De dames demonstreren hoe verse worst wordt gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen
De dames demonstreren hoe verse worst wordt gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Slachtvisite: proeven van vergeten
lekkernijen

TOLDIJK - Op zondag 15 november wordt de jaarlijks terugkerende slachtvisite bij Vleesboerderij Garritsen georganiseerd. Een oud gebruik waarbij ouderwetse gezelligheid centraal stond op het moment dat er een varken geslacht werd. De hele buurt werd uitgenodigd om een borrel te komen drinken en het geslachte varken op de ladder te bewonderen; het zogenaamde vetpriezen.

Vanaf 10.00 uur 's ochtends zal er op ambachtelijke wijze gedemonstreerd worden hoe een varken wordt uitgebeend en is onder meer te zien hoe balkenbrij, bloedworst, kaantjes op roggebrood en smaltappels worden gemaakt. Uiteraard kunnen al deze vergeten lekkernijen (gratis) geproefd worden. In de verwarmde schuur is er daarnaast een breed aanbod van streekproducten, ambachtelijke houtbewerking en cadeauartikelen te bewonderen. Dit alles onder begeleiding van livemuziek en een smartlappenkoor. Duckstoer Eendenverhuur zal met hun mooiste lelijke eendjes aanwezig zijn om belangstellenden kosteloos te laten kennismaken met een rondrit door de uiterwaarden. Omdat dit jaar de slachtvisite voor het eerst op zondag plaats vindt, is er extra aandacht geschonken aan kinderactiviteiten. Een springkussen, traptrekker parcours, mogelijkheid tot schminken en voor het eerst Graven veur Blagen; een echte minikraan waarop kinderen onder begeleiding zich kunnen uitleven als kraanmachinist. Of zou het toch leuker zijn om lekker te ravotten in het strofort? Daarnaast is het natuurlijk super leerzaam om te zien dat een karbonade niet uit het koelschap van de supermarkt komt, maar op boerderijen in de buurt wordt geproduceerd! Raad het gewicht van het geslachte varken en win een mooie vleesprijs en geniet van een gratis welkomstborrel zoals het in vroeger tijden gebruikelijk was bij de slacht op het platteland. Kortom; een dag leren, genieten, spelen en proeven!

Vleesboerderij Garritsen, Wolfstraat 5, Toldijk. Entree € 4,- voor volwassenen, kinderen gratis. Gratis parkeren. Zondag 15 november van 10.00 – 17.00 uur.


vleesboerderijgarritsen.nl

Esmee Bos (2e), Juul Douwe Kets en Tessel Wolbrink (1e). Foto: Paul Harmelink.