De start van de MX2 met podiumfavorieten.
De start van de MX2 met podiumfavorieten. Foto: Henk Teerink

In elke klasse wel manche verreden

Regen spelbreker ONK motorcross Halle

Halle - Een dag voor de wedstrijd lag circuit De Kappenbulten in Halle er nog keurig bij, maar de aanhoudende regen noopte de wedstrijdleider om op zondag de wedstrijden halverwege de middag te staken. De baan was op veel plaatsen erg slecht geworden en met nog een grote hoeveelheid water op komst werd besloten om, nadat alle klassen een manche hadden gereden, de stekker eruit te trekken. Halmac-clublid en fabrieksrijder KTM Davy Pootjes had zich de snelste rijder getoond in de MX2. De Oostenrijker Pascal Rauchenecker pakte de winst in de MX1.

Afgezien van de modder, dat hoort soms bij de motorcross, was het in de eerste manche van de MX2 nog goed te doen. Lars van Berkel was de beste starter en hij leek een klein gaatje te kunnen slaan t.o.v. zijn concurrenten Damon Graulus (Belgiƫ), Henri Jacobi (Duitsland), en Davy Pootjes. Maar de Kawasaki-coureur kon het toch niet bolwerken tegen met name Graulus en clublid Pootjes. Uiteindelijk toonde het aanstormende talent Davy Pootjes zich het beste. Hij won de wedstrijd met een ruime voorsprong. Kopstarter Lars van Berkel zakte terug naar de vijfde plaats want behalve Pootjes, Graulus en Jacobi moest hij in de laatste ronde ook Luca Niejenhuis nog laten gaan. Pootjes is na twee ONK wedstrijden (3 manches) de nieuwe leider in de tussenstand geworden.
In de MX1 was de Duitse rijder Dennis Ullrich op papier de sterkste maar hij zou onder de modderige omstandigheden het podium niet halen. Dat podium was bestemd voor de Oostenrijker Pascal Rauchenecker, de Belg Yentel Martens en de Nederlander William Saris. De gedoodverfde (mede)favoriet Ceriel Klein Kromhof vertrok op kop maar ging na de eerste ronde even de pits in. Vanaf een tiende plaats wist hij zich hij zich op te werken tot een derde positie om vervolgens nog in de fout te gaan. Hij zakte naar een zesde positie maar blijft wel leider in de tussenstand in de categorie MX1.
In de 125cc klasse won de Belgische deelnemer Cyril Genot voor Glen Meier (Denemarken) en Conrad Mewse (Engeland). De regionale rijders Marco Leerink en Damian Bergevoet werden 11e en 24e voor de motorclub uit Halle. Zij konden terug kijken op een geslaagde wedstrijd.
In de 85 cc stak Rick Elzinga met kop en schouders boven de rest uit. Hij heeft na drie manches al een voorsprong van 10 punten op Loeka Thonies die in Halle tweede werd. De Deense jongeling Mikkel Ringfeldt Haarup reed zich naar een derde plaats.
Het publiek kreeg in ieder geval een viertal mooie wedstrijden te zien met een enorm groot aantal buitenlandse deelnemers.