Dick Garritsen, burgemeester Huijbregts en Carel de Vries.
Dick Garritsen, burgemeester Huijbregts en Carel de Vries. Foto: Liesbeth Oukes

Achterhoek Hoofdstad van de Smaak?

Vijf organisaties willen meer waardering Achterhoekse producten

Achterhoek De Achterhoek verdient het predicaat Hoofdstad van de Smaak. Dat vinden de vijf organisaties die Heerlijckheid Achterhoek introduceren en hiervoor een bidbook hebben geschreven. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de voorzitter van Regio Achterhoek, Niels Joosten, burgemeester van Doetinchem, maar vooral beschermheer van het project. Woensdag 2 september ontving ook burgemeester van Bronckhorst Helmi Huijbregts het boek.

Ondernemers Carel de Vries en Dick Garritsen bezochten samen burgemeester Huijbregts in het gemeentehuis van Bronckhorst. Zij zitten in de initiatiefgroep, bestaand uit vereniging Streekproducten Achterhoek, Stichting Gaon Etten, Vereniging Slow Food Achterhoek, Stichting Achterhoek Toerisme en Stichting Smaak van de Achterhoek en boden het boek aan. "Wat al die partijen samen bindt, is passie voor duurzame voedselproductie, duurzame voedselverwerking en duurzame voedselconsumptie," legt Carel de Vries uit. "Daar heeft de Achterhoek ontzettend veel moois te bieden." Hij noemde Dick Garritsen, die in het boek zijn verhaal vertelt, een exponent van een ondernemer die daar helemaal voor kiest en echt heel bijzondere dingen doet. "Samen met ander telers," vult Dick aan. "Mensen moeten de Achterhoekse producten meer waarderen. Je moet niet uit Frankrijk halen, wat je hier kun verkrijgen." Wat weinig mensen weten is dat de Achterhoek de meeste wijngaarden van Nederland heeft. "Dat zijn echt prijswinnende wijnen, die gewoon de Riesling verslaan. Het is zo'n vergeten, onbekende kracht," vertelt Carel, die vindt dat kennis moet worden uitgedragen. "Wat wij graag willen is, dat in 2016 de Achterhoek de Hoofdstad van de Smaak wordt. We hebben in de Achterhoek zoveel moois, maar heel veel mensen weten het niet. We willen het landelijk etaleren in het landelijk platform Hoofdstad van de Smaak."
Daarvoor is een bidbook nodig, voor de organisatie Week van de Smaak. "Je moet je aanbieden en laten zien dat je het verdient," weet Carel. "Wij hebben daar een bite book Heerlijckheid Achterhoek van gemaakt." In het boek wordt over ondernemers in de Achterhoek geschreven, die bijzondere producten te bieden hebben. "Hier etaleren we hoeveel moois we in de Achterhoek hebben, wat voor bijzondere mensen, bedrijven, projecten en activiteiten we hebben. En we schrijven wat onze ambities zijn, onze dromen."
Het boek zal landelijk worden gepresenteerd, maar niet voordat alle burgemeesters van de Achterhoek een exemplaar hebben ontvangen. "Ik vind het leuk, weer een parel," is de reactie van burgemeester Huijbregts. Met het predicaat Hoofdstad van de Smaak, krijgt de Achterhoek de hoofdrol in de jaarlijkse landelijke Week van de Smaak en mag dit predicaat een jaar lang voeren. Om de landelijke organisatie financieel te steunen bij het maken van promotie hoopt Carel op gulle gevers, zoals de gemeenten en andere bronnen, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Hij is er zeker van dat het breed gedragen zal worden.
De initiatiefnemers willen Achterhoekers en Achterhoekse bestuurders vragen om steun, zodat Heerlijckheid Achterhoek kan worden ontplooid en het predicaat Hoofdstad van de Smaak wordt gerealiseerd in 2016. De Achterhoekse Smaaksector is goed voor 18% van de werkgelegenheid. Het is belangrijk dat de Achterhoek de waardering krijgt die het verdient en een jaar lang landelijk in de smakelijke belangstelling komt te staan.


Exposities en agenda

Galerie Bibliotheek: Tot 26 september is een aantal werken te zien uit de collectie van de Culturele Atlas Zelhem. De expositie is geopend tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Lambertikerk: Expo 15, een expositie tijdens de zomermaanden met werken van Henk Winkelman en Inke van Dijk. Dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag rondom de kerkdiensten.
Museum Smedekinck: Expositie 'Museum Smedekinck, rijk aan ambachten' met scheepsmodellen, geveltekens, houtsnijwerk, strovlechten en verftechnieken. Te bezichtigen t/m 1 november. Het museum is elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Entree € 4,--. Kinderen t/m 12 jaar en leden Salehem hebben gratis toegang

10 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof Zelhem. Afstand: 15 km Inl. 06-49135536.
12 september: Fietstocht 'Gemaakt in Gelderland' voor jong en oud langs een zevental interessante bedrijven. Start tussen 10.00 en 12.00 uur bij Museum Smedekinck. De route is 23 km lang. Deelname is gratis. Het museum is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk en er is van alles te doen. Met name de oude ambachten staan volop in de belangstelling.
15 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof Zelhem. Dagtocht: 45 km Inl. 06-49135536.
24 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof Zelhem. Afstand: 25 km Inl. 06-49135536.
26 september: Optreden Grolse Hofzangers in Theater 'de Brink' te Zelhem. Aanvang: 20.00 uur.
29 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof Zelhem. Afstand: 15 km Inl. 06-49135536.
6 oktober: Bingo in de Oranjehof. Van 19.30 uur tot 22.00 uur.
6 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof Zelhem. Afstand: 25 km Inl. 06-49135536.