Mevrouw Aalderink ontving samen met de huidige burgemeester het eerste boek.
Mevrouw Aalderink ontving samen met de huidige burgemeester het eerste boek.

Overhandiging eerste exemplaar van prachtig boek 'Voor altijd 21'

Zelhem - Vrijdag 24 april werd het boek 'Voor altijd 21', geschreven door Sandrina Hadderingh en Jan Oonk, gepresenteerd op 'de Deel' van museum Smedekinck. Het boek gaat over de vliegtuigcrashes in Zelhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. De schrijvers willen dat het boek meer is dan een opsomming van feiten en cijfers en vooral de menselijke verhalen achter de crashes vertellen. De titel 'Voor altijd 21' geeft al aan dat het gaat om de bemanning van de vliegtuigen, jongens die nu, 70 jaar later, nog steeds herinnerd worden als, net (of te vroeg) volwassen geworden, gesneuvelden.

Femia Siero, directeur van het Erfgoedcentrum, die voor de auteurs de 'Mr. H.J. Steenbergen Stichting' bereid had gevonden het boek uit te geven, heette de overvolle zaal met belangstellenden welkom en gaf vervolgens het woord aan Bennie Eenink, die in vogelvlucht vertelde hoe de belangstelling voor de gecrashte vliegtuigen in de afgelopen jaren ontstond en hoe de berging van de ED470 plaatsvond.

Hij roemde daarbij de inzet en de stuwende kracht van de onlangs overleden burgemeester van de gemeente Bronckhorst, Henk Aalderink. Aalderink had daarbij drie doelen voor ogen.
Naast het bergen van de (toen nog vermoedelijke) ED470 wilde hij een educatief lesprogramma, zodat de jeugd zich kan blijven verdiepen in die periode en de herinnering/herdenking in ere kan houden. Als derde wilde hij het boek als tastbaar en toegankelijk hulpmiddel voor belangstellenden.

De eerste twee resultaten mocht hij meemaken, maar de presentatie van het boek moest hij overlaten aan zijn vrouw, die samen met Helmie Huijbregts-Schiedon, de huidige burgemeester van Bronckhorst, het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen uit handen van de auteurs.

Eerste exemplaar voor weduwe Henk Aalderink

Sandrina Hadderingh had voor de overhandiging nog verteld over het tot stand komen van boek, dat er eigenlijk niet zou komen en Jan Oonk vulde haar aan met onder andere het gegeven dat er een foto van de enige overlevende van de ED470 bestaat, die eigenlijk in het boek thuishoort, maar die er uiteindelijk niet instaat omdat de eigenaar van de foto het exemplaar exclusief wil gebruiken voor een eigen boek.

Na de overhandiging was er nog een gezellig samenzijn in 'de Schure' met een hapje en een drankje, waarbij het boek voor € 24,95 kon worden aangeschaft. Belangstellenden voor het boek kunnen contact opnemen met het Erfgoedcentrum.


info@ecal.nl
0314-787078