De Kastelenrit van In de Reep'n vindt dit jaar voor de 39ste keer plaats.
De Kastelenrit van In de Reep'n vindt dit jaar voor de 39ste keer plaats. Foto: Jan Hendriksen

Ruim een uur voor de start zal de presentatie van de rijtuigen plaatsvinden

Kastelenrit voor authentieke rijtuigen

Vorden - Menvereniging In de Reep'n Vorden en Omstreken vierde eind juni haar 40-jarig jubileum middels een presentatiedag van rijtuigen en paarden in het centrum van Vorden. Er was een prachtige verzameling van bewaard gebleven rijtuigen uit vervlogen tijden te bewonderen waarvoor het publiek grote waardering had. Zondag 9 augustus organiseert In de Reep'n een koetsentocht waaraan veel van de getoonde rijtuigen, getrokken door paard of pony, zullen deelnemen. Het is voor de 39ste keer dat In de Reep'n deze zogenaamde 'Kastelenrit' in Vorden organiseert.

Evenals voorgaande jaren zal er gestart worden op de kasteelweide bij Kasteel Vorden. Ruim een uur voor de start zal de presentatie van de rijtuigen die zich voor jurering hebben opgegeven plaatsvinden. Tijdens deze presentatie inspecteren deskundigen de aanspanningen, ook voor bezoekers zeker de moeite waard om te zien. De start is vanaf 9.45 uur gepland. De eerste stop wordt ook dit jaar gehouden bij Kasteel De Wildenborch. Na deze stop verplaatst het geheel zich richting Ruurlo waar nabij de Orangerie en Kasteel Ruurlo rond 12.00 uur de stop voor de lunch wordt gehouden.

Vorig jaar is voor het eerst Kasteel Ruurlo aangedaan en hiervoor is ook dit jaar toestemming verkregen van de eigenaar. Na de lunch rijden de aanspanningen via Huize Onstein en kasteel De Kieftskamp weer terug naar Vorden. Op de Waarlerweg zullen de aanspanningen zich op nummervolgorde opstellen voor het traditionele defilé door het dorp. Het defilé zal tussen 15.30 uur en 16.00 uur plaatsvinden en in de Dorpsstraat zal ter hoogte van Hotel Bakker een speaker meer informatie over de rijtuigen en aanspanningen geven. Na het defilé arriveren de aanspanningen weer op de kasteelweide bij Kasteel Vorden voor de prijsuitreiking. Naast bovengenoemde kastelen zijn ook Kasteel Den Bramel, landgoed het Enzerinck en kasteel De Wiersse in de route opgenomen. Voor degene die zich laten jureren geldt deze rit mee om punten te behalen voor het Nederlands kampioenschap. Hierdoor komt ook dit jaar weer 'het neusje van de zalm' naar Vorden. Vorig jaar was de Kastelenrit Vorden in Nederland de rit met het grootste aantal deelnemers. Menvereniging In de Reep'n hoopt als gevolg van haar jubileumjaar op nog meer deelnemers en rekent op minimaal zestig aanspanningen. Daarnaast verwacht de organisatie dat het aantal bezoekers dat dit rijdend museum gratis kan aanschouwen weer meer zal zijn dan het afgelopen jaar nu ook Ruurlo hiermee kennis heeft gemaakt en opnieuw wordt aangedaan. Voor meer informatie zie de website www.indereepn.nl of www.kastelenrit.nl.

Route Kastelenrit 2015
De route van de Kastelenrit 2015 is als volgt: Uitrit kasteel Vorden Horsterkamp – Stationsweg – Burgemeester Galleestraat – Almenseweg – inrit kasteel Den Bramel – inrit Het Enzerinck – Larenseweg – Enzerinckweg – Galgengoorweg – Wildenborchseweg – inrit kasteel De Wildenborch. Sherrystop.

Uitrit kasteel De Wildenborch -Nijlandweg wordt Wildenborgseweg– Vordenseweg – Schoneveldsdijk – inrit kasteel De Wiersse – Wiersser allee –Wiersseweg – Boomgaard – Vordenseweg – inrit kasteel Ruurlo. Lunch.

Uitrit kasteel Ruurlo la paralelweg langs Vordenseweg – zandpad linksaf overgaand in Formerhoekweg – Rommelderdijk –Onsteinseweg – Schuttestraat – Zelledijk – Lindeseweg – kasteel de Kieftskamp - Waarlerweg –opstellen voor defilé.

Hengeloseweg – Horsterkamp – Nieuwstad – Raadhuisstraat –Dorpsstraat –Horsterkamp – inrit kasteel Vorden – prijsuitreiking.