Er heerste zondagmorgen rond de grote tent (65 meter lang en 25 meter breed) nog een serene rust.
Er heerste zondagmorgen rond de grote tent (65 meter lang en 25 meter breed) nog een serene rust. Foto: Jan Hendriksen

Vorden komt langzaam in de ban van internationaal
motortreffen van VAMC De Graafschaprijders

Vorden – Het gros van de eerste 140 deelnemers die zaterdag waren gearriveerd zijn zondagmorgen om half negen nog niet uit de veren. Het merendeel slaapt nog in hun tentje of slaapcabines op de evenementenweide van Kasteel Vorden. De eerste deelnemer uit Oostenrijk aan deze 70ste editie van de jaarlijkse internationale FIM Rally, die door de Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders onder auspiciën van de Federation International Motocycliste (FIM) deze week wordt georganiseerd, arriveerde vorige week dinsdag al in Vorden. De Oostenrijker bood zich spontaan als vrijwilliger aan.

Een vijftal motorrijders uit het Zweedse Bollnas schuiven zondagmorgen om negen uur aan voor het ontbijtbuffet, die alle deelnemers die deze week op de evenementenweide bivakkeren dagelijks krijgen aangeboden. Evenals een diner in de avonduren. De Zweedse groep heeft vanuit hun woonplaats 1340 kilometers achter de wielen om deze week aan de FIM Rally te kunnen deelnemen.

Twee tenten gingen de lucht in en beschadigden

Zweden behoort tot een van de 27 deelnemende landen die aan het treffen deelnemen. In totaal hebben zich 1025 deelnemers aangemeld. Corrie Wetsteijn (71) is evenals Jan Abbink (55) een van 135 vrijwilligers die deze week bijna dagelijks de handen uit de mouwen steken. Wetsteijn verzorgt onder meer het secretariaat, Abbink wordt deze week op diverse 'disciplines' ingezet: technische dienst, WC controleur en als verkeersregelaar. Voorzitter Bert Regelink van de organisatiecommissie is op deze vroege zondagmorgen al een druk 'baasje'. Samen met Wouter Memelink, Gerard Versteege en Gerard Hartman stuurt hij menige vrijwilliger aan. De immens grote tent (65 meter lang en 25 meter breed) straalt op deze zondagmorgen nog een serene rust uit. Daar zal de komende dagen ongetwijfeld verandering in komen als alle deelnemers zich hebben gemeld. Elke avond zorgt de organisatie namelijk voor live muziek. Zaterdagmiddag moest De Graafschaprijders al direct een noodplan in werking zetten door de opkomende zomerstorm die over Nederland raasde. De organisatoren ontruimden namelijk het terrein en de tenten uit veiligheidsoverwegingen. De 140 aanwezige gasten en tientallen medewerkers werden zaterdagmiddag rond drie uur in allerijl bij Hotel Bakker ondergebracht. Een viertal zogenaamde houten 'skihutten', die als verkooppunten van onder meer souvenirs worden ingericht, liepen schade op. Ook twee tenten van enkele Zweedse deelnemers gingen de lucht in en liepen schade op. Na ruim drie uur werd het terrein weer vrijgegeven en konden de deelnemers en vrijwilligers weer terugkeren. Tot en met vrijdag vinden er diverse activiteiten op de Kasteelweide plaats in het kader van de FIM Rally en gaan de deelnemers op excursies. Woensdag 29 juli finisht elk land in het centrum van Vorden. Elk land wordt daar officieel ontvangen en finisht onder de klanken van hun nationale volkslied. Het eerste land arriveert rond 10.00 uur, de laatste deelnemers (Nederland) zullen 14.45 uur arriveren in het centrum. Het centrum van Vorden is de gehele dag afgesloten voor het overige verkeer. 's Avonds vindt de officiële opening van de 70e FIM Rally (20.00 uur) plaats. Vrijdag 31 juli vindt om 10.00 uur de Parade de Nations vanaf Vorden via enkele kernen van Bronckhorst naar centrum Zutphen plaats.