Om 20.00 uur vindt de herdenking plaats bij het monument in Hoog-Keppel.
Om 20.00 uur vindt de herdenking plaats bij het monument in Hoog-Keppel. Foto:

4 mei comité in samenwerking met Raad van Kerken en Gemeente Bronckhorst

Dodenherdenking Vorden

Op maandag 4 mei 2015 vindt de jaarlijkse Herdenking plaats van hen die in de Tweede Wereldoorlog in het belang van de vrijheid zijn gevallen.

Het 4 mei Comité Vorden heeft in samenwerking met de Raad van Kerken Vorden en het gemeentebestuur van Bronckhorst het programma voor deze herdenking samengesteld. Medewerking wordt verleend door predikant Jan Kool, het Vordens Mannenkoor en leerlingen van groep 8 van de Vordense basisscholen, trompettist en trommelslager van de Harmonie Vorden en Scouting David G. Alford.

Programma:
19.00 tot 19.40 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk te Vorden
19.50 uur: Stille tocht vanaf de poort van de Algemene Begraafplaats naar de graven van de geallieerden, begeleid door trommelslager. Er volgt dan twee minuten stilte, waarna de trompettist het Last Post-signaal geeft. Afsluitend vindt er een kranslegging plaats namens de Vordense Gemeenschap. Ray Harris zal een gedachtenis uitspreken bij het gaf van zijn vader en We will remember them wordt voorgedragen. Het Engelse volkslied wordt gezongen en het Vordens Mannenkoor brengt Boven de Sterren. Vervolgens vindt er een persoonlijke bloemenhulde plaats en ter afslutinig van de herdenking wordt het Wilhelmus gezongen.

Iedereen wordt verzocht de herdenkingsplaats hierna te verlaten. Het 4 mei Comité Vorden zal als laatste vertrekken. Vanaf 19.45 tot 19.58 uur luiden de klokken van de kerken in Vorden. Het 4 mei Comité verzoekt iedereen om vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen.


'Wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'

Wichmond-Vierakker

Op vier en vijf mei staan we er in Nederland bij stil dat de vrijheid waarin wij leven,niet vanzelfsprekend is. Op vier mei herdenken we diegenen die met hun leven betaalden voor onze vrijheid.
Het meerjaren thema is: Vrijheid geef je door, het accent van dit jaar ligt op de bevrijding in 1945 en hetgeen we nu nog van deze bevrijding kunnen leren. Of zoals Richard von Weizsäcker zei:"Wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst."

In 2015 viert Nederland dat het zeventig jaar geleden werd bevrijd van de Duitse en Japanse onderdrukking. Tegelijkertijd lijkt de wereld in brand te staan, zijn oorlog en grootschalig geweld aan de orde van de dag. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend. Als u meer wilt weten over het jaarthema kijk dan op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

Programma:
In Wichmond is er een herdenking op de begraafplaats en in de Protestantse Kerk. Vanaf 19.30 uur wordt er verzameld bij de Protestantse Kerk, Dorpsstraat 16, om vandaar in stille tocht naar de algemene begraafplaats aan de Baakseweg te lopen. Daar is om 20.00 uur een korte herdenking, waarbij een krans zal worden gelegd namens de gemeente Bronckhorst. Verschillende verenigingen uit Wichmond en Vierakker zullen bloemen leggen op de dertien oorlogsgraven. Natuurlijk is er voor iedereen de gelegenheid om ook zelf bloemen te leggen.

Na afloop van de herdenking op de begraafplaats is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk. Het thema 'Wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst', zal ook in de herdenking terugkomen.

Na afloop bent u allen van harte welkom voor een kop koffie of thee.


'Geheim van de verlossing ligt in de herinnering'

Herdenking in Zelhem

"Proberen te vergeten verlengt slechts de ballingschap; het geheim van de verlossing ligt in de herinnering", is een Joods spreekwoord. We moeten niet vergeten wat er gebeurd is, maar hiervan leren.

In 2015 viert Nederland dat het zeventig jaar geleden werd bevrijd van de Duitse en Japanse onderdrukkingen. Tegelijkertijd lijkt de wereld in brand te staan, zijn oorlog en grootschalig geweld aan de orde van de dag. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend. Dat doet de vraag rijzen hoe het verhaal van de verschrikkingen van onderdrukking en bezetting blijvend kan worden gehouden, en hoe ons oorlogsverleden zich verhoudt tot de actualiteit. Zoals een deelnemer aan de Nationale Herdenking op de Dam in mei 2014 het zei: "Ik vind het belangrijk om hier te zijn omdat mijn generatie steeds minder verhalen te horen krijgt over de Tweede Wereldoorlog. Onze opa's en oma's zijn er straks niet meer, het is belangrijk om dit te blijven doen." De data 's 4 en 5 mei staan voor "herdenken en vieren", ook in Zelhem.

De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Lambertikerk te Zelhem wordt dit jaar vorm gegeven in samenwerking met Muziekvereniging Union. Zij verzorgt het muzikale gedeelte van de herdenkingsbijeenkomst. Daarnaast zullen ook leerlingen van basisscholen uit Zelhem meewerken aan de herdenkingsbijeenkomst.

Programma:
19.00 uur: inloop in de Lambertikerk onder muziekspel van Muziekvereniging Union
19.20 uur: welkomstwoord 4 mei comité Zelhem, gevolgd door afwisselend muziek en voordracht van gedichten door leerlingen van de Looschool en de Jan Lighthartschool
19.50: verzamelen bij het monument voor de twee minuten stilte om 20.00 uur en kranslegging. Vervolgens volgt er een stille tocht naar het kerkhof, langs de graven van de vliegeniers en andere oorlogsslachtoffers.


www.4meizelhem.nl


Graven van Hummelo, vervolgens de kerk van Hoog-Keppel en afsluitend het monument

Herdenking Hummelo en Keppel

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk de Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Het 4 mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt zal ook dit jaar de herdenking op 4 mei in Hummelo en Keppel organiseren. Bij beide herdenkingen, in Hummelo en in Hoog-Keppel, zullen kinderen van de basisscholen een gedicht voorlezen, waarna er gelegenheid is voor het leggen van bloemen. Allereerst zal dit gebeuren door vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst, waarna een ieder de gelegenheid krijgt om dit te doen.

Programma:
In Hummelo begint de herdenking om 18.15 uur bij de graven van vijf geallieerde vliegers uit het Britse Gemenebest, die daar op vrijdag 4 oktober 1940 zijn begraven. Deze 5 jonge mannen vormden de bemanning van een twee-motorige Engelse bommenwerper. Zij behoorden tot de 78e squadron van de Royal Airforce. Opgestegen van hun basis Dishforth in Yorkshire voor een bombardementsvlucht in het Duitse Sterkrade. Op de terugweg werden ze gepeild door de Duitse radar en werden neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Daarna gaat de herdenking verder in de kerk van Hoog-Keppel, zoals eenmaal per vijf jaar gebruikelijk, om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden. Deze dienst wordt georganiseerd door de gezamenlijke kerken in Hummelo, Keppel en Drempt.

Om 19.35 uur opstelling op het plein voor de kerk voor de stille tocht naar het monument. Deze stille tocht wordt aangevoerd door muziekvereniging De Eendracht.
Dit jaar wordt de stille tocht vergezeld door scouts van Scouting Sweder van Voorts. Om 20.00 uur vindt de herdenking plaats bij het monument aan de Monumentenweg, welke in 1948 op initiatief van enkele oud-strijders is onthuld.