Ook schilderes Loek Kemming exposeert in het waterschapskantoor.
Ook schilderes Loek Kemming exposeert in het waterschapskantoor. Foto:

Maquettes studenten Beeckland Vorden tentoongesteld in waterschapskantoor

Doetinchem/Vorden - In de hal van het waterschapskantoor wordt de komende maanden een expositie gehouden met schilderijen van Loek Kemming. Loek Kemming schildert natuur en landschappen in de Achterhoek. Hij is tevens grafisch ontwerper en hoofdredacteur van het tijdschrift Oer.

Ook worden in de hal de mooiste maquettes voor de herinrichting van de Baakse Beek tentoongesteld, gemaakt door middelbare scholieren van 't Beeckland in Vorden. Het zijn de acht beste inzendingen voor de prijsvraag 'Leef met water', gehouden door onder andere Natuurmonumenten, gemeente Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel.

De dubbele expositie is (gratis) te zien op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur en duurt tot en met 9 oktober 2015. Het waterschapskantoor ligt aan de Liemersweg 2 in Doetinchem, met de ingang om de hoek aan de Energieweg, bereikbaar via de rotonde.

Betrokken met de omgeving
Loek Kemming (1951, Velp)schildert al vanaf zijn prille jeugd. Hij heeft altijd geprobeerd zijn werkzaamheden als grafisch ontwerper te combineren met schilderen. Zijn grote betrokkenheid bij zijn leefomgeving blijkt uit de keuze van de onderwerpen voor zijn schilderijen, die hij dicht bij huis in het landschap en de natuur vindt.

Loek Kemming volgde de opleiding tot grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Na zijn eindexamen richtte hij in 1974 samen met twee collega's het ontwerpbureau Vormgeversassociatie op te Laag-Keppel. In 2005 startte hij samen met Noudi Spönhoff het bureau Office for Design. Hij heeft veel affiniteit met architectuur in het algemeen en het industrieel erfgoed in de Achterhoek.

Hij is hoofdredacteur van Oer, het tijdschrift van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Regionaal Archief Zutphen en Waterschap Rijn en IJssel. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stichting Keppelse Molens en heeft hij grote invloed gehad op het behoud en de restauratie van een aantal monumenten zijn directe omgeving.

Ideeën voor Baakse Beek in Vorden
In het landelijk project 'Leef met water' wordt water en waterbewustzijn benadrukt op scholen. Leerlingen van het VMBO school 'Beeckland in Vorden deden hieraan mee. In maart 2015 hebben zij een prijsvraag georganiseerd voor de herinrichting van de Baakse Beek samen met gemeente Bronckhorst, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap &Kasteelen, provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel. Uit de 40 inzendingen zijn de acht beste inzendingen nu tentoongesteld, inclusief de winnende maquette van Cindy Oldenhave en Anouk Denkers.

De meest bruikbare en toepasbare ideeën worden meegenomen in de verdere planuitwerking van de herinrichting van de Baakse Beek in Vorden. Met de herinrichting wordt de beek onder andere toegankelijker voor wandelaars en de oevers natuurvriendelijker, zodat er meer dieren en planten kunnen leven.