Henk Hellegers (l) en de begeleiders van het HT Rally Raid team. Foto: Henk Teerink
Henk Hellegers (l) en de begeleiders van het HT Rally Raid team. Foto: Henk Teerink Foto:

Husqvarna HT Rally-Raid team klaar voor Dakar

Vorden - Het in Vorden gevestigde Husqvarna HT Rally-Raid van eigenaar Henk Hellegers is helemaal klaar voor Dakar 2016. De afgelopen Dakar Rally werd er nog gereden met Honda motoren. Hellegers had jarenlang een klanten team van Honda. De Vordenaar was zelfs drie jaar actief voor het Japanse HRC Honda fabrieksteam. De contacten zijn nog steeds goed met de Japanners maar Hellegers was toe aan een nieuwe uitdaging. Dit kwam mede omdat bij Honda de ontwikkeling van de enduro motoren stil staat. Hellegers kon niet bij KTM aankloppen omdat die zelf al een goed team hadden. De zuster firma van KTM, Husqvarna had nog wel mogelijkheden. Hellegers had sowieso al wel wat met de naam Husqvarna. In 1975 werd hij 250cc junior cup kampioen in de cross met het merk. Sindsdien is de liefde voor het merk blijven bestaan en het resulteerde in een samenwerking voor de komende jaren.

De komende Dakar, die begin januari van start gaat, zal het Vordense team met 30 man aanwezig zijn. Naast Hellegers regelt assistent team manager Mirjam Pol het reilen en zeilen van het team in Zuid-Amerika. Gerwin Messink uit Halle is hoofdmonteur van het team, hij begeleid de monteurs Rudy Westerveld en Wesley Aalderink in hun eerste Dakar. Daarnaast zijn er nog twee buitenlandse monteurs werkzaam voor de in totaal negen rijders die voor het team uitkomen. Gerrit Polsvoort uit Lochem is verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte tijdens de Rally. De verantwoordelijke man voor het bivak is net als vorig jaar Gerrit Bekkers.
Onder de negen rijders zijn 2 Italianen, 2 Amerikanen, 1 Tsjech en 4 Nederlanders. Van de Tsjechische rijder Ondrej Klymciw mag het een en ander verwacht worden. Hij heeft zich ten doel gesteld om bij de eerste 15 te eindigen in het eind klassement van de rally. Hij hoopt op een paar mooie top 10 uitslagen in het dag klassement. De Italiaanse rijders Jacopo Cerutti, Simone Agazzi en de uit Amerika afkomstige Alexander Smith en CR Gittere hebben als doel om de rally gewoon uit te rijden en gaan niet voor het klassement. Sjaak Martens, Hans Smit, Maikel Verkade en Rob Smits gaan ook niet voor top klasseringen, zij willen allen ervaring opdoen. Voor alle rijders is het de eerste Dakar rally, zij kunnen in ieder geval rekenen op een schat aan ervaring van o.a. Hellegers, Pol en Messing. Hellegers gaat al voor de 15e en Pol voor de 9e keer naar het grote avontuur. Het HT Rally-Raid werkt nauw samen met het Husqvarna fabrieksteam. Samen zorgen zij voor de logistiek van het fabrieksteam, waarvoor de Fransman Pierre-Alexander Renet en de Portugese topper Ruben Faria uitkomen. Alle coureurs komen uit op een Husqvarna met uitzondering van Maikel Verkade en Rob Smits die in de 2016 editie nog zullen rijden op een Honda van het team.

Maikel Verkade is veruit het grootste aankomende talent van de Nederlanders. Hij reed in 2015 de Tuareq rally, Hellas rally en de rally van Sardiniƫ. Tijdens de Tareq en Hellas rally stond het jeugdige talent al op het podium en dat hadden de meesten niet verwacht. Hij krijgt daarbij steun van het Maxxis powerd by Super B team het andere rally team uit Vorden. Vier dagen in de week is Verkade intern bij het HT Rally Raid team in Delden om aan de conditie en zelf discipline te werken. Dat doet hij samen met een Belgische trainer uit de triatlon. De vele duurtraining met zwemmen, fietsen en lopen begint te werken volgens Verkade. De Dakar Rally duurt twee weken, de andere rally's hooguit 5 dagen. Dus de Dakar moet je anders ingaan aldus Verkade. Koppie er bij houden en aan de finish komen is zijn motto.

Het materiaal dat bestaat uit 2 vrachtwagen, 2 sprinterbussen, 1 Toyota 4x4 plus alle motoren en de reserve onderdelen zijn 19 november via Le Havre Frankrijk al verscheept naar Zuid-Amerika. Daarna heeft het team nog aan teambuilding gedaan in de Ardennen bij de Belgische trainer van het team. Hellegers is in deze dagen een druk baasje, hij zit ook nog in de organisatie van Dakar organisatie ASO in Nederland. Hij denkt na over hoe het in de toekomst verder moet en welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van de motoren en de rally. Henk liet weten dat iedereen super gemotiveerd is om op 3 januari te starten Buenos Aires Argentiniƫ. Verder hoopt hij dat iedere deelnemer op 16 januari zal finishen in Rosario bij het "Momento de la Bandera" een van de symbolen van Argentiniƫ.