Volop belangstelling voor de signeertafel van Martine Letterie. Foto: Bernadet te Velthuis
Volop belangstelling voor de signeertafel van Martine Letterie. Foto: Bernadet te Velthuis Foto: Bernadet te Velthuis

Frank Letterie: "Ik ben er trots op dat Martine dit boek geschreven heeft"

Martine Letterie geeft lezing over haar boek 'De genen van mijn vader'

Vorden – Vele familieleden, vrienden en belangstellenden waren vrijdagmiddag 2 oktober aanwezig in de zaal bij Hotel Bakker in Vorden, waar Martine Letterie een presentatie gaf over haar onlangs verschenen boek gebaseerd op onderzoek naar haar familiegeschiedenis van 1600 tot nu. Na afloop van de presentatie werd het eerste exemplaar van haar boek 'De genen van mijn vader', hoe toepasselijk, aan haar vader Frank Letterie overhandigd. Frank Letterie: "Ik ben trots dat je het gedaan hebt. Ik ben er erg blij mee", zei een zichtbaar trotse vader.

Nadat het geroezemoes van de bijna honderd aanwezigen in de zaal waren, was het Sjoerdje, de dochter van Martine, die als eerste het woord nam, iedereen van harte welkom heette en het programma van de presentatie uitlegde. Vervolgens nam redacteur van de uitgeverij en tevens vriendin, Marieke van Oostrom, het woord en vertelde over de vriendinnenafspraak waarbij Martine voor het eerst vertelde dat ze dit boek wilde schrijven: "Op een druilerige dag eind 2012 nam Martine mij en een andere vriendin mee naar kasteel Hackfort, waar ze vertelde over de plannen voor haar boek. Ze gaf aan dat ze haar familiegeschiedenis al tot 400 jaar terug had uitgezocht. Dat had ze zelfs ons nog niet eerder verteld!". Nadat Martine de felicitaties van haar vriendin in ontvangst heeft genomen, neemt ze zelf het woord.
In een vogelvlucht, met een dosis humor, neemt Martine het publiek mee langs de verschillende familieleden en verhalen in haar boek. Martine was van jongs af aan al liefhebber van geschiedenis, zoals ze tijdens de presentatie liet blijken uit een afbeelding van haar jeugddagboek waarin ze schrijft 'Geen kennelmeisje te willen worden, maar geschiedkundige'."Dat was nog uit de tijd dat ik zo graag een hond wilde en dacht er op die manier veel om me heen te hebben. Tegenwoordig ben ik blij dat ik er geen heb", lacht de schrijfster.

Naast haar liefde voor geschiedenis, was haar vader de persoon die een begin maakte met de familiestamboom. Martine is hiermee doorgegaan en heeft uiteindelijk tot 1600 haar familiegeschiedenis kunnen achterhalen. Dat dit het opschrijven waard is, is te lezen in haar boek, want zoals Martine uitlegt:"Als ik jullie nu alles moet vertellen, zijn we hier morgen nog". Na de presentatie en overhandiging van het eerste exemplaar, bestond de mogelijkheid om het boek te kopen en persoonlijk te laten signeren. Gezien de lange rij voor de signeertafel, was daar volop belangstelling voor!