Een van de tentoongestelde werken van Riet Melieste
Een van de tentoongestelde werken van Riet Melieste Foto:

Expositie Museum Smedekinck

rijk aan ambachten

Zelhem – Bij Museum Smedekinck is tot en met 1 november de expositie 'Museum Smedekinck, rijk aan ambachten' te bewonderen. Meerdere exposanten, veelal uit Zelhem en omgeving, laten werkstukken zien.

Zo exposeert Jan Velthorst het bouwen van scheepsmodellen op schaal. Hij laat een aantal prachtige exemplaren zien, zoals het Britse oorlogsschip, de HMS Victory uit 1765 en de HMS Bounty uit 1784.
De 87-jarige Wim Jansen uit Halfweg maakt houten gevel- en stiepeltekens, zoals die nu nog steeds te zien zijn op boerderijen in het oosten van het land. De tekens werden ooit aangebracht als bescherming tegen blikseminslag, ziekte en ander onheil.
Riet Melieste uit Doetinchem werkt met hout. "Het lijkt wel ergens op, maar het is een geheel eigen interpretatie", zegt Riet over haar werk. "Zoals De Twaalf Apostelen. Deze figuren werden geboren uit een stuk hout, dat gebarsten was." Ook aan de gebeeldhouwde gezichten is de geheel eigen interpretatie van Riet te zien. Verder zijn er voorbeelden van diverse oude schildertechnieken te bewonderen. "Door de eeuwen heen werden marmer en houtsoorten vervangen door imitatietechnieken", aldus voormalig huisschilder Gerbert Abbink. "Dat gebeurde bijvoorbeeld omdat het origineel te duur was. Een voorbeeld is de toepassing op betonnen zuilen in kerken, die in marmeren zuilen werden omgetoverd. Een imitatie van bijna alle soorten marmer die er zijn, was mogelijk. Imitaties werden ook gebruikt om de duurdere houtsoorten te vervangen. Denk hierbij aan kerkorgels en deuren en lambriseringen in kastelen en herenhuizen. Ook het vergulden vergde het nodige vakmanschap. Met deze techniek werden voorwerpen, zoals familiewapens en torenhanen, maar ook daken voorzien van 24 karaats bladgoud."
Diverse technieken worden gedemonstreerd tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september in De Schure. Het museum is dan van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Tijdens de expositie is ook een verzameling strovlechtwerk, van onder andere Annelies Wessels te zien. Het gaat om vlechtwerk, zoals veel mensen uit de landbouwgebieden dit vroeger maakten. Vaak waren dit voorwerpen met een symbolische of godsdienstige betekenis.
Museum Smedekinck is wekelijks geopend op dinsdag tot en met donderdag en daarnaast elke eerste en derde zondag van de maand, altijd van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro, kinderen tot en met 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging 'Salehem' hebben gratis toegang.


www.museumsmedekinck.nl