Cor Hendriks.
Cor Hendriks. Foto: PR

Oorlogsbelevenissen van een tiener

Hummelo - Cor Hendriks is een vlotte man van bijna 85 jaar. Hij heeft enige tientallen jaren aan de Dorpsstraat in Hummelo gewoond. Nu wonen zijn vrouw en hij kleiner in een appartement met uitzicht op de IJssel in Doetinchem. Hendriksen vertelde zijn kinderen en kleinkinderen vaak over zijn avonturen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op hun verzoek heeft hij zijn belevenissen opgeschreven in een boekje: 'Belevenissen van Cor Hendriks in zijn tiende tot vijftiende levensjaar'.

Nu kunnen anderen ook zijn verhalen lezen; verhalen die zo uit een spannend jongensboek lijken te komen. Reacties heeft al genoeg ontvangen, en niet alleen van generatiegenoten, maar vooral van mensen die geboren zijn na de oorlog. Het thema Tweede Wereldoorlog leeft nu extra, 70 jaar na het.
Tijdens het gesprek vliegen de anekdotes over de tafel, vol vuur vertelt Hendriks over de oorlog. Het was voor jonge jongens zoals hij een spannende tijd. Omdat zij op een boerderij nabij Angerlo woonden kenden de familie Hendriks geen honger. Behalve voor het gezin bood de boerderij ook onderdak aan verschillende piloten die waren neergehaald door de Duitsers. Zo zaten onder de hooiberg in een weiland drie piloten verstopt. Hendriks kent nu nog alle vliegtuigtypen uit het hoofd; hij was als tiener zeer geïnteresseerd in alles wat met vliegen en vliegtuigen te maken had. Hij had zelfs een boek: 'Hoe bouw ik mijn eigen vliegtuig'. Behalve in vliegen was Hendriks ook geïnteresseerd in radio's. Als ergens een vliegtuig naar beneden was gehaald, gingen hij en een paar vrienden op de fiets naar het wrak. Zijn vriend had veel belangstelling voor de boordwapens, maar Hendriks was altijd bij de boordradio te vinden. Tot een aantal jaren na de oorlog heeft nog een tastbare herinnering aan deze hobby over gehouden: een koptelefoon met lederen oorschelpen in plaats van de toen gebruikelijke bakelieten. Dankzij deze bakelieten oorschelpen heeft de jonge Hendriks eens pijnlijke rode oren gehad; hij was 's avonds in slaap gevallen met de koptelefoon op.
Een buurman van de familie, een N.S.B.-er heeft eens een aantal piloten verraden aan de Duitsers. Hendriks heeft jaren rondgelopen met de vraag wat er van de piloten die waren opgepakt was terechtgekomen. Hij dacht dat zij de oorlog niet hadden overleefd. Nadat de Aircraft Research Groep Achterhoek met de gegevens van Hendriks is gaan speuren bleek dat de piloten de oorlogstijd in werkkampen hadden doorgebracht, en de oorlog hadden overleefd. Een hele geruststelling.

Het boek van Hendriks is te koop bij o.a. de Spar in Giesbeek en Hummelo, Raadgeep en Berrevoets in Doetinchem, en bij Boek en Buro in Doesburg en Zevenaar. Het boek kost € 15,00.