Oud-werknemers zuivelfabriek halen herinneringen boven.
Oud-werknemers zuivelfabriek halen herinneringen boven.

Museum Smedekinck legt geschiedenis van zuivelfabriek 'Erica' vast

'Gemaakt in Gelderland'

Zelhem - Bij Museum Smedekinck in Zelhem wordt momenteel druk gewerkt aan het vastleggen van de oral history, oftewel de mondelinge geschiedenis, van de voormalige Coöperatieve Zuivelfabriek Erica.

Dit in het kader van het erfgoedfestival 'Gemaakt in Gelderland', dat van 12 juni t/m 20 september in de hele provincie. Zuivelfabriek Erica nam in de eerste driekwart van de vorige eeuw een belangrijke plaats in de gemeenschap van Zelhem en omgeving in. Het bedrijfspand, dat grenst aan het terrein van het museum, is tegenwoordig in gebruik door de Koninklijke VIV Buisman B.V., die ook zuivelproducten vervaardigt. Het is de bedoeling om tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 12 en zondag 13 september de geschiedenis van Erica te presenteren in een boekje en op dvd.

Om de mondelinge geschiedenis van de zuivelfabriek te kunnen vastleggen is een groot aantal voormalige werknemers benaderd met de vraag of ze aan het project mee willen werken. De bereidwilligheid bleek groot. Tijdens de startbijeenkomst op 24 maart in Museum Smedekinck werd door museum-voorzitter Cor Bruggink en Margreet Grundemann, die de interviews gaat afnemen, de verdere gang van zaken uitgelegd. Harry Somsen van Stichting Oud Zelhem toonde beelden van de voormalige zuivelfabriek vanaf de opening in 1903 en Ben Radstake van Stichting Zelhems Erfgoed showde voorwerpen uit de 'Erica-collectie' van het museum.

Een tweede belangrijk onderdeel van de activiteiten van Museum Smedekinck is een fietstocht langs de maakindustrie en agrarische bedrijven van Zelhem en omgeving op zaterdag 12 september. Start en finish zijn bij het museum. Tijdens de rustpauze kunnen deelnemers aan de fietstocht genieten van 'oude' muziek. Op 12 en 13 september is er volop aandacht voor de oude ambachten. Zo is in het museum de expositie 'Museum Smedekinck, rijk aan ambachten' te zien, is er een uitgebreide tentoonstelling over de zuivelfabriek en worden er oude ambachten gedemonstreerd. Het bedrijf VIV Buisman is in het museum aanwezig met een informatiestand.