Wim en en Toke Gudde tussen de kinderen van basisschool De Kraanvogel. Foto: PR
Wim en en Toke Gudde tussen de kinderen van basisschool De Kraanvogel. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Groots afscheid van Wim Gudde van De Kraanvogel

Kranenburg - Directeur en 'meester' Wim Gudde nam vrijdag 30 oktober afscheid van basisschool De Kraanvogel in Kranenburg. Zevenentwintig jaar geleden kwam hij voor het eerst met zijn brommer naar de school. Dat was reden om hem op zijn laatste schooldag op te halen met een solex.

De kinderen stonden in een erehaag klaar om hem, met het blazen van door het zonlicht gekleurde zeepbellen, welkom te heten. Daarna werd in de gymzaal het feestprogramma voortgezet met een voorstelling door 'Het land van Jan Klaassen'. In de eigen klassen werd er later op de ochtend door de kinderen persoonlijk afscheid genomen door middel van toneelstukjes en zelfgemaakte cadeaus. Wim en zijn vrouw Toke trakteerden de kinderen en het team daarbij op zelfgebakken appelcake en appelsap van appels uit eigen tuin.
Ruim 450 ouders, verzorgers, oud-leerlingen en andere belangstellenden bezochten 's avonds de afscheidsreceptie. Wim Gudde refereerde in zijn afscheidstoespraak aan de mooie momenten die hij heeft beleefd op De Kraanvogel. De saamhorigheid in de gemeenschap en de grote betrokkenheid van onder andere ouders, bestuur en leerkrachten gaven Wim veel voldoening en energie om De Kraanvogel tot een school te maken waar elk kind zichzelf mag zijn. Hij benadrukte de rol die het toeval speelt en de mogelijkheid om met onderwijs het toeval een handje te helpen en daarmee een positieve impuls aan iemands leven te geven.
Iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde avond. "Wat was het een gezellige avond om niet alleen meester Wim, maar ook elkaar weer te zien", vertelde één van de vele oud-leerlingen. Namens het schoolbestuur kreeg Wim een groot kraanvogelbeeld aangeboden als blijk van waardering. Voorzitter André Garritsen van het schoolbestuur: "Wim, we willen je danken voor je onmenselijke inzet en je commitment met De Kraanvogel. Je laat een school achter die nog jaren kan bouwen op het fundament dat je er eerder hebt neergezet." En op dat fundament, met prachtige buitenspeelmogelijkheden, goede overblijfvoorzieningen en leerkrachten met specialisaties in sport, muziek, lezen en gedrag hoopt De Kraanvogel het gedachtegoed van Wim voort te zetten. "Elk kind mag hier leren op zijn eigen topniveau!"


Lezing over boerderijen bij Oud Vorden

Vorden - Op woensdag 11 november is er bij de oudheidkundige vereniging Oud Vorden een lezing over de bouw en historie van boerderijen. De lezing wordt gegeven door Wim Jansen uit Steenderen. Wim is al jaren betrokken bij de restauratie en renovaties van veel boerderijen en staat eigenaren bij met zijn grote kennis van bouwstijlen en gebruik van materialen. Hij staat bekend als een deskundige waar het gaat om agrarische bebouwing.

De lezing zal gaan over boerderijbouwgeschiedenis (zoals over het hallenhuis, krukmodel en grupstalmodel), maar ook over de geschiedenis in het bouwen (bijvoorbeeld over het gebruik van materialen als hout, stenen en glas). De lezing is rijk voorzien van leuke voorbeelden en beeldmateriaal. Wim is de laatste jaren werkzaam als projectleider voor de Stichting IJsselhoeven, een boerderijenstichting in de IJsselvallei. Het belooft een interessante avond te worden. U bent allemaal van harte welkom op woensdag 11 november om 20.00 uur bij zaal de Herberg.