Hoedenmaakster Frida Pelgrum.
Hoedenmaakster Frida Pelgrum. Foto: Jan Hendriksen

Hoedenmaaktster houdt voor tiende keer op rij open huis

Goedgemutst bij hoedenatelier

Vorden – Als hobbyist ging ze twintig jaar geleden voorzichtig van start. Nu is ze een professional en voorziet ze menige BN'er (Bekende Nederlander) onder het motto 'Goed gemutst met een hoed van Frida' van een fleurige en kleurige hoed. Voor het tiende achtereenvolgende jaar houdt hoedenmaakster Frida Pelgrum (60) zaterdag 9 en zondag 10 mei (10.00 tot 17.00 uur) een 'Goedgemutst' weekeinde in en rond haar atelier aan de Hamminkweg 4 in de Vordense buurtschap Delden.

Al vanaf 1996 maakt ze hoeden. Eerst was het haar hobby, nu heeft ze een professioneel hoedenatelier in de voormalige koeienstal van de boerderij waar haar man Rinus is opgegroeid. Frida Pelgrum: "Ik maak hoeden voor elk seizoen, voor een feest of rouwgelegenheid, van klein tot groot, ingetogen of heel speels, op maat en passend bij ieder gezicht en kleding." De materialen die ze gebruikt zijn wolvilt, haarvilt, parasisal, sisal, buntal en stroachtige materialen. Ook brengt ze graag in overleg diverse versierselen aan. Door het jaar heen is ze ook op diverse evenementen te vinden om demonstraties te geven. 'Goedgemutst' is een kunst- en ambachtsmarkt in de breedste zin van het woord. In 2006 organiseerde Pelgrum voor het eerst een open huis in haar hoedenatelier met daarnaast een kleine kunst- en ambachtsmarkt. "Men vroeg toen, mogen we je hoedenatelier eens bekijken? Toen kwamen er een paar reacties van andere ambachtsmensen los. We doen wel mee als je dat leuk vindt. En zo ontstond de eerste markt. En dat er toen ruim 700 mensen kwamen kijken was boven mijn verwachting", zo verklaart Pelgrum enthousiast.

Het groeide uit tot een vast evenement

En zo groeide het evenement uit tot een vast evenement in mei. De kracht is zeker dat er veel variaties zijn en dat men demonstraties geeft. Frida Pelgrum: "Men kan een stukje van het proces zien en vragen over het hoe en wat. Bovendien, het is gratis." Tijdens 'Goedgemutst' kan men van ambachtelijke kunstenaars genieten en meekijken over hun schouder. Er is veel variatie van producten, onder andere bijenkorfvlechten, keramiek, kantklossen, papierscheppen, sierglasblazen, tiffany, tassen, breivariaties, quilten, sieraden van allerlei materialen, accessoires van mooie stoffen, vilt op zijde, beelden van steen, woonaccessoires, weven, schilderijen, stoelenmatten, zonnekind poppen, jam en bloemdecoraties. Ook staan er antieke tractoren en tweewielers uit de collectie van Frida's man Rinus rondom de boerderij. Tevens is er een terras met koffie/thee en eigen gebakken cake/koek of taart. Entree en parkeren is gratis.


www.fridagoedgemutst.nl