70 jaar geleden werd Bronckhorst bevrijd.
70 jaar geleden werd Bronckhorst bevrijd. Foto:

4 mei herdenking Halle

Ook in Halle wordt er a.s. maandag een korte 4 mei-herdenkingsbijeenkomst gehouden, in samenwerking met kinderen van de Dorpsschool.

Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur, met aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats, gelegen aan de Dorpsstraat. Daar zal een krans worden gelegd bij de graven van de geallieerde vliegeniers. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden, waarna de Last Post zal worden geblazen.


Rijd of fiets mee in een tocht voor Vrede en Vrijheid

van Olburgen naar Steenderen

Bevrijdingsvuur

Bronckhorst West - Op 5 mei wordt het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen rondgebracht in de voormalige gemeente Steenderen. De D-pupillen van voetbalvereniging Basteom pikken het vuur in Olburgen op. Ze brengen het vervolgens in estafettevorm met een fakkel naar Rha, Bronkhorst, Baak, Toldijk en Steenderen.

In alle plaatsen is een toepasselijk 5 mei programma. Aan deze tocht kan publiek van jong tot oud met de fiets of auto deelnemen. Een mooie gelegenheid om op Bevrijdingsdag eens stil te staan bij ons leven in Vrede en Vrijheid.

Landelijk
Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement. Sporters vanuit heel Nederland verspreiden door middel van een estafette het vuur door het hele land. Vorig jaar hebben maar liefst zeventig groepen meegelopen. Dit jaar wordt ook de gemeente Bronckhorst vertegenwoordigd door een groep van twintig volwassen hardlopers. Zij vertrekken uit Wageningen met het vuur in de nacht van 4 op 5 mei. Ze leggen een route van 64 kilometer in totaal af. Hun route loopt via de Grebbeberg, door Arnhem en ze komen met de pont bij Olburgen vroeg in de ochtend de gemeente Bronckhorst binnen. Hier laten ze een stukje vuur achter voor ze verder lopen naar het gemeentehuis in Hengelo.

Lokaal
De pupillen van Basteom pikken het vuur in Olburgen om half 10 op en verspreiden het Bevrijdingsvuur verder in de voormalige gemeente Steenderen. Tijdens de route wordt op een aantal plekken op verschillende manieren stilgestaan bij Bevrijdingsdag. De gehele of een gedeelte van de route kan met de auto of met de fiets afgelegd worden. Hierbij kan in iedere plaats het programma bijgewoond worden, na het verwelkomen van de jonge bevrijdingsvuurlopers. De tocht is een manier om het Bevrijdingsvuur als symbool voor leven in Vrede en Vrijheid onder de aandacht te brengen bij mensen van alle generaties. Een kans voor het hele gezin, inclusief opa en oma om samen Bevrijdingsdag te beleven.

Organisatie
De organisatie van deze bevrijdingsvuur estafette is in handen van SV Basteom, De Historische Vereniging Steenderen, de Oranjecomité 's en Muziekvereniging Nieuw Leven. Op de site van de voetbalvereniging kunt u het laatste nieuws en programma vinden. Ook kunt u hier tijdens de tocht de lopers online volgen.

Programma:
9.00 uur tot 9.20 uur Olburgen
De Provisorie van Steenderen en de Provisorie van Bronkhorst bieden alle belangstellenden een gratis kopje koffie aan bij Kraantje Lek (De Provisories zijn instellingen die het culturele, maatschappelijke en religieuze leven willen bevorderen).
9.30 uur Olburgen
Spreker opent de dag op het terras van Kraantje Lek. Hierna wordt het startsein gegeven voor de Fakkel-Estafette loop door de pupillen van Basteom.
10.00 uur Rha
Bij het monument van de Queens Own Rifles wordt middels Creatieve Schilderkunst door de voetballers uiting gegeven aan het begrip Vrijheid.
10.45 uur Bronkhorst
Accordeonist verzorgt vrolijk samenzijn op plein bij Kapel
11.25 uur Baak
Spreker bij de Luisterplek nabij café Herfkens. Via de Luisterplek is het verhaal van Baak in de Tweede Wereldoorlog te horen. Aansluitend is in zaal Herfkens een historische expositie over Baak te bekijken.
12.00 uur Toldijk
De jonge fakkeldragers openen met het vuur de Zeskamp bij Flophouse.
13.00 uur Steenderen|
Muziekvereniging Nieuw Leven verwelkomt de lopers bij het voormalige gemeentehuis en begeleidt ze via het Marktplein naar het Anker. Hier is het mogelijk de tentoonstelling 40-45 van de Historische Vereniging te bezoeken.

Bevrijdingsvuur naar Hengelo
De groep volwassen lopers vertrekt rond 01.30 uur 's nachts uit Wageningen. Ze nuttigen na aankomst in Olburgen in de vroege ochtend een ontbijt bij Kraantje Lek. Ze laten een stukje vuur achter dat later door de pupillen van Basteom opgepakt gaat worden. Op hun tocht naar het gemeentehuis in Hengelo maken ze een stop bij het monument op Rha (7.33 uur) en de Luisterplek in Baak (8.27 uur). Een re-enactment Groep van de Queens Own Rifles is hierbij aanwezig. Deze groep vertolkt de rol van de Canadese bevrijders die vanaf Normandië hebben meegevochten en in Rha zijn omgekomen. Belangstellenden zijn ook op dit vroege tijdstip van harte welkom. Hierna kan eventueel een kop koffie gedronken worden in Olburgen waar het programma van de jonge fakkeldragers van start gaat.


www.svbasteom.nl
www.bevrijdingsvuurestafette.nl