Anton van Ingen (l.) en Henk Hollak bij de zuil van Lionsclub Bronckhorst.
Anton van Ingen (l.) en Henk Hollak bij de zuil van Lionsclub Bronckhorst.

Opnieuw geplaatst bij Jumbo Hollak in Zelhem

Zuil voor inzameling Oud en Vreemd Geld

Zelhem - Op 3 juli 2015 werd door Anton van Ingen van de Lionsclub Bronckhorst de zuil voor de inzameling van Oud en Vreemd Geld opnieuw overhandigd aan Henk Hollak van Jumbo Hollak. Door deze plaatsing wordt opnieuw de gelegenheid geboden om het overtollige Oud en Vreemd geld te deponeren.

Oud- en vreemd geld inzamelen
Momenteel staat er nog een zuil bij de Spar in Hummelo. Vakantiegangers gooien er hun overgehouden vakantiegeld in en in keukenladen wordt nog steeds oud geld gevonden. Een succesvolle actie, waaraan Lions Bronckhorst nog lange tijd haar medewerking blijft verlenen.

Sinds 2005 is ruim 335.000 euro opgebracht

Met de oud- en vreemd geldinzameling van Lions Nederland werd sinds de start in 2005 ruim 335.000 euro opgebracht voor staaroperaties in de derde wereld. Een staaroperatie kan daar voor een bijdrage van onze kant voor 15 euro gedaan worden.

Daarom konden met de opbrengst van deze actie tot heden 22.333 blinden geopereerd worden en het zicht weer terugkrijgen. De operaties worden hoofdzakelijk in Afrika, India en Nepal verricht, meestal in samenwerking met plaatselijke Lionsclubs.

Fight for Sight
De actie wordt uitgevoerd door Fight for Sight, een samenwerkingsverband van de Wilde Ganzen, de stichting Lions Werkgroep Blinden en Lions Clubs International Foundation USA.

In 2014 werd via de verzamelzuilen voor een waarde van circa 45.000 euro aan oud- en vreemd geld ingezameld. Omdat de jaarlijkse opbrengst niet afneemt, wordt de actie de komende jaren voortgezet. Leden van de plaatselijke werkgroepen legen de zuilen en sorteren het geld.

Omzetten in euro's:
A. Lions nemen geld mee op hun reizen en betalen de tegenwaarde in euro's.
B. KLM purser Jean Paul Breur neemt zakken met 10 á 20 kg munten mee naar verre landen.
C. Het oude zilver- en nikkelgeld wordt er uit gehaald en verkocht tegen kilo prijs.
D. Wat niet inwisselbaar is volgens A en B wordt aan verzamelaars verkocht of naar een oud geld veiling gebracht.

Lionsclubs wereldwijd
De wijze waarop Lionsclubs wereldwijd sinds 80 jaar aan blindheid bestrijding doen, was reden voor een Verenigde Naties agentschap om Lions Clubs International Foundation uit te roepen tot de beste NGO (Niet Gouvernementele Organisatie) ter wereld. Want alle Lions werken voor niets en kennen geen strijkstokken.

De Lions Bronckhorst danken het management van alle winkels en allen die aan de actie meewerken en hebben meegewerkt.

Meer informatie omtrent deze actie is te verkrijgen bij Anton van Ingen.


Anton van Ingen
Telefoon (0314) 641076


Kampweek op de Bult in Toldijk

Toldijk - Van maandag 27 juli vanaf 10.00 uur tot en met vrijdag 31 juli 20.00 uur is er een kampweek voor het gehele gezin op zorg- en recreatieboerderij de Bult, met van allerlei elementen die je op een kamp ook aan kunt treffen. Maar ook individuen zijn van harte welkom mee te doen.

Gezamenlijk programma
Met een eigen tent of caravan is iedereen welkom op het kampeerterrein, mensen met of zonder hulpvraag al dan niet met hun gezin, familie, vrienden of vriendinnen. Voorwaarde is dat men het leuk vindt mee te doen aan een gezamenlijk programma, of aan onderdelen daarvan.

Tijdens de kampweek is het mogelijk mee te doen aan een basisprogramma, maar er kan ook voor worden gekozen een dagdeel, of meerdere voor jezelf iets te gaan doen.
Er kan gezamenlijk worden gegeten, maar ook kan een ieder dat voor zich of met het gezin doen. De prijs die men voor de kampweek betaalt, is afhankelijk van waaraan men mee gaat doen.

Activiteiten
Tijdens de kampweek zullen activiteiten worden gedaan die normaal gesproken ook met deelnemers van de zorg bij de dagbesteding worden gedaan, zoals pony's borstelen, dieren verzorgen, dieren voeren, maar ook andere activiteiten zoals lasergame, doolhof, boogschieten, levend natuurkwartet, boerengolf en hints. Echte kamponderdelen zoals een kampvuur, eten koken en de bonte avond komen voorbij. Ook de creatieve mensen komen aan bod met het maken van een schilderij en verven. Een picknick is opgenomen in het programma, evenals andere leuke activiteiten. Soms is het mogelijk een keuze te maken tussen een aantal activiteiten.

Kampweek met diversiteit aan activiteit

Drie of vijf dagen
Het is mogelijk drie of vijf dagen mee te doen. Op de woensdagavond is er een soort afsluiting voor degenen die dan weggaan, maar men kan ook blijven tot en met de vrijdag, waarbij gezellig wordt afgesloten.

De Bult probeert met de kampweek te voorzien in een behoefte om met het gehele gezin aan iets georganiseerds mee te doen, zonder dat het te veel geld kost. Het is ook mogelijk een dag mee te doen en niet te overnachten.

Ook kunnen ouders er voor kiezen de kinderen aan het programma mee te laten doen en er zelf een dagje op uit te trekken. Er zijn van allerlei opties mogelijk. Het is wel de bedoeling dat men vooraf aangeeft hoe men de kampweek in wil vullen, zodat van tevoren duidelijk is wie welke dag waaraan meedoet. In overleg wordt dit besproken.

Mensen die belangstelling hebben mee te doen aan de kampweek, kunnen meer informatie vragen aan of zich opgeven bij Harriët Knoef-Hiddink, die bereikbaar is onder telefoonnummer: 0575-451305 of per email: info@zorgboerderijdebult.nl.

De kampweek gaat door bij een minimale opgave van vijf personen.


www.zorgboerderijdebult.nl