Ronald Pelgrom, Petra Boomsma en hun kinderen zijn dolblij met hun prijs. Foto: KoosGroenewold.
Ronald Pelgrom, Petra Boomsma en hun kinderen zijn dolblij met hun prijs. Foto: KoosGroenewold.

Ronald Pelgrom en Petra Boomsma winnen Publieksprijs Agrarisch Ondernemer 2015

'Ons ijs moet je beleven'

Hummelo – Agrarisch ondernemers Ronald Pelgrom en Petra Boomsma van boerderij De Steenoven zijn de winnaars van de Publieksprijs Agrarisch Ondernemer 2015. Met hun melkveebedrijf en ijsboerderij wisten zij in de verkiezing de meeste stemmen te vergaren en wonnen daarmee een geldbedrag van 2.500 euro.

De verkiezing Agrarisch Ondernemer werd dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd door Reed Business Media, uitgever van onder andere het agrarische vaktijdschrift Boerderij, en bestond uit een juryprijs en een publieksprijs.
IJsboerderij De Steenoven die door voerleverancier Forfarmers was opgegeven voor de verkiezing, behoorde tot de vijf topondernemers die kans maakten op de prijs die werd uitgereikt aan de ondernemer met passie, lef en visie.

Met een ruime voorsprong op nummer twee won De Steenoven de publieksprijs met 35% van alle stemmen. Een geweldige prestatie, vindt ijsbereider Ronald Pelgrom (38) zelf ook die met zijn partner Petra Boomsma (34) en hun dochters Elin (6) en Nele (4) aan de Broekstraat in Hummelo woont: "Op de juryprijs hadden we zelf geen invloed, maar om de publieksprijs te winnen, hebben we echt alles uit de kast gehaald. Via Facebook en LinkedIn maar ook via de mail hebben we zoveel mogelijk mensen geprobeerd te bereiken en gevraagd op ons te stemmen. En om dat aantrekkelijk te maken hebben we daar mooie prijzen aangekoppeld."

Dierenwelzijn voorop
Contact zoeken met de klant, via social media maar zeker ook persoonlijk, kenmerkt de handelswijze en visie van de prijswinnaars. "We willen niet alleen maar ijs maken en daaraan geld verdienen maar een kwalitatief goed product maken dat de klant waardeert om de herkomst. Daarom nodigen we mensen ook graag uit om te komen kijken op ons bedrijf.
We vertellen er graag over,geven rondleidingen aan bijvoorbeeld leerlingen van de basisschool, organiseren workshops en open dagen. Voor ons staat het welzijn van de koeien namelijk voorop. Dat is onze basis en van daaruit maken we heerlijk ambachtelijk ijs", vertelt Ronald enthousiast.

De ijsbereiders aan de Broekstraat in Hummelo bouwden in 2010 een nieuwe ligboxenstal met daarin ook een ruimte waar de ijsbereiding plaatsvindt. Boven die ruimte is een ontvangstruimte gebouwd met een prachtig uitzicht op de stal waar ze hun klanten graag informeren over hun werkwijze.

Ook chefkoks en bedienend personeel van de restaurants die ijs afnemen worden nadrukkelijk uitgenodigd op De Steenoven. "Als zij niet alleen weten maar ook zien hoe het ijs tot stand komt, kunnen ze het verhaal echt goed aan de klant vertellen en wordt ons ijs echt beleefd", voegt partner Petra eraan toe.

'We willen een kwalitatief goed product maken'

Boomgaard en insectenhotel
Ronald Pelgrom kocht op zijn eenentwintigste zijn eerste ijsmachine. Hij zag er een nieuwe uitdaging in maar inmiddels is de ijsbereiding een belangrijke bedrijfstak geworden.
Petra vertelt erover: "Ronald bedenkt eigenlijk continu nieuwe dingen, zoals nieuwe ijssmaken als nozemijs voor de Zwarte Cross of pepernotenijs.Dit jaar starten we ook met het maken van milkshakes op festivals. Ronald zag op Marktplaats een oude wagen staan, kocht hem op en die wordt nu omgebouwd tot een soort saloon waaruit straks op diverse festivals in Nederland milkshakes worden verkocht."
Deze nieuwe inslag typeert de jonge topondernemers. Altijd bezig met vernieuwing, met het verrassen van de klant.

Wordt het prijzengeld van 2.500 euro ook besteed aan een nieuw idee? 'We zijn bezig met de aanleg van een belevingsweide bij het terras, met een kabelbaan en een trampoline maar ook met een insectenhotel en een boomgaard waar ouders hun kinderen kunnen laten zien wat er te beleven valt in de natuur. Daar kunnen we het geld goed voor gebruiken', zegt de prijswinnaar tot besluit.


www.ijsvandesteenoven.nl


Cabaret tweede helft twintigste eeuw en Rondje Achterhoek

Twee activiteiten bij 't Nut In Zelhem

Zelhem - "Cabaret in de tweede helft van de twintigstee eeuw" is een lezing met veel humor, vertolkt door Wim Nijhof. Hij is een bevlogen verteller die de ontwikkelingen van het cabaret in de tweede helft van de vorige eeuw met onder andere Wim Sonneveld, Simon Carmiggelt en Kees van Kooten in een schitterend overzicht heeft verwerkt.

De lezing wordt gehouden op maandag 20 april in een zaal van Ellen's Restaurant, Burgemeester Rijpstrastraat 10. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Leden van 't Nut hebben gratis toegang, maar ook niet-leden zijn van harte welkom en betalen 4 euro per persoon, Salehemleden betalen 2 euro.

Rondje Achterhoek
"Rondje Achterhoek" is een reisje met Jan Berends als reisleider naar aanleiding van de lezing Adel en Boerenadel in de Achterhoek. Deze lezing heeft hij enige tijd terug bij 't Nut gehouden en krijgt nu een vervolg in de vorm van een reisje. Er wordt informatie gegeven over kastelen die in het westen en midden van de Achterhoek voorkomen zoals het Kasteel in Laag Keppel en het Kasteel in Vierakker.

Verwolde
Verder wordt er een bezoek gebracht aan Kasteel Verwolde in Laren. In de middag zal er een bezoek gebracht worden aan Winterswijk en omgeving, waar behalve de prachtige natuur ook de vele mooie grote boerderijen de zogenaamde Scholteboerderijen het aanzien meer dan waard zijn.

Plaatsen vrij
Het reisje wordt gehouden op donderdag 7 mei en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Wilt u informatie over de lezing of voor opgave voor het reisje neem dan contact op.


0314-621350
ablooman@versatel.nl