Loco burgemeester Antoon Peppelman kwam de felicitaties overbrengen.
Loco burgemeester Antoon Peppelman kwam de felicitaties overbrengen. Foto: Jan Hendriksen

Herman en Betsy Stegeman 60 jaar getrouwd

Eerste kennismaking dansvloer café De Krijt

Vorden - Het trouwalbum ligt op tafel klaar. Het gebak staat keuring op de keukentafel uitgestald. Er is deze dag een feestje te vieren ten huize van de familie Stegeman in de Vordense woonwijk Plan Zuid. Herman Stegeman (86) en Betsy Stegeman-Nijhuis (85) waren woensdag 5 augustus namelijk zestig jaar getrouwd. Loco burgemeester Antoon Peppelman bracht namens de gemeente Bronckhorst vorige week woensdagmorgen het diamanten echtpaar de felicitaties overbrengen. En 's avonds stond er met de familieleden een feestelijk diner op het programma bij Hotel Bakker. "Evenals 60 jaar geleden toen we ook met onze gasten bij Hotel Bakker hebben gegeten", zo vertelt Herman die geboren en getogen Vordenaar is. Herman zag zijn levenslicht op boerderij de Rondekamp. Betsy's wieg stond in Warnsveld. Ze verhuisde als kind diverse malen.

Als we vragen naar de eerste kennismaking antwoorden Herman en Betsy beiden gelijktijdig: "Op zolder bij Café Krijt in Wichmond." Dat vraagt om een nadere verklaring? Herman: "Daar moet je niets achter zoeken hoor! Het was tijdens een dansavond op Tweede Paasdag in 1949 toen ik Betsy ten dans vroeg. Café Krijt had namelijk op zolder een dansvloer liggen.

En daar werden regelmatig dansavonden georganiseerd." Herman had al een oogje op Betsy toen hij in Zutphen als monteur bij garage Veenstra werkte. Betsy kwam regelmatig langs als ze met haar schoolvriendinnen van de Vakschool naar het Volkshuis ging om daar haar boterham te eten. Het paar trouwde op 5 augustus 1955 in het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat en in de Vordense Dorpskerk en ging naast de ouders van Herman in een apart gedeelte van boerderij de Rondekamp wonen. Betsy: "Dat was in die jaren nog niet gebruikelijk. Veelal trok men bij de ouders van de man in."

Herman werkte vele jaren bij de bekende Vordense fietsenfabriek EMPO (EMsbroek-POesse) aan de Enkweg. Maar naar verloop van tijd, nog voordat de fabriek zijn deuren sloot, maakte hij de overstap naar de WOG (Waterleiding Oost Gelderland) als wateropnemer. "Ik heb de hele Achterhoek en Liemers rond gezworven. In die tijd incasseerden we ook nog incasso's en hadden we het nodige contante geld op zak." Betsy werkte als coupeuse veelal thuis. "Ik heb mijn trouwjurk dan ook zelf gemaakt", zo zegt ze met enige trots om vervolgens het trouwalbum uit 1955 open te slaan. Beiden hadden een grote gezamenlijke hobby: wandelen. Niet zomaar een paar kilometer. Nee, lange afstanden. Betsy: "We hebben onder meer het ruim vierhonderd kilometer lange Pieterpad in etappes gewandeld evenals De Graafschap- en Naober route. "Maar momenteel lukt met dat niet meer. Een wandelingetje naar het centrum naar Vorden lukt nog wel", zo verklaart Herman. Ook trok het echtpaar er veel met de caravan op uit. Maar vorig jaar werd die verkocht. Herman en Betsy zijn nooit echte verenigingsmensen geweest. "Maar we zijn wel lid van de ANBO. En als er iets in het dorp te doen is nemen ook altijd even naar kijkje", zo vertelt Betsy tot slot. Het diamanten echtpaar heeft twee kinderen en drie kleinkinderen.