Sint met zijn hoofdpiet Reinaldo in de landauer, klaar voor vertrek richting Kulturhus Het Dorpscentrum. Foto: PR
Sint met zijn hoofdpiet Reinaldo in de landauer, klaar voor vertrek richting Kulturhus Het Dorpscentrum. Foto: PR Foto:

Jolige Sinterklaasintocht mede door Zwarte Pieten

Vorden/Kranenburg - Met grote souplesse klimt een van de vijf Zwarte Pieten in het klimrek van het gymlokaal van basisschool De Kraanvogel in Kranenburg. Dit tot afgrijzen van Sinterklaas. "Kom naar beneden. Direct gebeuren er nog ongelukken. En dat kan ik niet hebben", zo sommeert de goedheiligman met een bijna norse stem. De kinderen vinden de capriolen van zijn 'knechten' fantastisch. De capriolen worden met groot gejoel ondersteund.

Door Jan Hendriksen

Enkele uren voordat Sinterklaas en zijn gevolg van Zwarte Pieten zaterdag in de namiddag een niet 'openbaar' bezoek aan het Vordense kerkdorp bracht, werd de goedheiligman door honderden kinderen op het station in Vorden ontvangen. Vol spanning stonden de kinderen op de kindervriend te wachten evenals voorzitter Bart Veen van de Vordense Ondernemers Vereniging. Volgens het goed geoliede draaiboek van de ondernemers zou hij om exact 13.15 uur arriveren. En ja hoor, een van de pieten (Rodrigo) heeft de 'claxon' van de trein weten te vinden. Met oorverdovend, toeterend lawaai arriveert de Arriva trein stipt op het aangekondigde tijdstip op het perron. Door een haag van kinderen baant Sint zich een weg naar de open landauer. Koetsier Eppie Klomphaar heeft zijn aanspanning, met in het span twee KWPN paarden, met talloze pakjes opgetooid.

Inmiddels speelt Harmonie Vorden de ene na het andere Sinterklaasmelodietje. De kinderen zingen massaal mee. Piet Jettico is een van de sportiefste pieten. Maar liefst dertig maal weet zij met een tennisracket een bal hoog te houden. Piet Herbi komt handen te kort om alle kinderen van strooigoed te voorzien. "Ze lijken wel uitgehongerd', zo verklaart hij met een dikke vette knipoog. Als Sint met zijn hoofdpiet Reinaldo in de landauer plaats heeft genomen commandeert de tambour-maître van Harmonie Vorden tot actie. Voorafgaand door verkeersregelaar Bertus Nijenhuis van EHBO Vorden zet zich de stoet via de Stationsstraat richting Kulturhus Het Dorpscentrum.

Pepernotenband brengt muzikaal programma

Samen met een afgevaardigde van de gemeente Bronckhorst en Bart Veen werd de Sint vervolgens officiële welkom geheten. Samen met Liesbeth Groot Jebbink en met medewerking van de Pepernotenband werden de kinderen op een muzikaal programma getrakteerd.

Aansluitend werd het gezelschap door een plaatselijk taxibedrijf naar kerkdorp Kranenburg vervoerd. Daar werd het gezelschap door juf Monique en de kinderen een warm welkom geheten.

Zwarte Pieten diploma
De kinderen hadden daar enkele leuke opdrachten voor de Zwarte Pieten bedacht om voor een heus 'Pietendiploma' in aanmerking te komen. Zo moesten ze onder meer een 'driewielerfiets', een 'skippybal' en een 'balgehakt in de pan' opdracht uitvoeren. Niet dat dat echt nodig was. Maar toch.

Na ruim dertig jaar ervaring mochten voor enkele Pieten de puntjes wel op de i worden gezet. Want de groep Zwarte Pieten die jaarlijks een bezoek aan Vorden brengt gaat na 5 december in Spanje het 'Zwarte Pieten Rusthuis' bevolken.


Lees meer op pagina 3.

Zie voor meer foto's pagina 8 of het artikel op contact.nl

Afbeelding