dan in mijn eigen gemeente!", vervolgt Huijbregts. "En daar ben ik natuurlijk weer heel blij mee!", zegt een goedgemutste Pelgrum.

De twee vrouwen kwamen elkaar een aantal jaren geleden tegen op een markt in Gorssel waar Pelgrum met haar hoeden stond en waar Huijbregts een huis heeft. Er was een klik en voor de inhuldiging van Willem Alexander klopte Huijbregts bij Pelgrum aan voor het maken van een hoed voor deze zeer speciale gelegenheid.

Het exemplaar dat Pelgrum nu heeft gemaakt is de derde voor de waarnemend burgemeester. "Huijbregts weet goed wat ze wil, maar staat ook zeker open voor andere suggesties", zegt Pelgrum. "Dat is het fijne bij Frida", beaamt Huijbregts, "ze kijkt naar het hele totaal plaatje en geeft oprecht haar mening en duidelijk advies." De jurk met bloemen in het rood en zwart, die Huijbregts overigens als dochter van een kleermaker zelf gemaakt heeft, vroeg om een rustige hoed. "We waren het al gauw eens over de vorm", zegt Pelgrum. "Ik heb de rand wel iets schuin gezet, waardoor het gezicht beter zichtbaar is en het geheel een charmante uitstraling krijgt. In de sjaal die mevrouw bij de jurk draagt zit een fluwelen vleug. Daarom hebben we voor mooi haarvilt gekozen in een warme rode tint met ook een mooie vleug. Verder zit er niks geen verfraaiing op de hoed, dat was niet nodig", besluit Frida. Hier is duidelijk 'less is more', want bij het opzetten van de hoed straalt Huijbregts één en al kracht uit met een sjieke, sportieve twist. "Deze hoed doet me heel erg aan mijn moeder denken. Ik zie haar als ik hem opzet. Zij had namelijk bij mijn trouwerij ook een vilten hoed op. Het geeft daardoor een extra goed gevoel", vertrouwt Huijbregts ons toe.

In het atelier van Pelgrum staan naast mallen en hoeden in de maak, prachtige creaties in verschillende vormen, materialen en kleuren. Met of zonder veel bombarie. "Het is zo langzaamaan een bekend verhaal", antwoordt Pelgrum op de vraag hoe zij hoedenmaakster is geworden. Het begon als een hobby en ik ben les gaan nemen. Ik werkte ook nog in de zorg, maar kreeg gaandeweg meer en meer opdrachten en was het niet meer te combineren. Vanaf 2000 ben ik begonnen als professioneel hoedenmaakster en dat is uitgegroeid tot wat het nu is", zegt een enthousiaste Pelgrum.
Reclame heeft ze nooit gemaakt. Haar naamsbekendheid heeft ze van mond-op-mondreclame, het staan op vele markten in Nederland en Duitsland, het ontvangen van groepen waaraan ze tekst en uitleg geeft over de hoed en de rand en de door haarzelf georganiseerde ambachtenmarkt 'Goed Gemutst' op eigen erf. "De vrouwen in de Eerste en Tweede Kamer worden overspoeld met aanbiedingen van hoeden- en mode ontwerpers", verzucht Huijbregts. "Ik doe daar niet aan mee", zegt een nuchtere Pelgrum. "Dat moet je ook niet doen", waarschuwt Huijbregts, "dat werkt echt averechts!"

De plicht roept en Huijbregts verlaat het atelier met een prachtige creatie in een grote hoedentas. En of men het wel of niet wil horen, Huijbregts zal zeker ook zorgen voor verdere naamsbekendheid van de hoedenmaakster in haar gemeente.
Pelgrum vertelt verder in het dialect, dat juist dit dialect drempelverlagend werkt bij klanten. "Mensen die wat poeha hebben, komen met beide benen op de grond door een rake opmerking van mij in het dialect. Mensen die wat schuchter zijn zie je denken dat ook zij als 'gewone' man heel goed een hoed kunnen dragen, maar durven soms niet. Door ze in het dialect te benaderen, voelen ze zich meer op hun gemak. En door het passen van verschillende vormen, juist ook de 'verkeerde', komen ze tot de juiste keuze. En dan zie je wat gebeuren. Ze rechten de rug en schouders en stralen één en al kracht uit. Dat is toch mooi dat je dat met het dragen van een hoed kunt bewerkstelligen!", besluit Pelgrum.


Bridgen in Toldijk

Toldijk - Bridgeclub Bronkhorst beleefde donderdag 3 september de eerste avond van de eerste ronde bridgeseizoen 2015/2016.

De voorzitter bedankte Ruud Bijloo en Emmy Stegeman voor het organiseren van de zomerbridge. Winnaar van deze individuele zomercompetitie is Wil ten Holder. Ze werd gefeliciteerd met een mooie fles wijn.
A-lijn: 1. Joke Damveld & Hans Oldhoven 68,75%, 2. Inge Pellenberg & Reint Pellenberg 67,92%, 3. Erica Schut & Marijke Hilderink 62,92%.
B-Lijn: 1.Theo Damen & Theo Schut 66,25%, 2. Truus Mortier & Cees Mortier 54,38%, 3. Gerda Tankink & Corinne van der Kroon 53,13%.
C-lijn: Agnes Pietersen &Theo van Aalst 69,17%, 2. Jirka de Wolf & Svatja de Wolf 62,50%, 3. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 57,50%. Volgende week donderdag 10 september een nieuwe kans.
Meer weten over Bridgeclub Bronckhorst? Informeer bij Marijke Hilderink, tel: 0575-464170 of bij de secretaris Bridgeclub Bronkhorst Joop Rutten, tel: 0575-451330.

Waarnemend burgemeester Huijbregts past voor de laatste keer haar hoed bij hoedenmaakster Frida Pelgrum.