Martin en Catrien Kornegoor.
Martin en Catrien Kornegoor. Foto: Meike Wesselink

Martin en Catrien Kornegoor zijn 19 augustus zestig jaar getrouwd

'Een schat van een engel' in haar trouwjurk

Vorden - Martin Kornegoor (87) en Catrien (83) Kornegoor-Nijendijk staan aan de vooravond van hun zestig jarig huwelijk. Op 19 augustus is het zover en gaat het echtpaar met familie en vrienden deze bijzondere dag vieren in Hotel Bakker. 65 jaar samen, waarvan zestig jaar getrouwd, dat is wel even iets om bij stil te staan.

Het spleetje tussen haar tanden heeft Catrien nog steeds. Ze is alleen een beetje ouder geworden. Op tafel ligt het oude fotoalbum waarin alle mooie herinneringen aan het huwelijk zijn terug te vinden. Martin en Catrien mogen dan ouder zijn geworden, de dag van het huwelijk kunnen ze zich nog heel goed herinneren.

De prachtige jurk die Catrien droeg, gemaakt door haar zus. Een roze onderjurk, er overheen wit kant. "Een schat van een engel was het", lacht Martin. Het enorme feest dat ze gaven, in die grote feesttent, ze weten het nog precies.

Het stel is nog altijd even gek op elkaar

Groeiende veestapel
Martin, opgegroeid als boerenzoon in Linde, trok bij Catrien in op de boerderij. Het bedrijf was toen nog eigendom van kasteel de Wildenborch en bestond uit een bakkerij en een maalderij die de vader van Catrien runde. Martin zag daar niet veel toekomst meer in en de veestapel van twaalf koeien werd al snel uitgebreid naar achttien. Ook had het stel varkens.

Al heel wat jaartjes inmiddels wordt het boerenbedrijf gerund door zoon Jan en zijn vrouw en is de veestapel meer richting honderd koeien gegroeid. Martin is er nog altijd te vinden en helpt trouw met melken. "En verder doet hij de controle", zegt zoon Jan lachend.

Het is goed te zien dat het stel nog even gek is op elkaar. Martin: "We geven elkaar nog wel een kusje af en toe". Als je zo lang samen bent, is het ook niet meer denkbaar om zonder elkaar te leven. Dat realiseerde Martin zich maar al te goed toen Catrien twee jaar geleden werd getroffen door een behoorlijke TIA. Hij dacht dat hij haar kwijt zou zijn, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Zelf heeft Martin een hartinfarct gehad en is met pacemaker weer helemaal 'gereviseerd', zoals hij het zelf noemt.

Gelukkig zijn er niet veel van die pijnlijke herinneringen. Vooral mooie. Hoe het bedrijf werd gerund door Martin en de zorg voor de kinderen maar ook voor haar ouders bij Catrien lag. Hoe veel feesten ze zijn afgelopen in de eerste jaren van hun huwelijk. De oorlog was net ten einde dus voor feest was er alle reden. Hoeveel Martin ervan genoot om tijdens die feesten een dansje te maken maar ook de reizen die het stel maakte naar Duitsland, Oostenrijk, Italiƫ. "We hebben echt wel wat van de wereld gezien hoor", zegt Martin.

Allebei waren ze actief binnen het verenigingsleven. Catrien als voorzitter van de Hervormde Vrouwen Vereniging en Martin als voorzitter van onder andere de Vordense Rijvereniging en de Kapelcommissie. Drie kinderen, zeven kleinkinderen en sinds dit voorjaar ook een achterkleinkind Gijs hebben Martin en Catrien.

Samen met hen vieren ze volgende week hun zestig jarige huwelijk. Martin: "Maar we gaan ons niet te druk meer maken hoor". En alweer lacht Martin.