Topkok Rene Klein in de Preuverieje tijdens de streekproductenmarkt in Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen
Topkok Rene Klein in de Preuverieje tijdens de streekproductenmarkt in Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Streekproducenten en innovaties op jaarlijkse streekproductenmarkt

TOLDIJK - Op zondag 1 november organiseert de familie Garritsen wederom de gezellige streekproductenmarkt op hun erf bij boerderijwinkel De Kruisbrink aan de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk. Ongeveer dertig deelnemers presenteren dan, net als vorig jaar, hun mooie producten. Heel veel folklore en ambachtelijkheid, maar ook heel veel lekkers en smakelijke nieuwigheden.

Dit jaar is er veel aandacht voor innovatie: welke productvernieuwingen bieden streekproducenten in hun assortiment? Een kleine greep uit het aanbod: AGF Garritsen presenteert onder andere de Toldiekse Gedreaide Pieper en de puur en eerlijke versgeperste fruitsappen. Er zijn weckproducten van de familie Elsenhof uit Kilder, mozzarella van de watterbuffel van de familie Arns, truffelmayo van Braakhekke en Bier van Hackfort.

Preuverieje
Het marktelement life cooking, vorig jaar een geweldig succes, zal ook nu niet ontbreken. Dit jaar staat deze Preuverieje, Achterhoeks voor life cooking, onder leiding van topkok Rene Klein. Op het horecapleintje wordt de bezoeker in de gelegenheid gesteld om de door hem en zijn team bereidde gerechten te proeven. Gerechten gemaakt van lokale producten die aanwezig zijn op de streekmarkt.

Kijken en proeven
Tussendoor kan er worden gekeken naar en geproefd van heerlijke Achterhoekse Streekproducten als onder andere kaas, worst, bier, mosterd, jam, wijn, koek en bakproducten, die hier uiteraard te koop zijn. Ook worden er kerst- en geschenkpakketten gepresenteerd. Ellen Willems komt om 14.00 uur het boek 'Ode aan het Wild' presenteren en signeren onder begeleiding van jachthoornblazers uit Hummelo. Het is haar tweede boek als schrijfster en journaliste van de Gelderlander. Een boek over rijkdom van de Nederlandse bossen, over het klaar maken van wild, paddenstoelen, plukken van eetbare planten & kruiden en jagen.

Vermaak
Een regionale accordeonist zorgt voor een passende muzikale omlijsting van het evenement. Ook aan de kinderen is gedacht: kindervermaak met ballonnen, cupcakes versieren en zelf broodjes bakken. Kortom, op 1 november is op het erf van Boerderij De Kruisbrink bij de familie Garritsen op de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk een geweldige streekproductenmarkt en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

De markt is overdekt, gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 17.00 uur.


Meer informatie: Dick Garritsen

Telefoon (0575) 451361

Mail dick@agfgarritsen.nl

achterhoekstreekproduct.nl


PCOB luistert en kijkt naar
scholenbouw in Mali

Vorden - Waarnemend voorzitter Henk Reerink van de PCOB afdeling Vorden, heet donderdagmiddag de aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder wordt verwelkomd mevrouw Addie van der Sluijs-Goud, de inleidster voor deze middag, die haar man Cees vervangt. De voorzitter leest een gedeelte voor uit Romeinen 8 "Als God voor ons is..." en gaat voor in gebed. Daarna wordt gezongen "Grote God wij loven U". Hierna worden 4 overleden leden herdacht; mevr.S. de Vries, dhr. A. Berenpas, dhr. G. Bochelman en mevr. H. Weesjes.

De voorzitter doet een oproep voor nieuwe bestuursleden en voorzitter en vraagt de aanwezigen namen van potentiële leden door te geven. Hierna is het woord aan mevrouw Van der Sluijs, die een toelichting geeft op het scholenbouwproject in Mali, dat in 2007 is gestart. Haar man heeft als gepensioneerd dierenarts daar voor PUM-werk verricht (Programma Uitzending Managers). Hij werd getroffen door de slechte situatie van de scholen daar. In het regenseizoen van 3 maanden kon geen les worden gegeven. Zij hebben samen dit project gestart en wisten door verschillende activiteiten en sponsoring het eerste jaar 25.000,- bijeen te brengen,dat zij de eerste keer cash moesten meenemen.

Nu gaat dat via de bank. Van 2007 tot heden is er een bedrag van circa €180.000,- bijeengebracht via fondswerving bij kerken, scholen, bedrijven en particulieren. Als financieel kanaal mogen zij gebruik maken van de bankrekening van de PKN Hofkerk in Goor. In middels zijn er 5 scholen gebouwd en 3 toiletgebouwen; één van de scholen is een christelijke school en in beheer van het bestuur daar.

Het verhaal wordt ondersteund met dia's en het is onbegrijpelijk hoe in de binnenlanden van dit arme land de scholenbouw is ontwikkeld. De scholen liggen in het zuidwesten van Mali. Ook daar zijn Nederlandse vrienden gevonden, die hen hierbij helpen om samen met de binnenlandse bevolking dit project van de grond te krijgen. Het interieur van de scholen is totaal niet te vergelijken met de Nederlandse situatie; het zijn houten banken en lestafels,maar de kinderen zijn daar al erg mee geholpen. Goed onderwijs brengt deze kinderen verder in hun leven.

In de pauze werd het Lief en Leedpotje besteed aan dit belangrijke project en bracht bijna € 100,- op. De voorzitter bedankte mevrouw Van der Sluijs hartelijk voor haar enthousiaste verhaal en overhandigde haar symbolisch het bedrag. Met het zingen van "Lof zij de Heer'' werd deze gelaagde bijeenkomst geëindigd. Ondersteun het Mali-project met uw bijdrage. Het bankrekeningnummer van dit project is NL66 SNSB 0908.763.743 t.n.v. de Diaconie Hofkerk Goor o.v.v. Scholenproject Mali.