De interesse voor het Longpunt was wederom groot.
De interesse voor het Longpunt was wederom groot. Foto:

Lotgenotencontactmiddag van Longpunt Achterhoek

Zorg voor mensen met COPD

Doetinchem - Ter bevordering van de voorlichting aan mensen met een longaandoening en ter stimulering van het onderlinge contact was er op 23 april weer een lotgenotencontactmiddag in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De bijeenkomst droeg het thema: Goede zorg voor mensen met ernstige COPD.

Het thema werd belicht door longarts Gerrit Bosman en verpleegkundig specialist longziekten Maritha Spekschoor. De focus van hun presentatie lag op de zelfzorg en de invloed van het eigen gevoel van patiënten ten aanzien van hun COPD.
Zij benadrukten onder andere dat patiënten naast het gebruik van medicatie ook veel baat kunnen hebben bij psychologische hulp waarbij dan geleerd wordt om energie te stoppen in de dingen die de patiënt juist wel kan.

Haantje
Longarts Gerrit Bosman kreeg de lachers op zijn hand door de vergelijking met een haan die altijd maar bleef denken aan de jacht op de hennetjes dat hij vroeger zo leuk vond om te doen; daardoor werd hij een verdrietige haan. Hij kon beter blij zijn door te bedenken dat hij nog heerlijk graantjes mee kon pikken.

Ongedwongen
Cor Kil, coördinator en woordvoerder van het Longpunt de Achterhoek Doetinchem was zeer verheugd dat de gewijzigde aanvangstijd niet heeft geleid tot een lager aantal bezoekers aan het Longpunt. Echter, ook nu weer was het auditorium met het maximum aantal bezoekers helemaal vol. De bezoekers maakten weer gretig gebruik van de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de aanwezige professionals en voor ongedwongen lotgenotencontact.
Dankzij een donatie van de Rabobank Graafschap-Midden (Doetinchem) ontvingen de bezoekers na afloop weer een gratis uitrijkaart.

Longpunt Gelderland organiseert maandelijks een Longpunt. Het is een plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. U kunt hier zorgverleners ontmoeten en met hen in gesprek gaan. Daarnaast ontmoet u vrijwilligers van het Longfonds. Iedere bijeenkomst start met een voorlichting over een bepaald thema. Deelname is geheel gratis en aanmelden mag, maar hoeft niet.
De volgende bijeenkomst van Longpunt de Achterhoek Doetinchem zal op 27 augustus plaatsvinden; natuurlijk weer in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.


www.gelderland.longfonds.nl