In buurtschap Linde baanden zich de ruiters een weg door een perceel mosterdzaad. Foto: Jan Hendriksen.
In buurtschap Linde baanden zich de ruiters een weg door een perceel mosterdzaad. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Slipjacht Vorden blijft ook na 36 jaar nog steeds een
fascinerend schouwspel

Jacht met een lengte van ruim 25 kilometer was verdeeld over drie runs

Vorden – Op een betere wijze is het niet denkbaar om het 'spektakel' te kunnen volgen. Daarom pakken jaarlijks de drie Vordense mannen Johan Golstein (85), Willem Vreeman (74) en Henk Golstein (73) hun fiets bij de horens om de Vordense slipjacht zo optimaal te kunnen aanschouwen. Zo ook afgelopen zaterdag toen voor de 36ste keer de jacht door de Vordense dreven plaatsvond. "Op deze manier kunnen we de diverse passages mooi zien en rijden we niet in een 'file' van grote bolides achter de meute aan. En dat bevalt ons prima", zo vertelt Johan Golstein aan de Zomervreugdweg als een van de ruiters van zijn paard valt.

Door Jan Hendriksen

Op uitnodiging van het Slipjachtcomité Vorden waren zaterdag zo'n veertig leden van de Koninklijk Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) te gast. Dat waren er in voorgaande jaren wel eens meer geweest.
De rituelen rond deze van oorsprong Franse/Engelse jacht blijven telkens weer een fascinerend gezicht. Het duurde even voordat zaterdag, nadat het gezelschap door wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst officieel welkom was geheten, van start ging.
Een van de paarden was op de Kasteelweide bij Kasteel Vorden losgebroken. Huntsman Gert Lourens, verantwoordelijk voor de meute, moest de honden dan nog even 'vasthouden' aan het begin van de oprijlaan van het kasteel. De jacht met een lengte van ruim 25 kilometer was verdeeld over drie runs. De eerste run eindigde nabij Kasteel Kieftskamp waar de paarden en ruiters even op adem konden komen. Tijdens de tweede run, die bij kasteel 't Zelle in Hengelo eindigde doorkruiste het gezelschap aan de Lindeseweg een groot perceel mosterdzaad. De honden en paarden volgden door het perceel voor een deel het pad waar onlangs de motorrijders van de Enduro ook hun weg vonden.

Een van de paarden was losgebroken

Bij een van de oversteekpunten aan de Schuttestraat komt verkeersregelaar Hans Beeftink van EHBO Vorden tot de conclusie dat er dit jaar relatief veel 'uitvallers' zijn. En hij kan het weten. Beeftink begeleid al vele jaren de jacht namens de EHBO. "Aan de Hamminkweg in Delden moest al iemand 'opgeven' en ook hier in Linde zijn er enkele 'uitvallers' te noteren."

Een van de 'uitvallers' is Vordenaar Friso Woudstra (60). "Ik neem geen enkele risico. De jacht kost de nodige energie voor zowel paard als ruiter." Woudstra is een ervaren 'jager'. Hij heeft al meer dan vijfhonderd jachten op zijn naam staan.

Hondenwerk
Door het droge jachtweer bleef de geur van de vossenurine (sent) zaterdagmiddag goed hangen zodat men mooi 'hondenwerk' kreeg te zien. Na afloop waren beide Fieldmasters Boudewijn van Heuveln en Henk Rottinghuis, die namens de KNJV tijdens de slipjacht verantwoordelijk waren voor de gedragingen in het veld, ook dik tevreden.
"Een mooie maar zware jacht. Er hebben zich inderdaad enkele valpartijen voorgedaan. Maar dat hoort erbij. Er zijn gelukkig geen ongelukken gebeurt. En met het aanbod van twee jachten per week bestaat het deelnemersveld niet meer uit zestig tot zeventig paarden zoals in het verleden. De keus van jachten is momenteel reuze", aldus het tweetal.

Loyaliteit
Op de kasteelweide liet Appie Noodkamp namens het Jachtcomité Vorden na afloop weten dat men ontzettend blij is met de loyaliteit van alle ruim veertig landeigenaren zonder wiens toestemming een dergelijk cultuurhistorisch evenement niet te organiseren is. Dank daarvoor.

"Nadat de jacht door de hoornblazers was afgeblazen en de honden zich te goed deden aan een stuk koeienpens begaf menigeen zich naar Hotel Bakker waar de jacht werd nabesproken. Aan Johan Golstein, Willem Vreeman en Henk Golstein ging die samenkomst voorbij. 'Doar heur'n wiele niet bie. Dat is veur een ander slag volk."

In buurtschap Linde baanden zich de ruiters een weg door een perceel mosterdzaad. Foto: Jan Hendriksen.