Twee nieuwe exposities aan begin zomerseizoen.
Twee nieuwe exposities aan begin zomerseizoen.

Museum smedekinck opent zomerseizoen met twee nieuwe exposities

Zelhem – Museum Smedekinck opent het zomerseizoen op 1 april met twee nieuwe exposities. In de Stal wordt tot 11 juni doop- en peuterkleding uit de periode vanaf circa 1900 tentoongesteld, terwijl in de Schure t/m 5 mei een expositie over het bombardement op Zelhem en Halle in maart 1945 te zien is. Vanaf april gelden weer de zomeropeningstijden. Het museum is dan wekelijks van dinsdag t/m donderdag en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. In de maanden juli en augustus zijn bezoekers al vanaf 12.00 uur welkom. Groepen vanaf 15 personen kunnen het museum op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezichtigen.

De tentoongestelde doop- en peuterkleding bestaat voor het grootste deel uit doopjurken en -mutsjes. Vele generaties kinderen in een familie, zowel jongetjes als meisjes, werden in dezelfde doopjurk gedoopt. In de expositie is een stamboom gelardeerd met foto's, waarop te zien is dat de dopelingen allemaal dezelfde doopjurk droegen. Naast de oude doopkleding worden ook doopjurken van recentere datum tentoongesteld, bijvoorbeeld doopjurken die van trouwjurken zijn gemaakt. Deze zijn allemaal uit de jaren '70 of jonger. De expositie bestaat niet alleen uit kleding, maar laat ook allerlei andere dingen zien, die met geboorte of de doop te maken hebben. Zo zijn er onder meer geboortekaartjes en -bordjes en foto's van het aanbieden van een krentenwegge. Daarnaast het luiermandje, vaak het cadeau van de familie aan de kraamvrouw in vroeger tijden, een ruim honderd jaar oud schommelwiegje, kinderwagens etc. De meeste kleding en andere spullen komen uit het eigen depot van Smedekinck. De rest heeft het museum in bruikleen gekregen. Op de eerste april herdenken we ook dat het 70 jaar geleden is, dat Zelhem werd bevrijd. Voor Bert Schieven van de Stichting Oud Zelhem aanleiding voor het inrichten van een expositie over de luchtaanvallen op Zelhem en Halle in de periode 21 t/m 25 maart 1945. Terwijl er in Halle alleen materiële schade was, waren in Zelhem helaas ook dodelijke slachtoffers te betreuren. In het dorp kwamen elf mensen om het leven en in het buitengebied vielen twee slachtoffers. Eén Zelhemmer werd getroffen tijdens het bombardement op Doetinchem. Alle veertien slachtoffers vielen op 21 maart 1945.
In de, door Bert Schieven, ingerichte expositie ziet u onder meer foto's van vernielde panden, slachtoffers, de geallieerde squadrons die de luchtaanvallen uitvoerden, de Binnenlandse Strijdkrachten en grondtroepen die de gemeente Zelhem bevrijdden.

In de week voor de bevrijding werd Zelhem gebombardeerd