Vader Harrie en zoon Roy Klein Zessink. Foto: Henk Teerink.
Vader Harrie en zoon Roy Klein Zessink. Foto: Henk Teerink.

Organisatie V.A.M.C. De Graafschaprijders en Historische Motor Vereniging (H.M.V.)

Historische Motorraces Vorden

Vorden - De V.A.M.C. 'De Graafschaprijders' en de Historische Motor Vereniging (H.M.V.) organiseren aanstaande zondag voor de tweede keer de Historische Motorraces in Vorden. Dit ter afsluiting van de F.I.M. Rally. De demoraces worden gehouden op industrieterrein het 'Werkveld'. De klassen die aan de start komen zijn de 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en zijspannen. Daarnaast rijden de pre 50cc samen met de 125cc veteranen hun demo's. Het programma begint om 11.00 uur met de trainingen, tegen 13.00 uur beginnen de demo races.

De H.M.V. organiseert demonstratieritten voor klassieke en historische wegrace-motoren. Het doel van deze ritten is het in stand houden of het in originele staat brengen van de klassieke wegrace-motoren en deze voor het nageslacht te behouden. Daarnaast wil de vereniging een impressie geven aan het publiek hoe wegraces er uitzagen met deze klassieke en historische motoren uit vervlogen tijden.

Men presenteert als het ware een rijdend museum. Men probeert zo regelmatig mogelijk rondjes op het circuit af te leggen. Wat zeker niet de bedoeling is, is het eindeloos doorontwikkelen van de motorfietsen en ze voorzien van moderne technieken. Dat zou ook niet het beeld zijn zoals er vroeger geracet werd en dat is ook niet waar de H.M.V. races voor bedoeld zijn. Veelal zijn het ook de mannen van vroeger die nu nog met veel plezier hun rondjes rijden en het publiek laten genieten van de mooie geluiden van deze historische machines. De H.M.V. organiseert ieder jaar tussen de twaalf en zestien demoraces door heel Nederland. Harrie Klein Zessink afkomstig uit Hengelo en werkzaam als monteur bij de firma Beeftink & zn. in Vorden rijdt samen met zijn zoon Roy bij de H.M.V. Bijzonder is dat vader en zoon Klein Zessink dezelfde hobby hebben. Vader Harrie komt uit in de 50cc klasse op een Puch en hij komt ook aan de start bij de 125cc veteranen.

Presentatie is als het ware een rijdend museum

Afwisseling van motoren is er wel in de familie want zoon Roy rijd op een Minarelli in de categorie 50cc. Harrie gaf te kennen dat de H.M.V. een vereniging is waar iedereen veel voor elkaar over heeft.

Een grote pluim krijgt de V.A.M.C. 'De Graafschaprijders' van de familie Klein Zessink voor het organiseren van dit zeer unieke evenement. De entree voor het publiek is gratis en een programmaboekje kost slechts een euro. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door medewerking van de buren op het 'Werkveld' en de Vordense middenstand.