Word 'Vriend' van de Brink.
Word 'Vriend' van de Brink.

Zondagmiddag 12 april

Infomiddag over 'Vriend worden' De Brink

Zelhem - Zondagmiddag 12 april bent u vanaf 15.00 uur welkom in de grote (theater)zaal van 'de Brink' om informatie te krijgen over de mogelijkheid om 'Vriend van cultuurcentrum de Brink' te worden. Bent u, om welke reden dan ook, blij dat het cultuurcentrum nog steeds bestaat en wilt u graag dat dit zo blijft? U bent van harte welkom. Wellicht wilt u wel een handje helpen om evenementen vloeiend te laten verlopen.

Sinds 1 september vorig jaar wordt het cultuurcentrum, waarbij het vooral draait om de grote zaal, geëxploiteerd door Stichting De Brink Zelhem, waarin de vier belangrijkste huurders van de grote zaal zijn vertegenwoordigd. Als deze verenigingen, te weten het Zelhems Mannenkoor, Harmonie Juliana, het Oratoriumkoor en de Come kerk, dit niet hadden gedaan was de grote zaal nu niet meer als theaterzaal beschikbaar geweest.
In de praktijk komt dit neer op veel werk voor de zeven (vrijwillige) bestuursleden van de Stichting, die dit met veel plezier en toewijding doen, met hulp van een behoorlijk aantal vrijwilligers van de betrokken verenigingen.
Na een half jaar exploitatie durft het bestuur te zeggen dat de exploitatie, zowel fysiek als financieel, haalbaar is. De verenigingen die het cultuurcentrum al jaren huren, raken gewend aan de nieuwe orde, waarbij ze te maken hebben met vrijwilligers als exploitanten en waarbij ze zelf ook af en toe de handen uit de mouwen moeten steken. Steeds vaker ook organiseert de Stichting zelf evenementen, zoals onlangs nog een optreden van country-ster Ben Steneker. Alles om een positieve exploitatie te krijgen. Er hebben zich ook al enige nieuwe huurders gemeld, maar het blijft 'sappelen' om de exploitatie kostendekkend te krijgen. Daarom heeft het bestuur bij andere cultuurcentra en theaters gekeken en opgemerkt dat die het fenomeen 'Vrienden van' kennen, waarin particulieren en bedrijven de mogelijkheid hebben om een handje te helpen. Hierdoor ontstond het idee om ook 'de Vrienden van cultuurcentrum de Brink' op te richten. Door jaarlijks een kleine bijdrage over te maken (maar vele kleintjes maken een grote) of door op andere wijze steun te bieden, krijgt de exploitatie extra ruimte. Gedacht kan ook worden aan vrijwilligerswerk en zeker ook bijdragen in natura. Wat het laatste betreft, zo heeft de Stichting gemerkt, komt er veel kijken bij de exploitatie van een cultuurcentrum. Er is van alles nodig. Van kleine zaken zoals bestek en theedoeken en bezems tot grotere zaken als een koeling en een betere lichtinstallatie. Een investering in de lichtinstallatie boven het podium kon inmiddels gedaan worden met een bijdrage van het Coöperatiefonds van de Rabobank.
Veel werk komt nu neer op het bestuur van de stichting en vrijwilligers van de vier verenigingen. Een aanvulling van dat vrijwilligerskorps zou zeer welkom zijn. Het gaat om een inzet van enkele uren per maand. Met name mensen die technisch zijn of handig zijn in de horeca, zijn welkom. Zondagmiddag 12 april wil het bestuur u tijdens een gezellige middag in de theaterzaal informeren over de ideeën die het bestuur heeft over de 'Vrienden van Cultuurcentrum de Brink'. Onder het genot van een hapje en een drankje en in een informele setting kan ook de bezoeker z'n ideeën over 'Vriendschap' spuien en u kunt u zich die middag eventueel al aanmelden als 'vriend' en ontvangt u dan een vriendenpas. De middag wordt muzikaal omlijst door de singer/songwriters Margot Hengeveld en Karlijn Veldhorst en 'Unplugged Matters'.