Vooral kinderen vonden het geitenbedrijf van de familie Hamoen interessant.
Vooral kinderen vonden het geitenbedrijf van de familie Hamoen interessant. Foto: Jan Hendriksen

Veelzijdige 'Fiets de boer op' Vorden goed voor maar liefst 988 deelnemers

Vorden – De diversiteit aan bedrijven was weer groot. Niet alleen puur agrarisch gericht maar ook aanverwante bedrijven behoorden tot de bedrijven die werden bezocht. Massaal stapten zaterdag 1 augustus de deelnemers aan de bijna dertig kilometer lange agrarische fietstocht 'Fiets de boer' in Vorden vanaf de Dorpskerk hun tweewieler op. De 'teller' van de voormalige afdeling Vorden van Land- en Tuinbouw Organisatie Bronckhorst, Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Vorden/Warnsveld kwam tot 988. En met dit aantal was mede organisator Geert Harmsen zeer content mee.

Naast het drinkwaterproductiebedrijf Dennenwater van Vitens werd Camping 't Groote Veld van de familie Reintjes (Lochem), het rundveehouderijbedrijf van Harrie Dinkelman, het geitenbedrijf van de familie Hamoen, Loon- en Grondverzet Klein Gunnewiek (allen in Barchem) en Party Service Achterhoek (Vorden) van Jan Kornegoor bezocht. Op de rustlocatie bij Harrie Dinkelman konden de deelnemers zich te goed doen aan pannenkoeken. Johanna ten Have had beslag gemaakt voor maar liefst duizend pannenkoeken. De twaalf leden tellende 'bakploeg' die onder meer uit Jannie Westerveld en Hanneke Vruggink bestond liet het fietsende publiek de pannenkoeken goed samen. Op het eind van de middag was het 'bakteam' helemaal 'los'. Op het erf van Dinkelman hadden zich ook een aantal hobbyisten verzameld en konden de kinderen zich vermaken op een springkussen. Marcel Dijkman van Solarama liet de bezoekers kennismaken met zonne-energie. Duurzaamheid speelt namelijk een belangrijke rol op het bedrijf van Dinkelman. Zo wordt de melk voor gekoeld met een voorkoeler en is er een Fre-Heater geïnstalleerd, zijn er 200 zonnepanelen op het dak van ligboxenstal geplaatst en voor het vullen van de honderd ligboxen wordt gescheiden mest gebruikt. Hiervoor is op het bedrijf een mestscheider aanwezig. De koeien worden sinds 2001 gemolken met (twee) melkrobots. Jaap en Gerrie Buunk uit Dieren en Wim en Hermien Hulshof namen ook een kijkje in de nieuwe jongveestal. "Interessant. We nemen voor het eerst in Vorden deel aan deze fietstocht", zo laten Jaap en Gerrie weten als ze zich te goed doen aan een pannenkoek.

De deelnemers maakten als eersten zaterdag een stop bij het drinkwaterproductiebedrijf Dennenwater dat diep verscholen in het natuurgebied 't Groote Veld tussen Vorden en Lochem aan de Wientjesvoortseweg ligt. Dennenwater is een van de twaalf productiebedrijven van Vitens in de Achterhoek. Jaarlijks wordt er zo'n slordige drie miljoen kubieke meter water opgepompt. Vanaf 1968 verzorgt Vitens het drinkwater vanuit dit 'pompstation' voor inwoners van Vorden, Lochem, Barchem, Almen, Harfsen, Gorssel, Epse en een gedeelte van Zutphen. De zevenjarige tweelingzusjes Mary en Josie Hendriks uit Eefde vinden de geitjes bij de familie Hamoen het leukst. Sinds 1996 runnen Antoon (65) en Nelleke (49) Hamoen een geitenbedrijf aan de Wiersserbroekweg in Barchem. Het 800 tellende geitenbedrijf levert de melk van hun geiten aan de Coöperatieve Belangenvereniging voor Melkgeitenhouders (CBM) in Twello. Deze geitenmelk wordt hoofdzakelijk omgezet in geitenkaas. Als laatste bedrijf was Party Service Achterhoek opgenomen in de fietsroute. Na 25 jaar een melkveehouderij met aanvullend vleesvarkens te hebben gerund is Jan Kornegoor (57) in 2002 na de Mond- en Klauwzeer-crisis gestopt met zijn boerenbedrijf. Na een jaar als zzp-er en een half jaar in loondienst te hebben gewerkt is Kornegoor eind 2003 weer als zelfstandig ondernemer verder gegaan met zijn nieuwe bedrijf. Party Service Achterhoek levert onder meer tenten en tentinrichtingen. "Kortom alles wat nodig is voor een geslaagd feestje", zo verklaarde Kornegoor aan het slot van de fietstocht.