Een dahliareus zoals die vorig jaar was te zien.
Een dahliareus zoals die vorig jaar was te zien. Foto: Eveline Zuurbier

Lichtenvoorde telt af

Bloemencorso 2015 op zondag 13 september

Lichtenvoorde Drukker, groter, fraaier, indrukwekkender dan ooit: dat wordt Bloemencorso 2015 in Lichtenvoorde, het b(l)oeiend spektakel dat voor de 86e keer door de straten van de keistad trekt.

Op zondag 13 september verwacht Lichtenvoorde enkele tienduizenden bezoekers voor het op één na grootste bloemencorso van de wereld. Een even groot aantal trekt de gezellige kermis waar naast kinder- en huiverattracties, de horeca tal van bands en dj's heeft uitgenodigd om het evenement compleet te maken. Zoals vaak aangehaald, laat Lichtenvoorde zich in het corso zien. De gemeente grijpt het Lichtenvoordse bloemencorso met kermis aan om Oost Gelre fors te promoten.

Aan het Lichtenvoordse corso nemen 18 grote praalwagens deel. De hoogte reikt dikwijls tot de boomtoppen. Enkele tientallen kleine wagens door kinderen gemaakt, showbands én dit jaar ook een promotiewagen uit Groenlo voor de Slag om Grolle, dat alles maakt van de optocht één grote voorbijtrekkende voorstelling. De corsowagens zijn het resultaat van een maandenlang bouwproces.

Resultaat van maandenlang bouwen

In de winter, enkele maanden na het corso, beginnen de wagenbouwers alweer met het bedenken van een onderwerp voor het komende jaar. De eerste schetsen en ontwerpen resulteren vervolgens in een maquette, oftewel een miniatuurwagen. In het voorjaar begint de bouw. Staal wordt gebogen en gelast. Er wordt getimmerd en er worden vormen gemaakt van papier-maché en piepschuim.
Een dahliareus begint langzaamaan vorm te krijgen. Maar, voordat de dahlia's er op gaan, wordt de wagen eerst in kleur gezet, zodat duidelijk wordt welke lijnen en kleuren de dahlia's moeten volgen. In het corsoweekend helpen duizenden vrijwilligers mee aan de wagens. Ze doen dit voor de gezelligheid in opmaat naar de kermis. Het bloemencorso is de opening van de Lichtenvoordse kermis die drie dagen duurt.
De onderlinge competitie tussen de wagenbouwers is groot. Bewegende onderdelen, high-tech, zorgvuldig gekozen muziek, ondersteunende figuratie; iedere corsowagen vertelt een verhaal. Dit jaar is een derde van de grote wagens ontworpen door talenten in de leeftijd tussen 16 en 20 jaar.

Het corso begint om 14.00 uur vanaf de Varsseveldseweg bij de Olden Tram en maakt een grote ronde om het centrum van Lichtenvoorde heen. Rond 16.00 zijn de eerste wagens weer terug op het jury-schuttersterrein van de Swite. Daar zijn de wagens in de avonduren in de spotlights te bewonderen.
In de vroege uren van de maandag volgt de prijsuitreiking.


Open monumentenweekend

12 en 13 september

Drempt Het landelijke thema van het monumentenweekend dit jaar is Kunst & Ambacht
De St Joriskerk probeert daar door middel van vier verschillende gasten een bijdrage aan te leveren.

'Meesterlijk Licht' expositie van Fotoclub Doesburg
Hierbij gaat het om portretten en wordt geprobeerd de sfeer van een schilderij te benaderen.
Een groot deel van deze sfeer en kracht wordt bereikt door de manier van uitlichten. Er worden kostuums en attributen gebruikt om het schilderij zo dicht mogelijk te benaderen.

Grolse wanten, mutsen, haarbanden breien
Hennie Remmelink uit Drempt zal ter plekke deze techniek laten zien.
Ze heeft altijd al veel gebreid, het Grolse motief breidt ze zeker al ruim 25 jaar. Ze breit op bestelling en o.a. ook voor de verkoop voor het Rode Kruis.

Demonstratie glas in lood maken
De heer en mevrouw Hartemink uit Duiven werken beide vanuit de passie voor de verwerking van glas op ambachtelijke wijze. Het maken van glas in lood ramen is een beroep wat tegenwoordig weer volop in de belangstelling staat.

Bij glas in lood in ramen, gaat het vaak om ramen als los element, bijvoorbeeld naast een voordeur of die op een andere plaats aanwezig zijn voor voldoende lichtinval. Raamhangers of voorzetramen zijn doorgaans kleiner dan het raam en zijn makkelijk verplaatsbaar. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken.

Etsen met Ben Bloemendaal
Ben Bloemendaal laat tijdens dit weekend ter plekke het etsen zien. Hij geeft regelmatig demonstratie's in het ambachtelijk boek en plaatdrukken en is werkzaam als vrijwillig ambachtelijk boekdrukker in het Nederlands Openlucht Museum te Arnhem.
Zijn opleiding vrije grafische technieken (etsen) had hij bij Tim Hinterding (grafisch en beeldend kunstenaar) Het ambachtelijk boekdrukken (hoogdruk) bij het Nederlands Openlucht Museum te Arnhem.

De toegang is gratis, de koffie staat klaar. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

St Joriskerk Drempt, Kerkstraat 1, (Voor)Drempt, beide dagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur.