Mirjam Berends.
Mirjam Berends. Foto:

Mirjam Berends bespeelt Lohmanorgel in Dorpskerk

Vorden - Donderdagmiddag 30 juli om 15.30 uur wanneer Mirjam Berendsen de eerste tonen van haar programma ontlokt aan het Lohmanorgel, zal wederom blijken dat deze korte concertjes een 'instituut' zijn geworden in het Vordense zomer-/toeristenseizoen. Korte orgelconcertjes, vaak met een 'plus' er bij, op de 2e helft van de donderdagmiddag.

Mirjam Berendsen is sinds 1999 de vaste bespeelster van het Lohmanorgel. Ze heeft een mooi programma samengesteld: Van Georg Muffat (1653-1704) de Toccata Tertia, van een anonyme componist uit het Camphuysen Manuscript (17e eeuw) 3 verzen uit Daphne. Vervolgens van John Stanley (1713-1786) Opus 7 Voluntary III. Ze besluit haar concert met twee composities van J.S. Bach (1685-1750) 'Liebster Jesu, wir sind hier' BWV 731 en de Toccata in F-dur, BWV 540.

Mirjam Berendsen
Mirjam Berendsen studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Theo Jellema. In 1993 behaalde zij haar diploma orgel, docerend musicus. Aansluitend studeerde zij een jaar bij Pieter van Dijk en Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 2003 voltooide zij de opleiding kerkmuziek aan het Conservatorium te Enschede. Sinds september 1999 is zij als organist verbonden aan de

Protestantse Gemeente te Vorden. Verder is zij actief als begeleider van koren en solisten. Toegang vrij / collecte aan de uitgang


www.vriendenvandedorpskerkvorden.nl


Seminar Rondom Staring

Vorden - Zondag 23 augustus vindt de seminar Rondom Staring plaats bij Kulturhus het Dorpscentrum, Raadhuisstraat 6 in Vorden. Doel is het levend houden van bijzonder Cultureel Erfgoed.

Het is alweer 175 jaar geleden dat A.C.W. Staring op 18 augustus 1840 overleed. Van 15.00 tot 17.30 uur zal in het teken staan van Staring. De middag start om 15.00 uur met een inloop met koffie en thee. Om 15.30 uur heet Will(emijn) Colenbrander, adviseur kunst en cultuur en lid Programmacommissie Kulturhus iedereen welkom.

- 15.35 uur Wim Wijnands, neerlandicus over de dichter Staring.
- 15.50 uur HiPP Hans Mellendijk en Louis Radstaak, dichters. Gedichten van Staring en eigen gedichten geïnspireerd op Staring.
- 16.05 uur Ben Godtschalk, de andere Staring.
- 16.20 uur Pauze met koffie en thee (evt. bezoek aan kleine expositie).
- 16.35 uur Muziek en zang door Ellen Pieterse en Eric van Grootel.
- 16.55 uur Korte inleiding door beeldend kunstenaar Frank Letterie, bezichtigen beeld Staring o.l.v. de beeldend kunstenaar.
Om 17.15 uur is het einde en is er de mogelijkheid om in Kulturhus Vorden onder het genot van drankje/hapje in gesprek te gaan en de kleine expositie over Staring te bekijken.

Aanvang: 15.00 uur. Kaart kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus en Bruna.


Streektaalavond met

Vordenaar Harry Jansen

Gorssel - Streektaalvereniging Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving organiseert zaterdag 1 augustus een Streektaalverhalenavond in de prachtige tuin bij de Keihave aan de Kozakkenweg 2 in Gorssel. Aan de avond werken mee: Ankh Gussinklo (Aalten), Henk van Aalten (Tolkamer) en Harry Jansen (Vorden). Aanvang: 19.30 uur (de tuin is geopend vanaf 19.00 uur). Toegangsprijs: acht euro inclusief koffie/thee.

Ankh Gussinklo schrijft herkenbare verhalen over alledaagse dingen. Henk van Aalten was schoolmeester en is in streektaalland bekend als voorlezer van het Liemerse deel van het Streektaaldictee. Harry Jansen is een welbespraakte streekgenoot: "Er gaat niets boven Groningen, maar alles draait om Vorden." Dit voorjaar heeft hij een verhalenboekje uitgebracht getiteld: 'En veur de rest... 'n toet'n vol groet'n'. Hij laat er zaterdagavond 1 augustus er een en ander van horen. Voor iedereen is er een zitplaats beschikbaar. Het belooft een mooie avond te worden.


Uitslag 2e onderlinge
wedstrijd vrije hengelkeus

Vorden - Op zaterdagmiddag 25 juli werd de tweede onderlinge wedstrijd vrije hengelkeus gevist van HSV De Snoekbaars. Er werd gevist in het Twente Kanaal bij Eefde onder erbarmelijke weersomstandigheden.

Bij aanvang van de wedstrijd ging het nog wel, maar al snel bleek, achteraf de ergste juli storm van de afgelopen eeuw, ook over het Twente kanaal raasde. De drie uur vissen werden dan ook in niet volgemaakt, in overleg met de deelnemers werd besloten de wedstrijd eerder te laten eindigen, inmiddels was er al een visparaplu gesneuveld. Er werd door 9 deelnemers in totaal 2.525 kg vis gevangen.

Vak A:
Michiel van Gijtenbeek: 580 gram
Wim Vreeman: 560 gram
Freddy Cornelissen: 480 gram
Gadus van Amerongen: 10 gram
Jan Eggink: 10 gram

Vak B:
Rob Golstein: 880 gram
Marcel Dekkers: 5 gram

De derde wedstrijd in de onderlinge vrije hengel competitie is op zaterdag 22 augustus in de IJssel (Bonte koe).