Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Is uw auto klaar voor de vakantie?

Ruim 10 miljoen Nederlanders gaan binnenkort met zomervakantie. Daarbij is de auto verreweg het meest populaire vervoermiddel. Een goede voorbereiding vóór vertrek zorgt ervoor dat niets in de weg staat om zorgeloos te genieten van een welverdiende vakantie.

Meest voorkomende problemen onderweg
De bekendste en meest voorkomende tegenvallers onderweg zijn bandenproblemen en elektronische storingen. Deze storingen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door problemen met de accu, remmen of de koeling.

10 handige checks voor vertrek

1. Breng de banden op juiste spanning
Controleer de bandenspanning en vul de banden bij voorkeur met stikstof. Vergeet niet om ook het reservewiel te controleren.

2. Neem een liter olie mee op reis
Controleer het oliepeil voor, tijdens en na de vakantie. Neem een liter olie mee in de kofferbak zodat, indien nodig, direct kan worden bijgevuld.

3. Vervang op tijd de ruitenwisserbladen
Dit voorkomt dat u uren lang tegen een vervelende waas aankijkt.

4. Zorg voor goed zicht onderweg
Maak de ruiten niet alleen aan de buitenkant schoon, maar ook de binnenkant. De ventilatie in de auto zorgt na verloop van tijd voor aanslag op de ruiten. Vergeet niet om ook de ruitensproeiervloeistof bij te vullen.

5. Controleer de caravanbanden
Na 6 jaar neemt, afhankelijk van het aantal gereden kilometers en opslag, de kans op slijtage toe.

6. Stel de verlichting af
Check alle verlichting en vergeet niet om reservelampjes in de auto mee te nemen. Door een caravan of een achterbak vol koffers is het raadzaam de koplampverlichting aan te passen.