Werk van Geert Jan Oosterhuis, in naked raku techniek gestookt.
Werk van Geert Jan Oosterhuis, in naked raku techniek gestookt.

Kunst4daagse Bronckhorst van 14 t/m 17 mei 2015

Kennismaken met deelnemers Hengelo

Bronckhorst – Dit jaar is de Kunst10daagse een Kunst4daagse geworden waar vele kunstenaars, galeriehouders en kunstlocaties hun poorten openen voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de mooie (fiets)route van 21 kilometer in en rond Hengelo.

Hengelo staat in de wijde omtrek bekend als het Paardendorp. Dit vanwege de jaarlijkse paardenmarkten tijdens de dorpskermis in juli en de vele paardenwedstrijden die gehouden worden rondom het dorp. Andere evenementen zijn de jaarlijkse ronde van de ONK motorwegraces gereden op het stratencircuit de Varsselring, kermis en carnaval en een dweilfestival.
De gemeente Hengelo was tot 1 januari 2005 zelfstandig, daarna werd deze samengevoegd met buurgemeenten Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem tot de gemeente Bronckhorst. Er werd een nieuw gemeentehuis gerealiseerd, wat in januari 2010 in gebruik werd genomen. Dit gemeentehuis is in 2012 uitgeroepen tot duurzaamste gemeentehuis van Nederland. De parkeerplaats is start- en eindpunt van deze fietsroute. Waar vroeger de stoomtram keerde in de Tramstraat, exposeren broer en zus Wim en Mar hun schilderijen in de tuin van Marja. Dorpjes, strandlandschapjes, portretten en bloemen zijn hun specialiteit in acryl en olieverf.

Het Kollektief
De Tuinslak aan de Oude Varsselseweg 2 (locatie 2), sinds november 1994 de exclusieve importeur van oud-Engelse tuinornamenten, biedt expositieruimte voor de werken van Het Kollektief Achter de Bleijke. Sonja Tieks, Hans van Veelen, Jan van Campen en Helma Verhaart laten keramiek en beelden zien en van Kkwadraat is er buitenkunst. Gastkunstenaars zijn Mo van Laake en Teun Anders. Dagelijks zijn er voorstellingen van Anke's poppentheater, worden verhalen verteld en is er livemuziek.
Schilderscollectief 't Penseel heeft naast de overzichtstentoonstelling in Vorden een tweede locatie bij de Rabobank aan de Raadhuisstraat 19 in Hengelo. Daar zijn acht deelnemers Special Guests. Marcel de Boer, Jopie Gossink, Joke van der Klink, Rita Polman, Wim Romer, Bertha Ruesink, Carel Swaan en Rijkje Eggersman werken in (kleur)potlood, olieverf, aquarel of acryl. Zeer de moeite waard om even naar toe te rijden.
Aan de Waarleskamp 38 (locatie 15) is de expositie van Geert Jan Oosterhuis. Al 25 jaar is hij keramist, eerst voornamelijk als pottenbakker. Later ging hij aan de slag met diverse kleisoorten, bijvoorbeeld porseleinklei. Hij maakt creaties, zoals sieraden en gebruikt meerdere technieken van stoken: dichte oven, raku en naked raku. Zijn werken krijgen kleur door passende glazuren.
Alle fietsroutes zijn te vinden in de brochure bij Weekblad Contact en staan al op de website.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl