Gerda Bielderman gaf tekst en uitleg bij haar film over Nepal. Foto: Jan Hendriksen.
Gerda Bielderman gaf tekst en uitleg bij haar film over Nepal. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ontroerende film over plattelandsleven Nepal van Vordense maakt grote indruk

Vorden - De levensechte film van Gerda Bielderman (79) over plattelandsbewoners in Nepal ging zondag tijdens de Ontmoetingsdag van Stichting Diyo Nepal in het clubhuis van Scouting Vorden in première. De Vordense werd aangenaam verrast door de grote belangstelling voor haar film door de achterban van Stichting Diyo Nepal. Het filmzaaltje was te klein om iedereen een plek te geven. In twee voorstellingen keken in totaal 125 mensen naar bijna veertig minuten professioneel gemonteerde beelden met toepasselijke muziek en toelichtingen.

Door Jan Hendriksen

Huiselijke taferelen, ambachtelijke werkzaamheden, liefdevolle omgangsvormen. Gerda Bielderman heeft er een ontroerende film van gemaakt. De bijna tachtigjarige wereldreizigster maakte de opnames net voor de rampzalige aardbeving in april in Nepal. Ze monteerde daarom aan het eind van de film aangrijpende fotobeelden die daarmee de impact van de film nog versterken.

"Tijdens de aardbeving was ik niet in staat de filmcamera te bedienen. Ik was graag nog een paar weken gebleven om het dagelijks leven van de mensen in Nepal verder in beeld te brengen. Maar dat ging niet, Wie weet wordt mij dat volgende jaar nog gegund." De film is gemaakt op verzoek van Stichting Diyo Nepal. Voorzitter Martien Uittenbosch van de stichting toonde zich bijzonder in zijn nopjes.

De aardbeving kostte 8.856 mensenlevens

"Met deze film krijgt iedereen die onze stichting wil ondersteunen een levensecht beeld van het werk dat onze veldwerkers in Nepal verrichten." Hij decoreerde Greda Bielderman met een Nepalese sjaal, volgens ritueel gebruik in dit land. Navraag leert dat de film prima geschikt is voor vertoning op bijvoorbeeld avonden van vrouwenverenigingen. De film is te boeken met een mailtje aan info@diyonepal.nl.

Bij de aardbevingen op 25 april en 12 mei in Nepal, met het epicentrum in Dhading, kwamen 8.856 mensen om het leven. Gerda Bielderman was met haar vriendin Wilna Bennink uit Vorden in Nepal toen de desastreuze aardbeving plaatsvond. Wilna's dochter Ilse woont daar met haar man en kinderen. Samen zetten zij zich in voor de kansarme bevolking op het platteland. Zondag organiseerde de stichting een Ontmoetingsdag in Vorden.

Tijdens deze Ontmoetingsdag kon men tegen een kleine vergoeding deelnemen aan workshops zoals werken met vilt, Nepalese kruiden potjes vullen, handschilderingen met henna laten maken en yoga beoefenen. Ook kon men vers gebakken wafels en pannenkoeken kopen. Alle opbrengsten waren bestemd voor de stichting.

Voorzitter Martien Uittenbosch: "Direct na de aardbeving in Nepal is er vanuit onze achterban heel veel hulp op gang gekomen. Nu een half jaar na dato wilden we graag met deze Ontmoetingsdag de aandacht blijven vestigen dat er nog heel veel hulp nodig is. En dat is gelukt."


info@diyonepal.nl


Marketing op de agenda van het
Vordens Ondernemerscafé

Vorden - Na de inspirerende thema-avond in september over Crowdfunding gaat het Vordens Ondernemerscafé door met een thema dat daar behoorlijk dichtbij ligt. Op donderdag 15 oktober staat het onderwerp 'marketing' op de agenda. Want hoe zorg je er als ondernemer voor dat jouw bedrijf in beeld komt én blijft? Hoe fiks je dat?

De gastspreekster van de avond is Tetske Rouweler, expert op het gebied van marketing en actief met haar gelijknamige bedrijf Tetske. Haar motto? Tetske fikst 't. En dát doet ze, want ook al is ze pas 27 toch is ze alweer een paar jaar actief als zelfstandig onderneemster. Zij heeft haar ondernemende aard met de paplepel ingegoten gekregen, want Tetske komt uit een echt ondernemersgezin. Ondernemers weten natuurlijk wel dat het slim is om flink wat aandacht te besteden aan marketing. Maar hoe doe je dat dan en wat is nou echt belangrijk?

Daar weet Tetske wel antwoord op: "Beleving en passie zijn de sleutel tot succes!" Tetske maakt bij haar aanpak gebruik van de cirkel van 'waarom' van Simon Sinek. Hij is de bedenker van 'the golden circle', een model dat draait om het 'wat', 'hoe' en 'waarom' van bedrijven.

Met name het 'waarom' gedeelte, dat ingaat op de vraag wat de ondernemer drijft, verdient in het model bijzondere aandacht. Want de motivatie van de ondernemer is van grote invloed op de onderneming en zeer voelbaar voor klanten. De locatie bij deze thema-avond is Frappant eten&drinken aan de Mispelkampdijk 11 in Vorden. Vanaf zes uur zijn hun deuren geopend en het programma start om half zeven.

Ook naar het Vordens Ondernemerscafé? Mail dan uiterlijk 13 oktober. Kosten bedragen € 17,50 p.p., inclusief eten en exclusief drinken. Geen lid? Laat je introduceren door één van de leden of neem gewoon even contact op.


info@vordensondernemerscafé.nl

www.vordensondernemerscafé.nl