Klaas Hagendijk (bestuurslid ecwv), Jacquo Harbers (AGEM), René Pierik (Installatiebedrijf Pierik) en Gerrit Kamphuis (penningmeester ecwv) tillen samen het eerste zonnepaneel op de lift bij de Lankhorst. Frank van Zeldert ontbreekt op de foto in verband met vakantie. Foto: Alice Rouwhorst
Klaas Hagendijk (bestuurslid ecwv), Jacquo Harbers (AGEM), René Pierik (Installatiebedrijf Pierik) en Gerrit Kamphuis (penningmeester ecwv) tillen samen het eerste zonnepaneel op de lift bij de Lankhorst. Frank van Zeldert ontbreekt op de foto in verband met vakantie. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Ruim tweehonderd zonnepanelen op dak sporthal De Lankhorst

Wichmond – In de afgelopen week zijn op het dak van de sporthal De Lankhorst de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van zonnepanelen gelegd door de Energiecoöperatie Wicmond-Vierakker in nauwe samenwerking met de AGEM.

Door Alice Rouwhorst

"Het is een voorbeeldproject voor alle dorpen in Nederland", zegt Frank van Zeldert, voorzitter van de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker (ecwv). "Want wat hier gebeurt is bijzonder. Het is een project door en voor het dorp. Dat maakt het uniek".

Op het dak van de sporthal komen zo'n 210 zonnepanelen te liggen en begin volgend jaar de resterende 190 op het dak van een bedrijfsgebouw van timmerbedrijf GEWO op de Revelhorst. Dit bedrijf stelt zijn dak voor een symbolisch bedrag beschikbaar. Een deel van de opbrengst van de geleverde energie vloeit straks naar de kas van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker en de sporthal.

Jaarlijks een bijdrage uit de coöperatie

Jaarlijks krijgen zij een bijdrage uit de coöperatie. "En dit is mogelijk omdat meer dan vijftig mensen één of meer certificaten hebben gekocht. Deze leden doen mee met het project omdat ze beseffen dat ze hierdoor de vitaliteit en lokale voorzieningen meehelpen in stand te houden", vervolgt een enthousiaste Van Zeldert.

De kosten kunnen laag blijven door de inzet van veel vrijwilligers en de medewerking van bedrijven. De vrijwilligers leggen onder leiding van Jos Wolbrink en Barney Visser de panelen op het dak. Zij krijgen per uur betaald en schenken dat geld aan één van de verenigingen uit Wichmond-Vierakker.

De zonnepanelen, omvormers en andere benodigde materialen worden door Installatiebedrijf Pierik tegen kostprijs geleverd. Daarnaast worden faciliteiten en manuren ter beschikking gesteld door onder andere Geocomfort en Rietdekkersbedrijf Jeroen Fransen. Ook Socii levert een bijdrage door het beschikbaar stellen van de kantine.

Vaste korting
Ruim anderhalf jaar geleden beseften een aantal bestuursleden van Dorpsbelang dat er met een subsidie van de Provincie Gelderland een haalbaar project tot stand gebracht kon worden om zonnepanelen op publieke daken te leggen. De overheid had namelijk de postcoderoos ingevoerd. Als op een publiek dak een groot aantal zonnepanelen gelegd worden mogen alle mensen in aangrenzende postcodes een aantal panelen kopen. Met behulp van de subsidie van de Provincie, de nauwe samenwerking met de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) en het werken met vrijwilligers uit het dorp hebben ze een rendabel project tot stand gebracht.

"De certificaten kosten slechts 225 euro en door de garantie van de belastingdienst dat we 15 jaar lang een vaste korting krijgen op de energiebelasting kunnen we een jaarlijks rendement van rond de 10% halen. En misschien valt het allemaal nog gunstiger uit door de verhoging van die teruggave", verklaart penningmeester Gerrit Kamphuis.


Lees verder op pagina 3