Arjan en Gerrie presenteren hun 'Doggy Fries'.
Arjan en Gerrie presenteren hun 'Doggy Fries'. Foto: Jan Knoef

Landelijke aandacht voor dierenspeciaalzaak Molenkamp door 'Doggy Fries'

Zelhem - Het is Arjan Berendsen van Dierenspeciaalzaak Molenkamp wederom gelukt om de landelijke, en zelfs de Internationale, pers naar Zelhem te halen voor de presentatie van een nieuw product voor dieren. Ditmaal zijn de 'Doggy Fries' oftewel de 'Hondenpatatjes' reden voor de pers om massaal naar Zelhem te komen. Voor de pers, klanten en kennissen hield Molenkamp donderdag 23 juli een gezellige presentatie. Eerder lukte dat onder andere al met hondenbier, brillen voor honden, cursus 'rijden met een hondenkar', kledingmode voor honden, etc.

Bij een aantal producten kwam de pers min of meer toevallig bij de familie Molenkamp terecht, maar het hondenbier werd door Arjan zelf ontwikkeld, dus om het product 'in de markt' te zetten, was media-aandacht zeker nodig. Ook de 'Doggy Fries' zijn een bedenksel van Arjan, waar hij graag de aandacht van de pers krijgt.

Arjan: "Bij het hondenbier hebben we een heleboel beginnersfouten gemaakt. Alleen al de naam 'Kwispelbier'. Leuk voor de Nederlandse markt, maar in het buitenland werkt zo'n naam niet. Dus het bier is nu onder verschillende namen te koop. Verder wilden we alles in eigen hand houden en dan ben je er dag en nacht druk mee. Uiteindelijk hebben we het product overgedaan en is een ander bedrijf verantwoordelijk voor productie en verkoop en wij krijgen een vergoeding."

Om herhaling te voorkomen werd voor de 'Doggy Fries' een geheel andere route gevolgd. Arjan: "Met de hondenpatat ben ik direct naar de grootste importeur voor Europa (een Belgisch bedrijf) gegaan, gewapend met een pan frietjes onder een doek. Het werd een kort bezoek, want toen ik de doek er af haalde, hoorde ik "verkocht" en in principe was de verkoop rond. Een tweede gesprek duurde wel even iets langer, want toen moest afgesproken worden, hoe hoog de vergoeding voor mij als bedenker mocht worden. We zijn het eens geworden en ik krijg een paar cent per verkochte zak. Voordeel is nu, dat het mijn idee blijft, maar dat ik er verder niet druk mee ben."

'Doggy Fries' worden niet, zoals de naam doet vermoeden, gefrituurd. Het is gemaakt van mais- en aardappelmeel, zonder zout en met weinig vet (1%). Arjan: "Het past in de sfeer van het hondenbier, want mensen nemen bij het biertje ook een chipje of iets dergelijks. Voor de hond is er op dat moment een hondenpatatje (eventueel bij het hondenbiertje). Honden zijn gek op de smaak, een combinatie van de aardappel met het zoete van de mais. Zelfs mensen vinden het lekker."

Het vinden van een producent was nog niet eenvoudig. Arjan: "Lang niet iedere chips-producent kan en mag dierproducten maken. De patatjes worden in Engeland geproduceerd en de Belgische importeur gaat ze over heel Europa verspreiden."

Op de vraag of hij al weer een nieuw idee in gedachten heeft, verschijnt er een glimlach op z'n gezicht. Arjan: "Eerst de 'Doggy Fries' even laten bezinken, maar er broeit al wel weer iets in m'n hoofd."