Het Lidy-team.
Het Lidy-team. Foto: Jan Knoef

Rijschool Lidy kiest voor moderne leermiddelen

Zelhem - Als herintredende dochter van een rijschoolhouder besloot Lidy Ellenkamp in 1997 om haar oude beroep van rij-instructrice als zelfstandige op te pakken. Ze werd daarbij aangemoedigd door onder andere echtgenoot Wim, die besloot om zelf al vast de opleiding tot rij-instructeur te gaan volgen om eventueel bij te kunnen springen. In het eerste jaar reed Lidy met één auto en wist ze al meer dan veertig leerlingen naar het halen van het rijbewijs te begeleiden.

Eigenlijk kon ze haar werk al niet meer aan en waren er meer aanvragen dan ze kon aannemen. Wim, inmiddels opgeleid, besloot minder te gaan werken als pluimveevoorlichter en Lidy te gaan helpen. Vanaf dat moment ging het snel. De motor kwam er bij en het aanhangwagenrijbewijs en enkele jaren geleden ook nog de praktijktoets voor de bromfiets/scooter.

Trots op slagingspercentage
Inmiddels doen jaarlijks meer dan 250 leerlingen examen en op de website van het CBR is te zien dat rijschool Lidy een prima score behaalt met een slagingspercentage van 70 tot 75 %. Lidy en Wim zijn daar ook zeker trots op. Wim: "Kwaliteit staat bij ons voorop. Iedere leerling is weer anders en verdient de aandacht die bij die persoon past. Wij doen niet mee aan allerlei acties met kortingen en pakketverkoop. We geven goed les, geven eerlijke informatie en hanteren eerlijke prijzen. Aan het eind blijkt dit voor de leerling het best uit te pakken."

Rij-simulator
Om de leerlingen optimaal te kunnen voorbereiden, heeft rijschool Lidy een rij-simulator aangeschaft, waarin, in zes lessen, de basis van het auto rijden geleerd kan worden. In de simulator kun je eindeloos starten, wegrijden, kruispunten aanrijden, voorsorteren, etc. Wim: "Als ze vervolgens in de auto stappen, rijden ze zo weg. De zes lessen in de simulator zijn goedkoper dan zes vergelijkbare rijlessen en zijn natuurlijk beter voor het milieu. Na zes lessen moeten ze wel overstappen naar de echte auto, want je rijbewijs halen met alleen lessen in een simulator kan natuurlijk niet. Het is goed als basis." Motor- en Autorijschool Lidy rijdt inmiddels met vier instructeurs. Naast Lidy en Wim verzorgen Marcel en Jos de autorijlessen.