Werk van fijnschilder Yvonne Hoek: Paard en Veulen.
Werk van fijnschilder Yvonne Hoek: Paard en Veulen.

Yvonne Hoek toont nieuw werk

in kapel Bronkhorst

Bronkhorst – Van 22 tot en met 30 augustus worden in de kapel van Bronkhorst werken getoond van fijnschilder Yvonne Hoek.

Yvonne Hoek (1944) tekent, schildert en priegelt al van jongs af aan, maar begon pas echt met schilderen toen haar kinderen de deur uit waren. Zij begon met fotograferen, vooral bloemen in de tuin. Landschappen en stadsgezichten leverden ook vaak mooie plaatjes op.

Voor onderwerpen om te schilderen putte zij in het begin uit de voorraad foto's. Door de komst van de digitale camera werd het gemakkelijker om de plaatjes thuis op de computer op te slaan en te vergroten. Op deze manier groeide langzamerhand de techniek: 'fijnschilderen met aquarelverf'.

Als fijnschilder legt Yvonne zo gedetailleerd mogelijk beelden vast, zoals landschappen, bloemen en stadsgezichten, waaronder het stadje Bronkhorst en Den Haag.

Ze kreeg opdrachten van het Binnenhof in Den Haag om het beroemde Torentje met Hofvijver te schilderen en haar schilderijen zijn gebruikt voor kaarten van de bekende kaartenmaker Hallmark.

Bloemen, stadsgezichten en dieren

Daarnaast maakte Yvonne Hoek een serie schilderijen met Delft als onderwerp. Voor de wedstrijd Schilderij van het jaar 2014, georganiseerd door het kunstenaarstijdschrift Atelier, zond zij een stadsgezicht van Delft in: Weerspiegeling Nieuwe Kerk Delft. Maar liefst 1700 inzendingen kreeg de vakjury te beoordelen. Tot Yvonne's verrassing werd zij genomineerd. Uiteindelijk eindigde zij derde in deze wedstrijd, een plaats om zeer trots op te zijn.
De exposities in de Kapel van Bronkhorst mogen altijd rekenen op veel belangstelling. Naast haar bekende werk, bloemen en stadsgezichten, wordt meer abstracter werk geëxposeerd. Dit werk is een leuke afwisseling voor de zeer gedetailleerd werkende, realistische fijnschilder. "Ik heb mij de afgelopen tijd toegelegd op het schilderen van dieren, met moeder en kind als onderwerp voor de expositie in de Kapel in Bronkhorst, héél fijntjes geschilderd met aquarelverf. Ook zijn er zeearenden en veel nieuwe bloemenschilderijen te zien."
In eigen beheer worden prachtige reproducties gemaakt, die terugkomen in bijvoorbeeld ansichtkaarten, magneten, placemats en boekenleggers.
De kapel is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Yvonne is dan zelf aanwezig.


www.aquarelyvonnehoek.nl