ONK Supermoto Zelhem 2014. Foto: Henk Teerink
ONK Supermoto Zelhem 2014. Foto: Henk Teerink Foto: Gerwin Nijkamp

Wedstrijd als onderdeel van BeNeCup-competitie

SuperMoto Zelhem 2015: totaal anders

Zelhem - Grote veranderingen binnen de SuperMoto-sport in Nederland zijn met ingang van dit nieuwe seizoen van kracht geworden. Deze situatie laat een organisator weinig keus, hij zal moeten meegaan met die nieuwste ontwikkelingen. Maar geen nood, de Zelhemse organisator gaat hier zelfs erg graag in mee. De wedstrijd in Zelhem, die dit jaar al voor het achtste jaar achtereen op de nationale motorsportagenda staat wordt gehouden in het weekend van 11 en 12 april, zal derhalve bol staan van verandering en vernieuwing. De Zelhemse organisator de Stichting SuperMoto Vinkenkamp weet wat haar te doen staat.

Door niet bij de pakken te gaan neerzitten, maar juist door het teruglopende aantal deelnemers was creativiteit geboden en dat heeft de landelijke bond de KNMV met een prima deal opgelost. Omdat zich in België een soortgelijke tendens voordeed was het uiteindelijk niet meer dan logisch dat de handen ineen werden geslagen. En dat is gebeurd door een schitterend plan te initiëren waarbij de competities van de beide landen samen smelten tot één grote en sterke BeNeCup-competitie.
Dit betekent concreet dat er dit jaar totaal 10 wedstrijden verreden worden, 5 in Nederland en 5 in België. De winnaar is Kampioen van de Lage Landen. In Zelhem wordt de tweede wedstrijd gehouden. Attent heeft het bestuur van de Stichting direct gereageerd en van de nieuwe situatie gebruik gemaakt door enkele belangrijke aspecten totaal anders te gaan doen.
Het circuit de Vinkenkam wordt dit jaar in tegengestelde rijrichting gereden ten opzicht van voorgaande jaren. Een belangrijke wens van de Zelhemse organisatie was vooral om de veiligheid voor de rijders, maar zeker ook voor het publiek te vergroten. Het gevoel bestond dat op het 'oude' circuit de eerste bocht (na de start )voor de rijders en de tweede bocht (de Roelofs-bocht) voor het publiek niet 100% veilig was. Door die omlegging wordt de start/finish ook verplaatst en komt in de nieuwe situatie dicht bij het zogenoemde 'onverharde deel' van het circuit te liggen, ofwel direct in het gezichtsveld van het publiek wat daar altijd massaal staat te kijken.
Het evenement wordt in 2015 over twee dagen verreden. Door de SuperMoto-rijders op zaterdagmiddag een extra trainingsmogelijkheden te bieden komen we tegemoet aan een grote wens van de rijders. Daarnaast is er op die zaterdagmiddag zelfs nog ruimte in het tijdschema voor een experiment met een locale off road klasse. In deze regio zijn veel rijders met een off-road/enduro motor. "We denken dat deze mannen graag hun rondjes rijden op het complete SuperMoto circuit."
Bij de SuperMotowedstrijd op zondag wordt ook het nodige veranderd, waarbij meest in het oog springend, dat nu wordt afgesloten met een Superfinale. De allerbeste rijders uit de categorieën Nationalen, Euro's en Inters komen bij deze Superfinale gelijktijdig aan de start en dan komt het: de minst snelle mannen staan vooraan, de toppers staan helemaal achteraan op de startgrid.
De vrije trainingen op zaterdag 11 april zijn vanaf 14.00 uur. Op zondag 12 april wederom trainingen vanaf 09.00 uur. De BeNeCup wedstrijden beginnen op zondag om ca. 12.00 uur. Entree is op zaterdag gratis, op zondag slechts 5 euro voor volwassenen.


www.supermotozelhem.nl