Het oorlogsmonument in Halle.
Het oorlogsmonument in Halle. Foto:

Herkomst oorlogsmonument Halle blijft een raadsel

Schooljeugd adopteert monument

Halle - Van de ongeveer 3.500 oorlogsmonumenten in Nederland staat er één in Halle. Op de Halse begraafplaats zijn zes Britse vliegers begraven. Ze zijn omgekomen op 31 augustus 1940 toen hun bommenwerper boven Halle werd neergeschoten. Tussen de graven staat een monument met de zes namen en een kruis.

Onderzoek
Een vrij eenvoudige monument maar wel een monument met een bijzondere geschiedenis. Amateurhistoricus Bennie Eenink heeft 10 jaar geleden onderzoek gedaan naar wat zich in Halle heeft afgespeeld. En toen ontdekte hij dat men in Engeland meer over dit monument weet dan in Halle.

Gedenkteken vliegeniers
Volgens de Commonwealth War Graves Commission (CWGC, de Britse oorlogsgravenstichting) heeft het graf de gebruikelijke CWGC grafstenen en staat in het midden een gedenkteken voor de vliegeniers dat opgericht zou zijn door de lokale bevolking.

Verder weet men in Engeland dat het monument precies vijf jaar na het drama, op 31 augustus 1945 is onthuld.

Geen foto's
De onthulling werd verricht door de Britse legerkapitein White. Hij was destijds commandant in Zutphen. En ook wordt vermeld dat het weer zo slecht was dat de aanwezige fotograaf niet in staat was foto's te maken van de plechtigheid.

Burgerij van Halle
Een foto die na de plechtigheid is gemaakt laat een nog vochtig monument zien met een bloemstuk met lint waar op staat: 'De burgerij van Halle'. Ook bijzonder is dat later een plaat met namen over de oorspronkelijke uitgehakte namen is geplaatst.

Niemand die iets weet
De oorspronkelijke namen zaten vol spelfouten. Helemaal bijzonder is dat in Halle niemand iets weet over dit monument, niet over de herkomst maar ook lijkt er niemand uit Halle of omgeving bij de onthulling te zijn geweest.

Gedenkteken opgericht door bevolking

Eenink heeft op allerlei manieren getracht informatie te krijgen. Maar het heeft allemaal niets opgeleverd, geen ooggetuigen en ook in de archieven is niets te vinden.

Adoptie
Bijna de helft van de oorlogsmonumenten in Nederland is geadopteerd door scholen. Directeur Bert Eskes van de Halse Dorpsschool vertelt daarover: "Het adopteren van een oorlogsmonument is een landelijk onderwijsproject dat wordt begeleid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken.

Betrokken
De Dorpsschool is al heel lang betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei in Halle en dat blijft ook zo. Maar we weten uit de ervaringen van scholen in de regio dat dit project een goed hulpmiddel is en daarom doen we er graag aan mee".

Extra herdenking
De belangenvereniging Halle's Belang organiseert elk jaar op 4 mei de Dodenherdenking waarbij onder meer een krans wordt gelegd bij het monument en de graven.

Op maandag 31 augustus organiseert Halle's Belang een extra herdenking omdat het op die dag 75 jaar geleden is dat de vliegers zijn omgekomen. namens B&W van Bronckhorst komt ook de wethouder van onderwijszaken, de heer J. Engels.

Plechtigheid
Tijdens die plechtigheid zal ook de adoptie van het monument door de schoolkinderen plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen.

Bijzondere herdenking
Gerrie van Kleef, namens Halle's Belang hoopt op veel belangstelling bij deze bijzondere herdenking. "Als een eerbetoon aan de mannen die op die dag 75 jaar geleden hun leven voor ons hebben gegeven. Maar ook om de schoolkinderen te laten zien hoe belangrijk de inwoners van Halle het vinden dat zij het monument gaan adopteren".

Plaats van samenkomst is de parkeerplaats bij zaal Nijhof in Halle. Om 13.00 uur vertrekt de stoet naar de begraafplaats.


www.hallesbelang.nl


FF naar Steef organiseert uitje

Excursie Veltins bierbrouwerij

Hummelo - Op maandag 28 september staat een bezoek aan de Veltins Bierbrouwerij in Grevenstein Duitsland op het programma. Een dagvullend uitje dat je eigenlijk niet missen mag.

De groep vertrekt gezamenlijk met een bus naar Grevenstein.

Zowel op de heen- als op de terugweg wordt er een tussenstop gemaakt.

Leuk programma met lunch
In samenwerking met Veltins is er voor die dag een leuk programma opgesteld met tussendoor een heerlijke lunchmaaltijd op het fabriekscomplex. Tijdens deze maaltijd zal het heerlijke Veltins bier zeker niet ontbreken. Kosten voor dit dagje uit zijn 30 euro per persoon en er is plaats voor maximaal 52 personen.

Programma
Programma voor maandag 28 september:
08.00 uur: vertrek vanaf FF naar Steef
10.30 uur: aankomst
10.00-12.00 uur: rondleiding
12.30 uur: uitgebreide maaltijd
14.00 - 16.00 uur: middagprogramma
16:30 uur terugreis naar Hummelo

Onderbreking
Zowel op de heen als terugreis wordt er bij een wegrestaurant gestopt voor een welkome onderbreking.

Aanmelden
Uitgaven tijdens de stops zijn voor eigen rekening. De aanmelding loopt al aardig dus als u nog mee wil naar Grevenstein meldt u dan snel aan want vol = vol.


www.ffnaarsteef.nl