Luisteren naar de muziek van Gustav Mahler is een uitdaging. Foto: PR
Luisteren naar de muziek van Gustav Mahler is een uitdaging. Foto: PR Foto:

Met de Theaterbus naar de Zesde
Symfonie van Gustav Mahler

Ruurlo - De Theaterbus van de KunstKring Ruurlo opent het seizoen meteen spectaculair. Op vrijdag 13 november staat namelijk de Zesde Symfonie van Gustav Mahler op het programma, uitgevoerd in Theater Orpheus in Apeldoorn door het Gelders Orkest in samenwerking met hét Symfonieorkest onder leiding van de Roemeense dirigent Cristian Mandeal.

De Zesde Symfonie, die Mahler zelf zijn 'allerpersoonlijkste symfonie' noemde, gecomponeerd voor zijn geliefde Alma, is een buitengewoon aangrijpend meesterstuk. Het is een uitdaging voor de liefhebbers en een buitenkans om met de componist kennis te maken, want het werk wordt niet vaak geprogrammeerd, vanwege het reusachtige aantal van 120 musici dat nodig is. Het Gelders Orkest en het Symfonieorkest slaan dit seizoen de handen ineen om dit magistrale werk uit te voeren.

Het Gelders Orkest en de Zesde symfonie van Mahler zijn een geweldige combinatie. Het klassieke meesterwerk wordt begeleid door de extraverte Roemeense dirigent Cristian Mandeal, gelauwerd specialist in het laatromantisch repertoire. Met 120 musici zal dit concert Theater Orpheus in Apeldoorn laten zinderen. Mahler schrijft zijn Zesde symfonie in de gelukkigste periode van zijn leven. Hij vereeuwigt Alma op grootse wijze. Tegelijkertijd is het werk doordrenkt van tragiek en slaat het noodlot genadeloos toe. Na de generale repetitie, voor de wereldpremière in 1906, zien getuigen Mahler 'ijsberend, handenwringend, snikkend en buiten zichzelf' in zijn kleedkamer. Simon Vestdijk noemde de grootse finale het "aangrijpendste, indrukwekkendste slotdeel ooit."

Voor opgave zie advertentie elders in deze krant.


Harmonie Vorden meets 'Low Brass Connection'

LBC bestaat uit professionele trombonisten

Vorden - Onder deze titel houdt zaterdag 28 november Harmonie Vorden vanaf 20.00 uur het najaarsconcert. Naast het traditionele voorjaar- en zomeravondconcert heeft harmonie Vorden nu ook een najaarsconcert in de programmering opgenomen. De Dorpskerk is hiervoor als locatie gekozen. Dit concert is in samenwerking met het trombone-ensemble Low Brass connection kortweg LBC georganiseerd.

Low Brass Connection (LBC) is een groep professionele trombonisten ontstaan uit een groep studiegenoten aan de conservatoria van ArtEZ (Arnhem/Zwolle/Enschede) als trombone ensemble. Sinds 2012 spelen zij onder de naam Low Brass Connection. Het doel van LBC is het promoten van de blaasmuziek voor laag koper instrumenten (trombone, euphonium en bastuba) met in het bijzonder de trombone en het trombonespel.
Dit vooral in het oosten van het land en de grensstreek (Duitsland). Het LBC wil dit bereiken door zich veel te presenteren in (kleine) veelzijdige concerten, in diverse bezettingen en verschillende stijlen muziek. Het LBC heeft een gevarieerd repertoire dat zich afwisselt van trio's tot en met octetten waarbij de alt- en contrabastrombone niet geschuwd worden!

Bezetting
De bezetting bestaat uit: Jurgen Wentzel (Alt en tenor trombone), Gido van Schijndel (Tenor trombone en euphonium), Gertjan Lenderink (Tenor trombone en euphonium), Niels Assink (Tenor trombone), Christoph Pimpl (Tenor en bastrombone), Chiel Volman (Bas en contrabas trombone en euphonium) en Berjan Morsink (Bastrombone en bastuba).
Het is niet helemaal toevallig dat met dit ensemble het najaarsconcert is georganiseerd. Berjan Morsink is tegelijkertijd dirigent en maakt ook onderdeel uit van dit ensemble. Met deze vorm van concerten wil harmonie Vorden jonge musici een platform bieden om zich te kunnen presenteren aan een breed publiek zodat ze niet alleen hun muzikale kwaliteiten kunnen tonen maar ook bekendheid krijgen in de regio.

Gevarieerd programma
Voor zaterdag 28 november is een gevarieerd programma samengesteld waarin harmonie en LBC in afwisseling diverse composities zal laten horen. Zowel de licht-klassieke als populaire muziek komen aan bod. Een niet te missen gelegenheid om kennis te maken met de blaasmuziek en in het bijzonder Low brass connection. Om de kosten van deze muzikale avond te dekken is de harmonie genoodzaakt een gering toegangsbedrag te vragen. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Bruna tegen een prijs van 5 euro per stuk en op zaterdag 28 november aan de kassa in de Dorpskerk voor 7 euro per stuk.

Komende activiteiten
Harmonie Vorden is ook aanwezig bij de aankomst en intocht van Sint Nicolaas op zaterdag 14 november; tijdens de kerstmarkt op zaterdag 12 december en de Kerstnachtdienst op 24 december. Harmonie Vorden kan niet bestaan zonder de financiële steun van donateurs en de opbrengst van diverse acties. Zo werd zaterdag 10 oktober de inmiddels bekende slaatjesactie georganiseerd en zijn er 2.500 Herbergslaatjes aan de man gebracht waardoor de verenigingskas kon worden aangevuld. Namens de leden van harmonie Vorden dank aan iedereen die deze overheerlijke slaatjes heeft afgenomen. Op 11 en 12 december kan men de Harmonie weer aan de deur verwachten, ditmaal met heerlijke oliebollen.