Pensionada's van de Dorpsschool juf Alie (l.) en juf Gerdina: tussen de kinderen.
Pensionada's van de Dorpsschool juf Alie (l.) en juf Gerdina: tussen de kinderen. Foto: Liesbeth Oukes

Dorpsschool neemt afscheid van juf Alie en Juf Gerdina

Slotweek vol leuke verrassingen

Vorden – Woensdagochtend 8 juli vierden de kinderen van de Dorpsschool Vorden een bijzonder feest. Twee juffen namen afscheid en zij werden met bijzonder vervoer naar school gebracht. Juf Alie zat in een fraaie Ferrari en Juf Gerdina in een open Audi TT. Het docententeam nam eerder al afscheid van de beide pensionada's. De Achtkastelen route werd gefietst met een afsluiting in Het Meestershuis. De loopbanen van de beide dames passeerden de revue.

Juf Alie
Alie werkte 29 jaar in het onderwijs. "Alie is een rasechte juffrouw," vertelt directeur Jan van der Gaast. "Eén die maar één ding belangrijk vindt en dat zijn de kinderen." De school was alles wat telde. Ze werkte in duo met juf Ria.

"Alie is spontaan, een juf die kind met de kinderen kan zijn. Lezen en natuur zijn haar grote passies. Ze heeft een akte biologie, maar is in het basisonderwijs gebleven. Dat is aan alles te merken, excursies pakt ze op, ze gaat veel wandelen in de natuur. We zullen de spuitende sinaasappels missen. Alie is betrokken, sociaal, gevoelig voor sfeer en heeft geen negen tot vijf mentaliteit. De kinderen zijn gek met haar."

Juf Gerdina
Gerdina werkte 33 jaar in het onderwijs en groeide binnen de Dorpsschool Vorden vanuit een klas naar de taak van Intern Begeleider. "Zij heeft nog een aantal dagdelen een groep, of geeft een paar lessen," aldus directeur. Het regelen van de zorg, omgaan met problemen, diagnosticeren, contacten met ouders en het Samenwerkingsverband Zutphen, waar de zorg wordt gecoördineerd, was haar belangrijke onderwijsinhoudelijke taak.

"Dat ligt niet alleen bij mij of de leerkrachten, maar zij heeft een totaaloverzicht van wat en hoe er in de groepen getoetst wordt en wat de resultaten zijn."

Afscheid nemen
Het was nu voor de beide dames een goed moment om afscheid te nemen. Ze hebben veel liefhebberijen en de tijd zal zich weer vullen, weet Van der Gaast. "Ze gaan met pijn in het hart de boel loslaten, maar kijken met veel plezier terug naar wat zij in het onderwijs hebben gedaan."

Een goed moment om afscheid te nemen

Woensdagochtend maakten alle kinderen een erehaag, waar de juffen tussendoor liepen naar het plein. Jan van der Gaast sprak de juffen toe, die tussen alle kinderen bleven staan, de kleinsten vooraan. "Lieve juf Alie en lieve juf Gerdina, jullie hebben een hele bijzondere start van deze dag gehad," sprak hij de feestelijk geklede juffen toe.

"Het is voor jullie een heel bijzondere week, maar dit is denk ik de topdag die je met elkaar hebt. Want het is nog een paar dagen en dan doen jullie de schooldeuren voor het laatst achter je dicht. Dan zit jullie onderwijsloopbaan erop. Dan heb je geen eigen klas meer, dus of we het een feestdag moeten noemen dat weet ik niet, maar we maken er in elk geval met elkaar iets heel erg moois van."

Fantastische aankomst
Alie en Gerdina zullen in elk geval deze fantastische dag niet snel vergeten. In twee fantastische auto's, een Ferrari en Audi TT maakten zij een rit mee vanaf huis naar school. De kinderen van de school maakten een erehaag en applaudisseren toen zij het plein op kwamen lopen. "Wij wensen jullie een erg fijne en bijzondere dag."

Prachtige cadeaus
De kinderen waren in de klassen nog met 'iets' bezig, maar wat dat was werd bijna aan het eind van de ochtend duidelijk.

De juffen namen in de grote hal plaats op de grote stoelen, waar zij in het zonnetje werden gezet. De groepen hadden prachtige cadeaus gemaakt, zoals schilderijen, een tafellaken, dienblad en een lied.