Vele motorrijders nemen deel aan de FIM Rally.
Vele motorrijders nemen deel aan de FIM Rally.

Vorden komende week overspoeld door meer dan duizend motorrijders

Vorden - De eerste schermutselingen op de evenementenweide van Kasteel Vorden zijn zichtbaar. Vanaf komend weekeinde verrijst er een compleet 'motordorp' op de kasteelweide aan de Horsterkamp. Meer dan duizend motorrijders uit bijna dertig landen bivakkeren vanaf komend weekeinde namelijk voor een kleine week in Vorden. Vorden is van zaterdag 25 juli tot en met zaterdag 1 augustus gastheer voor de jaarlijkse internationale FIM Rally die onder auspiciën van de Federation International Motocycliste (FIM) plaatsvindt.

De Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders staat eind juli dan ook voor haar grootste uitdaging in haar 65-jarige clubgeschiedenis. Deze zeventigste editie van de FIM Rally wordt extra kleur gegeven door een uitgebreid programma waarbij VAMC De Graafschaprijders alles in het werk stelt om er een fantastisch evenement van te maken. De ruim duizend deelnemers (1025) komen uit 27 landen naar Vorden waar ze een cultureel en toeristisch programma krijgen gepresenteerd. De centrale uitvalsbasis voor de rally is de evenementenweide bij Kasteel Vorden. Hier zal een camping voor zo'n zevenhonderd deelnemers worden ingericht en de feesttent/secretariaat worden geplaatst. De ruim driehonderd andere deelnemers overnachten in plaatselijke en regionale hotels en overnachtingslocaties. Dagelijks worden de deelnemers een brood- en dinerbuffet op het evenemententerrein aangeboden. Elke avond is er livemuziek met gerenommeerde bands met vrijdagavond als hoogtepunt de diverse prijsuitreikingen. De plaatselijke ondernemers hebben zich ook voorbereid om de grote invasie van motorrijders. Naar verwachting zullen vooral de horecaondernemingen ongetwijfeld hun 'graantjes' mee pikken.

Enorme organisatie
De organisatiecommissie van De Graafschaprijders bestaande uit Bert Regelink, Wouter Memelink, Gerard Versteege en Gerard Hartman zetten momenteel de laatste puntjes op de i van het immense evenement. In de afgelopen maanden zijn er door de vier mannen intensieve gesprekken gevoerd met diverse instanties zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen, de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) en sponsoren. Voorzitter Bert Regelink van de organisatiecommissie moet het toegeven. "Het is een enorme organisatie. We worden als organisatiecommissie ondersteund door een viertal werkgroepen met hun specifieke deeltaken die elk weer een beroep kan doen op de ruim 135 vrijwilligers met daarnaast nog een kleine veertig verkeersregelaars en mensen van EHBO-Vorden."

Ongekende activiteit
Tijdens de rally delen de ruim duizend deelnemers hun passie voor motorfietsen en natuurlijk hun ervaringen. Veel deelnemers hebben de FIM Rally vast in hun agenda staan. Het is dan ook een jaarlijkse 'Meet en Greet'. Wel zijn de deelnemers aantallen de laatste jaren minder als voorheen. Bert Regelink: "Voor de gemeenschap Vorden blijft dit een ongekende activiteit die grotendeels wel besloten is. Maar er zijn diverse momenten waarbij het publiek nadrukkelijk betrokken wordt zoals een historische wegrace op bedrijventerrein Het Werkveld op zondag 26 juli (aanvang 11.00 uur), de officiële Finish op woensdag 29 juli vanaf 10.00 uur van alle deelnemers in het centrum van Vorden waar alle landen zich zullen presenteren met het volkslied bij binnenkomst en de Parade de Nations met een lengte van 38 kilometer op vrijdag 31 juli die vanuit Vorden vanaf 10.00 uur in een colonne van ruim duizend motoren door een aantal kernen van de gemeente Bronckhorst naar Zutphen voert.

Programma:
- Zaterdag 25 juli: Opening camping/Rally nabij kasteel Vorden. De eerste deelnemers arriveren dan in Vorden.
- Zondag 26 juli : Historische Wegrace, industrieterrein Vorden (11.00 tot 17.00 uur).
- Maandag 27 juli : Excursies en toerritten omgeving Achterhoek/Twente. Onder begeleiding een rondrit door de Achterhoek en Twente waarbij excursie gepland staan naar authentieke klompenmakers en de Grolsch fabriek.
- Dinsdag 28 juli : Excursie Amsterdam. Per bus gaan de deelnemers naar Amsterdam voor een rondvaart door de grachten en een bezoek aan het Rijksmuseum.
- Woensdag 29 juli : Finish per land in centrum Vorden. Elk land wordt daar ontvangen en finisht officieel onder de klanken van hun nationale volkslied. Het eerste land start rond 10.00 uur, de laatste deelnemers zullen 14.45 uur arriveren in het centrum. Het centrum van Vorden is de gehele dag afgesloten voor het overige verkeer. 's Avonds officiële opening van de 70e FIM Rally (20.00 uur).
- Donderdag 30 juli: Excursie Rotterdam Havengebied en de molens van Kinderdijk. Ook hier gaan alle deelnemers per bus in twee groepen naar de molens van Kinderdijk en de havens van Rotterdam.
- Vrijdag 31 juli: Parade de Nations vanaf Vorden (10.00 uur) via enkele kernen van Bronckhorst naar centrum Zutphen, Prijsuitreiking en feestavond (20.00 uur).
- Zaterdag 1 augustus: Sluiting camping.


Afbeelding